Still fra videoen "Contact" av Billy Meier (Foto: Ivar Myrset Asheim)

Ballade Video XVI: UFO-mania!

Fra bittersøt americana til musikkfest i verdensrommet.

Kalender

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

Denne utgaven av Ballade Video starter og slutter i verdensrommet. I tillegg byr vi på en oppsiktsvekkende performance-video med kunstnerkollektivet Dromedar, som er aktuelle på både Musikkfest Oslo og Hausmaniafestivalen 2019. Vi skal også sjekke ut hvor skummelt det er på Råde i Østfold. Og innimellom roer vi ned med nydelig americana-musikk fra både Sweetheart og Louien.

 
BILLY MEIER: Contact

Da sveitsiske Eduard Albert “Billy” Meier lanserte sine romfartsteorier på 70-tallet, ante han nok ikke at et ungt band fra Norge skulle lage musikk i hans navn førti år senere. Billy Meier blander elementer fra jazz, spacerock, impro, hiphop og psykedeliske lydlandskap, og ga i 2017 ut sitt første album på Just For The Records. Nå er oppfølgeren Sounds From Erra ute på Øra Fonogram – som en musikalsk beskrivelse av en reise fra Jorden, til planeten Erra og tilbake igjen.

Billy Meier består av Henriette Hvidsten Eilertsen (fløyte, synthesizer), Hans Kjorstad (fiolin), Sander Eriksen Nordahl (gitar), Martin Morland (kontrabass) og Ivar Myrset Asheim (trommer, sample-pad). Bandet har base i Oslo, og er ellers også aktive i en lang rekke andre band og prosjekter. «Contact» er andre spor på det nye albumet, og skildrer et første møte med den nye planeten.

Videoen er laget av Ivar Myrset Asheim, og tar utgangspunkt i plateomslaget med tegninger av Synne Amanda Salvesen. Den har premiere her i dag på Ballade.

 

SWEETHEART: Ghosts

Sweetheart er fra Oslo, og gir oss her en svært vakker og stemningsfull ballade. Bandet består av John-Arne Ø. Gundersen (vokal, gitar), Frode Bjørnstad (steelgitar) og Anne Mette Hårdnes (piano, kor), og omtaler selv musikken sin som en slags stillfaren, akustisk americana.

Den fine videoen til ”Ghosts” er laget av Frode Bjørnstad, som blant annet har hentet frem gamle super 8-opptak, delvis fra hjembygda Feiring ved Mjøsa. Det er hans mor som plukker kirsebær. ”Ghosts” ble sluppet 24. mai, og har alt rukket å få mange godord. Singelen er ute både digitalt og på vinyl, der den sistnevnte utgaven på Mother Likes It Records inkluderer B-siden ”When I Need You The Most”.

Bandet eksisterte i en annen utgave fra 2003 til 2005, også den gangen med Gundersen og Bjørnstad som sentrale medlemmer. Sweetheart skal fremover blant annet opptre på PiP-natt på Grünerløkka Brygghus i Oslo 14. juni.

 

LOUIEN: The Fool

Jansen Records har gitt oss svært mange fine plater og artister de siste årene. Et av de aller nyeste tilskuddene er Louien, som til vanlig heter Live Miranda Solberg. For et drøyt år siden lastet hun opp en demo på Soundcloud, noe som på rekordtid førte til spillejobber både på Øyafestivalen og Bylarm.

Dette er Solbergs andre single som soloartist, og hennes første video. Hun har tidligere markert seg i det kritikerroste americana-bandet Silver Lining, som i fjor ga ut Heart And Mind Alike på Vestkyst Records. Det kommende albumet er spilt inn med Øyvind Røsrud Gundersen, og byr også på gjestespill fra folk som Kaja Fjellberg Pettersen, Henrik Lødøen, Øystein Braut, Kristine Marie Aasvang, Signe Marie Rustad og Einar Kaupang.

”The Fool” er skrevet av Live Miranda Solberg, mens videoen er regissert av Johan Nord.

 

RICHARD NOIR: Roller

Richard Noir, aka Richard Lorentz Johansen, er opprinnelig fra Moss. Han har spilt trommer blant annet i Superfamily, Ofag og Balkansemblet, og har også vært låtskriver, vokalist og gitarist i bandet Level & Tyson. Som Level & Tyson har han gitt ut albumene Even Faster Still (2011) og Gruesome Twosome (2015), og har samarbeidet med den japanske støymusikeren Sakamoto Hiromichi. Level & Tyson turnerte blant annet i USA, og fikk til dels svært bra mottagelse der.

Nå er det Richard Noir som gjelder. Videoen over er debutsingelen, og er hentet fra albumet 1640 Råde. Det er gitt ut på Furuberget – en svært aktiv indie-label som også har artister som Killer Kid Mozart, Uno Møller, Wild Fauna, Palmface, Erick Ellectrick & HFG, Twin Pines Mall, TAPE TRASH og The Basement Shake.

Den skumle og atmosfæriske videoen passer godt til låten. De øvrige musikerne er Mattis Møksvold Lauritzen, Mikael Westbø og Ole Torstein Hovig.

 

DROMEDAR: Dada Finale

På lørdag er det Musikkfest Oslo, der artister av alle slag stiller opp for å hylle livet og musikken. I år er programmet kanskje større og rikere enn noen gang. Vi snakker 400 konserter fordelt på over 50 scener – alt sammen helt gratis.

En av gruppene du kan få oppleve er Dromedar, som består av Annette Stav Johanssen (vokal, keyboards, synth, trekkspill), Tommi Damstuen (trommer, lydeffekter) og
Tobias Eide (synther, bass). De har opptrådt i alt fra okkuperte hus til museer, inkludert Museet for samtidskunst i Oslo og kunst-biennalen i Bucharest. De ga ut albumet Ololyga i 2015, og slipper 27. juni den nye platen Human Condition.

Lørdag 1. juni opptrer Dromedar både på Ingensteds og på Hausmaniafestivalen 2019. Hele programmet til Musikkfest Oslo finner du på http://musikkfest.no.

 

SPACE KLEZMER GOYLEM: Isomorfik

Har du hørt om spaceklezmer? Dette er i hvert fall debutsingelen og debutvideoen til Oslo-baserte Space Klezmer Goylem. Bandet spiller intergalaktisk balkan-musikk, spesialdesignet for alle som ønsker å trosse tyngdelovene. Blant forbildene sine ramser de opp blant andre John Zorn, Arne Nordheim, Nikola Tesla og Buckminster Fuller.

Space Klezmer Goylem består av Marianna Sangita Røe (vokal), Erlend Barratt-Due Solum (klarinett), Hans Erik Wagner (kontrabass) og Nikolai Rohrlapper (trekkspill, synther). Den oppsiktsvekkende og originale videoen er regissert av Ann Holmgren i samarbeid med kunstkollektivet Studio ^O^, og er bildelagt av Lukasz Zamaro og Ingrid Styrkestad.

– Musikkvideoformatet er et utvidet musikalsk rom som gjør det mulig å komme inn i en fantasiverden som er virkeligere enn virkelig, uttaler Rohrlapper i forbindelse med slippet. ”Isomorfik” er ellers utvalgt til å konkurrere om tittelen som beste norske musikkvideo på Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni 2019.

 

Vi ønsker alle i Oslo-området en flott musikkfest – og alle andre en riktig god helg i musikkens tegn. Om du har en video du vil at vi skal se nærmere på, er det bare å sende en e-post til guro@ballade.no. Merk mailen ”Ballade Video”.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.