Benedicte Brænden (Foto: Christine Engstad)

Ballade Video XXXVII: Elegi over Avicii

Nye videoer med Benedicte Brænden, Siv Jakobsen, Siri Byrkjedal, Kvelertak, Bendik Baksaas og Fredrik Høyer. Samt en kommende dokumentar med Ine Hoem.

Kalender

Flagstad – The Opera VERDENSPREMIERE

11/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Velkommen til en ny utgave av Ballade Video. Vi har en variert meny til dere denne gangen også, der flere av videoene er frempek mot nye album som er på vei. Og vi setter like godt i gang med det samme.

 

Benedicte Brænden: Can’t Feel My Heart

Vi starter med ukens videopremiere, som også er første smakebit fra det kommende albumet til Benedicte Brænden. Det vil få tittelen Raging River, og skal by på både country- og americana-musikk samt små dryss av soul.

”Can´t Feel My Heart” er innspilt i Studio Paradiso i Oslo, og slippes offisielt i dag. Christian Engfelt er produsent, mens Martin Windstad, Yngve Jordalen, Stian Sveen og David Wallumrød medvirker som musikere. To sentrale skikkelser fra det norske nordicana-miljøet bidrar dessuten på kor: Malin Pettersen og Signe Marie Rustad.

– ”Can´t Feel My Heart” kom til meg uten forvarsel en regnfull kveld på høsten i 2018, sier Benedicte Brænden. – Og sammen med låta kom ideen til hvilken retning jeg ønsket for mitt tredje album. Det var utrolig inspirerende. Jeg følte meg fri, og låtene bare fortsatte å strømme på.

Benedicte Brænden var frontfigur i rockebandet Bazooka Boppers, og valgte å gå solo i 2006. Hun var blant finalistene i NRKs ”Lyden av lørdag”, og har fra før gitt ut albumene Doghouse Rose (2012) og Blood On Your Hands (2017).

Lørdag 25. januar opptrer hun på Interstate 20 – Oslo Americana Weekend på Vulkan Arena i Oslo, sammen med en rekke av landets ledende roots-artister.

 

SIV JAKOBSEN: Fear the Fear

Siv Jakobsen vendte tilbake til Oslo i 2014, etter et lengre opphold I USA. På eget selskap ga hun i 2015 ut EP-en “The Lingering”, som blant annet inneholdt en oppsiktsvekkende versjon av Britney Spears’ ”Toxic”. Hun fikk raskt mye positiv oppmerksomhet, både her hjemme og utenlands.

I 2017 fulgte albumet The Nordic Mellow. De fem mest strømmede sangene til Siv Jakobsen har alle mellom 3,5 og 6,5 millioner avspillinger på Spotify. Hun har også turnert rundt om i verden, og mottatt lovord fra blant annet NPR, BBC Radio og Paste Magazine. For noen måneder siden skrev hun kontrakt med plateselskapet U OK?, som etter planen skal gi ut albumet A Temporary Soothing 24. april 2020.

Men først er det altså den helt ferske låten ”Fear The Fear”, som musikeren og låtskriveren beskriver slik:
– Jeg satt på en ulmende frykt om at jeg kanskje ikke både kunne skrive gode låter og ha det bra samtidig. ”Fear The Fear” er en slags indre monolog hvor jeg utforsker frykten for at jeg ubevisst skaper friksjon i meg selv for i det hele tatt å ha noe å skrive om.

Videoen er filmet og regissert av Jørgen Nordby, til tekst og melodi av Siv Jakobsen. A Temporary Soothing er spilt inn i England med Chris Bond som produsent.

 

SIRI BYRKJEDAL: A Great Fake Piece of Land

Songs for a Restless World er debutalbumet til Siri Byrkjedal, og føyer seg inn i den voksende rekken av klimakrise-relatert musikk. I følge plateselskapet KOSO er hennes musikalske univers for ”alle som er opptatt av hvordan vi mennesker velger å leve, bevisst eller ubevisst, i dagens kaotiske og individualistiske samfunn”.
– Jeg lagde Songs for a Restless World for alle som kjenner en bekymring for framtida, men samtidig har et ønske om å gjøre verden litt bedre, forteller Siri Byrkjedal om det ferske albumet.

Hun spiller selv gitar og synger, og har dessuten med seg musikere som Therese Aune (vokal), Mika Persdotter (bratsj), Zola Mennenöh (vokal og fløyte), Petter Asbjørnsen (bass) og Jakob Eri Myhre (trompet).

