Ballade video LXXXV: Norwegian Gothic
Ni videoer, to premierer. Et smorgasbord av musikk og bilder med Sigrid Moldestad, Shaun Bartlett, MÍO, Knut Roertveit, Hildegunn Øiseth, Ledfoot, LÜT, Tove Bøygard og Årabrot.
Velkommen til utgave nr. 85 av Ballade video, som nylig fylte to år som fast fredagsspalte her i Ballade. Og vi feirer som vanlig med en meny som er rik på både musikk og bilder.
American Gothic ble malt i 1930 av Grant Wood. Det er for lengst blitt et ikonisk bilde, som det refereres til i en rekke sammenhenger. Nå popper det også opp som en referanse hos Årabrot, som lader opp til sitt nye album Norwegian Gothic med en riktig skummel film om livet på den svenske landsbygda.
I flere av bidragene denne uken dukker det opp litt foruroligende, men dypt menneskelige temaer. Det kan være fascinasjon for mørket, savn og ensomhet, brutte forhold og følelser av skyld. Men alt innenfor rike og kreative rammer, som for å vise at livet samtidig går videre. Vi ønsker god fornøyelse.
SIGRID MOLDESTAD: Tonen i meg
Premiere!
I dag, fredag 19. februar, slipper Sigrid Moldestad sitt sjette soloalbum. Her møter vi henne i følge forhåndsomtalen i et kanskje litt mørkere musikalsk landskap enn tidligere, der reiser gjennom gamle historier og gåter fra fortiden veves sammen med ensomhet, lengsel og nåtid.
– Tonen i meg handlar om dei ulike tonane eg, og vonaleg alle, har i oss, sier Moldestad.
– Denne gongen vart det ekstra personleg. Albumet handlar om det komplekse i å erkjenne og ta vare på alle sidene i seg sjølv. Også dragninga mot det mørke, som vi alle slit med iblant.
– Albumet er satt saman av historier som eg kjende for å ta fram i lyset og gje vidare. Det handlar om å omfamne det vi har rundt oss og i oss. Både det gode og det mindre gode. Vi er jo aldri berre enten – eller. Vi deler jo det å vere satt i hop av mange tonar og kontrastar, forklarer artisten.
Med unntak av en låt – og en barneregle – er all musikk og tekst skrevet av Sigrid Moldestad selv. Musikken er arrangert og formet i en kollektiv prosess mellom musikerne og produsent Yngve Leidulv Sætre, som også produserte Vere Her i 2017.
– Det kjennes veldig rett for meg å sende ut akkurat desse songane no. Dei er mørke, men lyse. Lyse, men mørke. Dei er løyndomar og sanningar. Av og til kan endog ei lita livsløgn gjere livet lettare å bære. Alt har si tid.
Tonen i meg kommer ut på Grappa Musikkforlag, og feires med denne musikkvideoen, som vi er stolte over å ha premieren på. Den er laget av Francisco Munoz, med Anne Evjen Gjøvåg som danseren.
LES OGSÅ det store intervjuet vi har gjort med Sigrid Moldestad, publisert i dag.
SHAUN BARTLETT: Forever Gone
Ny – og svært fengende! – låt fra Shaun Bartlett, den norsk-britiske artisten som først debuterte med albumet Sometimes Divided i 2006. Siden har det blitt tre album til, pluss deltagelse på The Voice i 2012, der Magne Furuholmen fra a-ha var mentoren hans.
– Det er mange skrive-, filme- og klippetimer som ligger bak. Og så kommer det en 40 minutters film i mars, som denne videoen er en del av, forteller Shaun Bartlett til Ballade video.
– Teksten på «Forever Gone» inneholder en rekke tanker og store spørsmål som gjerne kan streife en på tur – ca. midt uti livet og langt oppi fjellet på egenhånd. Jeg ville prøve å formidle følelsen av å være liten og stor på en gang, samt pirke litt borti tanken om at det eneste som varer evig er det faktum at når vi blir borte, så blir vi nettopp dét.
– Jeg håper at bildene av et menneske (meg) på fottur i dette evige landskapet klarer å formidle dette, om så på et underbevisst plan. Å lage noe audiovisuelt blant fjellene i Rendalen er noe jeg lenge har hatt lyst til, i tillegg til en generell trang for å begi meg ut på et større kunstprosjekt.
Shaun Bartlett sier at musikkvideoen til «Forever Gone» er en stand alone, men samtidig fungerer som del 1 av den dokumentariske turfilmen, som kommer sammen med det nye albumet Roots and Veins i mars.
Noe sier oss at vi kommer til å vende tilbake til dette prosjektet.
MÍO: Du vokser fra meg
MÍO er et Oslo-band som sier at de henter inspirasjon fra norsk folkemusikk og andre folketradisjoner. I tillegg er bandets musikalske uttrykk influert av rock med elektrisk bass som sentralt element, samt eksperimentelle trommerytmer fra jazzens verden.
Sangen «Du Vokser fra Meg» ble skrevet i 2019 av bassist Marianne Friisberg Larssen og vokalist Dionisia Fjelldalen.
– Da vi startet å skrive låta, hadde jeg hørt mye på Kate Bush sitt 50 Words for Snow-album, forteller Dionisia til oss. – Det kalde, intime og nære lydlandskapet i den første sangen på plata, «Snowflake», med piano og vokal i midten, gjorde at jeg ville eksperimentere med noe i samme minimalistiske verden.
– Når Marianne og jeg komponerer musikk sammen, samarbeider vi om alt fra tekst til melodi. I dette tilfellet startet det med en samtale om at relasjoner endrer seg med tiden. Mennesker trer inn i nye livsfaser, og det kan føles som en står ovenfor et skille. Rollene i en familie eller andre mellom-menneskelige bånd endrer seg. Dette gjelder alt fra identitet til omsorgsroller.
– Vi er alle avhengige av hverandre på en eller annen måte. Selv om vi vet om vår egen dødelighet og at tiden endrer oss, kommer det likevel på en måte som et sjokk. Sikkert fordi vi mennesker er så gode på å fortrenge åpenbare sannheter vi finner ubehagelig. Vi ville skildre dette på en billedlig og gjenkjennelig måte.
MÍO består ellers av Eilif Hallingstad Finnseth (trommer), Noah W. Krogsholm (piano) og Nils Jarle Oma (fele). Eiliv Sagrusten har også vært studiotekniker, mens Noah Krogsholm har mikset. Filmen er regissert, filmet og redigert av Emil Vestre.
Vi ser frem til å høre og se mye, mye mer.
KNUT ROERTVEIT: Look At The Sky
Premiere!
Den britiske forfatteren David Mitchell skrev i boken Cloud Atlas: «Dersom du reiser langt nok, møter du deg selv». I 2011 reiste Knut Roertvedt fra Finnøy til New York for å utforske verden og finne inspirasjon som musiker. En måned senere debuterte han som motemodell – og de neste fem årene reiste han verden rundt for merker som Gucci, Moncler og Dior, mens han samarbeidet med flere stjernefotografer og designere.
I 2016 hadde Roertveit reist langt nok for å møte seg selv. Han brukte de neste tre årene på å skrive og produsere sanger sammen med den norske produsenten og låtskriveren Espen Guldbrandsen. I begynnelsen av 2019 signerte han med det norske plateselskapet Nordic Records International, og sommeren 2019 debuterte han med singelen «Chasing».
– Musikkvideoen til min nyeste single «Look at the Sky» er regissert og produsert av Sander Eriksen. Videoen utforsker underbevissthetens tanker når to personer glir fra hverandre, ved å stille spørsmål om personen man tidligere var forelsket i var den rette – eller om det var noe underbevisstheten mente var passende i det daværende kapittelet av livet, sier Roertveit til Ballade video.
– På samme måte som sangen har et drømmende lydbilde, er videoen inspirert av tankene til Christopher Nolan i Inception, hvor karakterene infiltrerer hverandres drømmer og underbevissthet.
Teksten skal være inspirert av hans egne opplevelser fra tiden hvor han reiste verden rundt som modell, isolert fra menneskene og livet han forlot i Norge.
HILDEGUNN ØISETH: Finnskogpols
– Jeg har de siste årene hatt et duoprosjekt som kalles Hildegunn Pluss, hvor jeg gjør videoinnspillinger med ulike jazzmusikere. Prosjektet var i starten basert på fri impro, og var en kontrast til arbeidet med jazz og bukkehorn i større format, samt turneene med Hildegunn Øiseth Quartet.
Øiseth forteller oss at dette prosjektet plutselig ble ekstra aktuelt grunnet pandemien og reiserestriksjonene: – Heldigvis bor jeg i en by med mange musikere jeg er stor fan av, og gjerne vil jobbe med i duoformat.
– I årevis har jeg latt meg inspirere av møter med tradisjonsmusikk fra andre kulturer. Å hente inspirasjon fra egne forfedre fra Finnskogen startet først for få år siden. Jeg husker at skolekorpset i oppveksten hadde besøk av musikere fra Groupa. Jeg hørte da en Finnskogpols som jeg aldri har glemt.
– Jeg forsto ikke rytmikken den gangen, men har alltid hatt de tonene med meg, enten i oppvarming eller i min jazzimprovisasjon på trompeten. Så det er veldig gøy nå å lage en egen Finnskogpols til bukkehornet, og spille den med selveste Mattis Kleppen på bass.
Videoen med «Finnskogpols» ble laget i studio i Trondheim i januar sammen bassist Mattis Kleppen, videokunstner Juliane Schütz og lydprodusent Frode Fjellheim. Låten er komponert av Hildegunn Øiseth. Videoen er akkurat nå Video of the Week på www.skjazz.sk.
LEDFOOT: Take Away The Hurt
Norske TBC Records skal gi ut nytt album med Ledfoot, aka Tim Scott McConnell, 12. mars. Gjennom årene har han turnert med Bob Dylan og Tina Turner, og blitt covret av Bruce Springsteen gjennom tittelkuttet på High Hopes fra 2014.
Den amerikanskfødte artisten hadde suksess med The Havalinas på 90-tallet, og hang med hipsterne i New York på 80-tallet. Siden har han gitt ut en rekke soloskiver, og har også vært bosatt i Norge i mange år. Det nye albumet heter Black Valley, og er oppfølgeren til White Crow, som vant Spellemannprisen for beste blues-album i 2019.
– «Take away the hurt» handler om lysten til å glemme alt det gale som ødela et forhold, og ønsket om å starte om igjen. Og hvor umulig akkurat det er, sier musikeren til Ballade video.
Tim McConnell er også aktuell som skuespiller i sesong to av den kritikerroste TV-serien Exit, som har premiere 5. mars. Han har dessuten skrevet mesteparten av musikken til den nye sesongen.
LÜT: Indiä
LÜT slapp sist fredag sitt andre album, som har fått tittelen Mersmak. Samtidig slapp de også en video til låten «Indiä», spilt inn i spektakulære omgivelser.
– Da vi hørte på sangen, visste vi at vi måtte lage musikkvideoen i sakte film. Vi visste også at vi trengte å få Markus i god form før vi begynte å turnere med albumet. Dermed endte vi med å få ham til å løpe i ørkenen en hel dag, til vi fikk det perfekte opptaket.
– Vi filmet fra bagasjerommet på bilen, så både det svarte eksteriøret og interiøret ble helt dekket av brun-oransje sand. Vi kledde også Markus i et helsvart skinnjakkeantrekk for å virkelig få svetten i gang. Vi filmet i Mojave-ørkenen, og det var sannsynligvis rundt 35’c den dagen. Vi synes det endelige resultatet er ganske episk, og passer veldig bra til sangen.
Tromsøbandet har ellers mistet og skiftet et par medlemmer siden sist, og består nå av Markus Danielsen Danjord (vokal), Mads Erlend Ystmark og Ørjan Nyborg Myrland (gitarer), Marius James Platt (bass) og Sveinung Mellem Engvik (trommer).
Mersmak gis ut på Indie Recordings, og har alt rukket å få svært positive omtaler. Forgjengeren kom i 2017, og ble både Spellemannpris-nominert, omtalt i ledende musikkmagasiner og rost av Lars Ulrich i Metallica. Den enkle, men stilige videoen til «Indiä» er filmet og klippet av gitarist Ørjan Myrland.
TOVE BØYGARD: Skuld
Sist fredag gjorde Tove Bøygard en direktesendt live-opptreden fra hjemmet sitt i Ål i Hallingdal, da hun skulle feire at det nye albumet Eld var ute både fysisk og digitalt.
Dette er hennes åttende album med eget materiale, og er, i likhet med hennes to siste utgivelser, et konseptalbum. Det er spilt inn bortimot live i løpet av fire dager hos Freddy Holm i Halden. Og som vanlig står hun selv for tekst, musikk og vokal.
– Skuldkjensle er når mitt rike land ikkje vil ta imot fleire enn 50 flyktningar frå den nedbrente Moria-leiren. Og det er skuld og anger frå eit levd liv der vegvalg ikkje alltid var like kloke. Ho kan ligge som ei svart sky som må røykast ut, for ellers dreg ho meg inn i eit myrke utan dører, sier Bøygard.
– Det er berre ein måte å røyke ut skuldkjensla på, og det er å tala om det. Då ser eg kva eg kan gjera noko med, og kva eg må la fara. Legg skuld og åk i aske, tenn eit bål av vilje.
Eld er produsert av Freddy Holm, som også spiller brorparten av instrumentene på platen, sammen med Eivind Kløverud (trommer) og Jørun Bøgeberg (bass). Den sistnevnte er også ute med det fine og instrumentale soloalbumet High and Lowsome. Videoen til «Skuld» er ved Espen Liane.
ÅRABROT: Norwegian Gothic Part 1: Kinks of the Heart
Årabrot er snart tilbake med Norwegian Gothic, oppfølgeren til studioalbumet Who Do You Love fra 2018. Kjernen i bandet er som vanlig ekteparet Karin Park og Kjetil Nernes, der den sistnevnte har følgende på hjertet:
– Det er en viss skjønnhet i det å bo på landsbygda – det er klar og skarp luft, friskt vann og fantastiske solnedganger. Hver dag ser vi ville dyr komme ned fra skogene som omgir oss. Det er en frihet knyttet til alt det der. Forleden gikk jeg ut av kirken der vi bor og fant en død kråke på verandaen.
– Det var bare hodet, øynene var stukket ut, og den hadde en enorm klo festet i nakken. Det er en brutalitet i naturen som hele tiden er til stede her ute. Det er denne dualiteten Cormac McCarthy så mesterlig setter ord på. Det er også det «Kinks Of The Heart» handler om.
Om den forseggjorte og fascinerende videoen, som er den første av to segmenter, sier Kjetil Nernes dette:
– «Kinks Of The Heart» og den kommende «Hailstones For Rain» er en fortelling i to deler. Det er historien om Årabrot som forkynnere av rock’n roll. Videoene er spilt i og rundt kirken der vi bor, med naboer og venner som menigheten. Karin er åtte måneder på vei her. Hvis du vil vite hva Årabrot handler om, er det her du bør begynne.
Filmen er regissert av Thomas Knights og Kassandra Powell fra Obscure Film Collective. På det kommende albumet, som slippes 9. april, vil man blant annet få høre Lars Horntveth (Jaga Jazzist), Tomas Järmyr (Motorpsycho), Anders Møller (Turbonegro, Ulver) og Massimo Pupillo (Zu), samt cellisten Jo Quail.
Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.
Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden. Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤
Vi gjør oppmerksomme på at musiker Tove Bøygard også er 2. nestleder i styret til NOPA, Norsk forening for komponister og tekstforfattere. NOPA er, sammen med Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne, medlemmer i Foreningen Ballade. Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige Ballade.no.
Ledige stillinger
Prosjektansvarlig
MusikkforleggerneSøknadsfrist:27/01/2025
Podieinspisient
Stiftelsen Oslo-filharmonienSøknadsfrist:17/01/2025
Ultima søker kreativ markedsfører og digital innholdsprodusent
Ultima Oslo Contemporary Music FestivalSøknadsfrist:25/01/2025
Professor/ førsteamanuensis i musikkterapi
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:09/02/2025
Prosjektleder musikk og arbeidsliv
Institutt for musikkvitenskap - UiOSøknadsfrist:22/01/2025