Byrkjedal, som tidligere denne måneden var nominert til Luttprisen som årets nykommer fra Sogn og Fjordane, var i høst på reise gjennom Europa. I den forbindelse oppfordret hun sine følgere til å rydde opp søppel, og dokumentere det gjennom filmsnutter på sosiale medier. Bidragene kom inn fra Norge, Danmark, Island, Tyskland, Frankrike, Spania, Italia, Storbritannia, Japan og Argentina. Disse klippene er nå samlet i musikkvideoen for ”A Great Fake Piece of Land”.

 

KVELERTAK: Crack of Doom feat. Troy Sanders

Kvelertak ble startet i Stavanger i 2007, og består nå av Ivar Nikolaisen (vokal), Bjarte Lund Rolland (gitar), Maciek Ofstad (gitar), Vidar Landa (gitar), Marvin Nygaard (bass) og Håvard Takle Ohr (trommer). Nikolaisen tok over som vokalist etter Erlend Hjelvik i 2018, og har tidligere markert seg i hardtslående rockeband som Silver og The Good The Bad and The Zugly.

Kvelertak har hele veien sunget på norsk, men har på denne sangen valgt å uttrykke seg på engelsk. Her har de nemlig med seg den amerikanske musikeren Troy Sanders, som til vanlig er å finne i metal-bandet Mastodon. På det kommende albumet, Splid, skal det hjemlige språket igjen innta hovedrollen.

Splid kommer ut på Rise Records 14. februar. Det er bandets fjerde album, og følger dermed opp Kvelertak (2010), Meir (2013) og Nattesferd (2016).

Den forseggjorte videoen til ”Crack of Doom” er regissert av Stian Andersen, mens Kristian Jaran Engelsen har vært hovedfotograf. Kjetil Astrup står for undervannsopptakene, mens Lars Thomas Skare er produsent.

 

FREDRIK HØYER, BENDIK BAKSAAS: Elegi over Avicii

Elegi over Avicii from Benjamin Loeb on Vimeo.

Vi begynner å runde av, og skal først se på en litt annerledes musikkvideo. Den er regissert av fotografen Benjamin Loeb, med musikk av Bendik Baksaas og tekst av slampoeten og skuespilleren Fredrik Høyer. De to sistnevnte har også samarbeidet før, blant annet på albumene Grønlandsutraen (2016) og Til Alt Ute: Måne & Sol (2019).

Historien er ellers inspirert av regissøren Johannes Greve Muskat, som gikk bort i fjor. Han var en nær venn av Loeb, og var også en del av kretsen rundt den norske elektronika-duoen Lemaitre i Los Angeles. Johannes Greve Muskat skulle være med å lage videoen, men døde rett før prosjektet fikk støtte.

Videoen ”Elegi over Avicii” hadde premiere på 730.no, som fikk denne kommentaren av Fredrik Høyer: – Låten i seg selv er et forsøk på å beskrive en slags zeitgeist i tiden etter at Avicii begikk selvmord i 2018. Han var enormt populær, men slet åpenbart med depresjon og ensomhet. Teksten og låten handler om det vakuumet en slik nyhet etterlater seg, en sorg man ikke snakker om før livet går videre.

Høyer omtaler også prosjektet som ”et bilde på en generasjon med en opplevelse av et kollektivt tap og sorg knyttet til en verden av store utfordringer og med tapte muligheter”. Selv er han for tiden aktuell i TV-serien 22. juli.

Sarah Francesca Brænne medvirker også, mens Håvard Byrkjeland har fotografert.

 

INE HOEM: Trailer for dokumentarfilm

Vi avslutter med denne snutten, som er første glimt fra en 20 minutters dokumentarfilm om tilblivelsen av det nye albumet til Ine Hoem. Hundre dager slippes i dag, 24. januar, og er Hoems første album på norsk.

Dokumentarist Jørgen Nordby har fulgt Hoem i arbeidet med de nye låtene, og lagd en dokumentar om arbeidsprosessen, med ferdigstilling av tekster og melodier, samspillet med andre musikere – og samtaler med erfarne låtsnekkere.

Hele dokumentaren får premiere her på Ballade, søndag 26. januar. I den forbindelse følger vi også opp med et større intervju med Ine Hoem.

 

I mellomtiden tar vi som vanlig gjerne imot tips og anbefalinger av aktuelle, norske videoer. Disse kan sendes til guro@ballade.no, og merkes Ballade Video. Om du vil sjekke ut vårt rikholdige kartotek over musikkvideoer fra det siste året, kan du gjerne gå til denne samlesiden.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev