Ballade video LXXXIV: Elektriske templer

Syv nye videoer, to premierer og flere albumaktuelle artister. Vi hilser på Annette Gil, Death By Unga Bunga, Center Of The Universe, This Sect, Dobbeltgjenger, Superlynx og Goat The Head.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

Det er mye rock i denne utgaven av Ballade video, men ikke bare rock. Og det er nokså forskjellige uttrykk, likevel. Fra det ganske lette og spretne til de aller tyngste metall-legeringene.

Neste gang blir det nok både folkemusikk, visesang, pop og mere til. Men en kald februarkveld, og fremdeles under unntakstilstand, kan det være helt fint å varme seg litt på energien fra gitarer, bass og trommer.
 

ANNETTE GIL: Top Of The Hill

Premiere!

Annette Gil slipper et nytt album i dag, Teenage Rage. Det er hennes tredje, og handler mye om oppveksten i Måløy på 80-tallet, der hun etter eget utsagn følte sterkt på rastløsheten og drømte seg bort fra den kjedelige lille fiskeribygda.

– «Top Of The Hill» er åpningssporet på Teenage Rage – og en av de siste låtene jeg lagde til albumet. Det er også en av de få låtene som handler om min nåværende situasjon og ikke oppveksten i Måløy.

– Inspirasjonen kom da jeg var på jobb i Galleri Pushwagner. Og tenkte at jeg jobber med å selge en annens drøm/kunst, mens jeg undergraver min egen. Det er jo noe de fleste mennesker gjør for å overleve.

Annette Gil har opptrådt i byer som New York, Berlin, Toronto, Liverpool og Berlin. Hun håper det snart blir mulig å reise rundt i verden for å spille igjen, og drømmer om å opptre i Sør-Amerika og Asia. Hun er også fast medlem av Bowie-tributebandet The Goon Squad, der hun blant annet synger sammen med artister som Espen Beranek Holm, Anders Baasmo Christiansen og Håvard Bakke.

Regi og klipp av videoen står Gil selv bak, så det kan hun fortelle litt mer om:
– Den er filmet på Tjuvholmen og Grünerløkka, stedene jeg har oppholdt meg mest de siste årene – og to kontrastfylte steder i Oslo. Dette er den tredje videoen til albumet, og er filmet med 8 mm kamera, i samme stil som de to andre. Filmingen tok Asle Rødfjell og Ole Tom Torjussen seg av.

Teenage Rage utgis på MTG Music. Med seg som musikere har hun Ole Tom Torjussen (trommer), Fredrik Eilertsen (bass) og Helge Hovland (gitar).
 

DEATH BY UNGA BUNGA: Egocentric

Også Death By Unga Bunga slipper nytt album i dag. Dette bandet startet opp i Moss i 2009, og har nå kommet med sitt sjette album, nok en gang på Jansen Records i Oslo.

Den nye platen heter Heavy Male Insecurity, og utforsker moderne mannsroller. Det gjør også denne videoen, som er regissert av Martin Bremnes.

– Det handler om fem gutter som går rundt i byen og prøver å passe inn. De prøver å skate litt, henge rundt og kjøpe seg noen kule klær. Det er i grunnen en skikkelig mislykket gjeng, men de har i hvert fall hverandre, sier gitarist Preben Sælid Andersen til oss. Han har selv produsert den nye platen, sammen med bandet.

– Jeg syntes Martin Bremnes klarte å få frem enda et aspekt ved dette med mannsroller her. Alt ser superkult og tøft ut, men man ser jo også det ikke stemmer helt – det er ingenting som egentlig funker. De er bare litt for gamle.

Death By Unga Bunga består ellers av Sebastian Ulstad Olsen (vokal), Stian Gulbrandsen (gitar, sang), Even Pettersen (bass) og Ole S. Nesset II (trommer).
 

THIS SECT: Stain Remover

Premiere!

We wade through / Chains of people / Each are different / Yet all too familiar …

5. mars kommer de Oslo-baserte post-punkerne This Sect endelig ut med sitt nye album, Everything We Know Into a Black Hole, på Sect Appeal Records.

Singelen «Stain Remover» slippes allerede i dag, fredag 12. februar, sammen med denne musikkvideoen. Vi lar ellers bandet skrive sin egen mini-biografi:

– Etter en spastisk, men konkret innstilling til post-punken på førstealbumet Shake the Curse (2014), for så å mikse støyrock med 80-tallspop på sjutommeren «Nil and Void/Pink in Red» (2017), har vi i sekta denne gangen dykket dypt ned i det elektroniske mørket med den forholdsvis dystopiske nye skiva.

Albumet slippes digitalt og på gjennomsiktig vinyl, med 24-siders inner sleeve. Det er produsert av Gunnar Kjellsby og This Sect, og mastret av Audun Strype. Videoen er laget av Gøran Karlsvik, som også står for sang og elektronikk. De øvrige medlemmene er Øystein Horgmo (bass) Ole Andreas Hagen og Thomas Alkärr (gitarer), Are Bøhm (synth) og Klaus Kristensen (trommer).
 

CENTER OF THE UNIVERSE: Track ID

– Har du noen gang vært på klubb eller hørt en miks med et spor du bare må vite hva er? Du er helt nødt til å finne ut av det, men Shazam eller lignende apper fungerer ikke! DJ-en tok deg med et helt spesielt sted, men for å oppleve det på nytt må du ha den såkalte Track ID!

Det er Jørgen Skjulstad, aka Center of The Universe, som drar opp dette nervepirrende scenariet for oss. Han er nylig blitt kalt «kongen av Oslos undergrunnsmusikk», og har i hvert fall stått bak en svært lang rekke med plater og videoer. Og som han sier:

– Center of The Universe er ute med et romantisk spor som omfavner musikkens kraft; og dens evne til å ta lytterne med seg. For å komme dit du vil må du stille de riktige spørsmålene. Kanskje du bare kan rope det ut eller plassere det nøye i kommentarfeltet: Track ID!? Track ID!? Track ID!?

Dette er singelen til EP’en «Interabangerz», som kommer den 5. mars. Videoen er også den første av fem videoer til utgivelsen. Jørgen Skjulstad har selv laget videoen, og har ellers med seg musikerne Viviana, Lisa, Ulf og Dag.
 

DOBBELTGJENGER: Building Skyscrapers

Dobbeltgjenger gir ikke ut sitt nye album på Karisma Records før 9. april 2021, men har akkurat sluppet nok en fin smakebit på platen. Vi presenterte dem sist med videoen til «Johanna», men dette er litt annerledes igjen. Mine damer og herrer: «Building Skyscrapers».

– Å bygge skyskrapere sammen med andre og i oss selv krever mot, sier Dobbeltgjenger til Ballade video. – Å møte og komme nær andre mennesker kan være veldig skummelt, men også utrolig vakkert. Fallhøyden fra en skyskraper, sammen med det majestetiske og imponerende synet av dem, gjør dem til en perfekt metafor for nye og intense forhold.

Dobbeltgjenger holder til i Bergen, og består av Vegard Wikne (vokal, gitarer, bass og synther), Sondre Veland (trommer, perkusjon og gitarsolo på «Johanna»), Knut-Martin Langeland Rasmussen (gitarer), Bastian Veland (gitar, synth, perkusjon) og Jone Kuven (bass).

Det nye albumet har fått tittelen Smooth Failing, inneholder ni spor, og beskrives som «a dark party album». Det sies dessuten å ha blitt til i en litt omtumlet periode for låtskriver Vegard Wikne.
 

SUPERLYNX: Electric Temple

Superlynx er en trio fra Oslo, som har kontrakt med Dark Essence Records i Bergen. Nå kommer de med sitt tredje album – som beskrives som en fortsettelse av hva de har gjort før, men også en utforskning av nye territorier.

– Tittelen på singelen og albumet er en referanse til Jimi Hendrix, som sa: «We call our music electric church music … Because it’s like a religion to us.» Det er tett opptil hvordan vi selv opplever det, sier bandet til oss.

– I musikken finner vi det mange søker i tempelet, religioner eller andre spirituelle former – alt fra styrke til å gjennomgå prøvelser, sinnsro, glede, trøst, håp, innsikt, fellesskap og så videre. I prosessen med å skrive det nye albumet er dette noe som bare har blitt enda klarere for oss – musikken er vårt tempel.

– Ikke minst handler det også om energien og forbindelsen som oppstår til andre mennesker gjennom musikken, særlig når vi spiller live. Det er noe vi savner veldig for tiden.

Superlynx består av Pia Isaksen (bass, vokal), Daniel Bakken (gitarer) og Ole Teigen (trommer, piano, keyboards, sang). Musikken til trioen har blitt beskrevet som Doom/Psych. Det kommende albumet slippes 16. april, og er mikset av Grammy-vinneren Marc Urselli, som ellers har jobbet med folk som Nick Cave, Mike Patton, Lou Reed, Keith Richards og The Black Crowes.

Videoen er laget av Joan Pope / Temple ov Saturn, mens opptakene av bandet er ved Carl Eek Torgersen. Vi synes dette er både massivt og mektig.
 

GOAT THE HEAD: The Call of Ixodes

Dette er en animated lyric-video for «The Call of Ixodes», fra det nye albumet Strictly Physical, som slippes på Crispin Glover Records i Trondheim i dag. Albumet ble spilt inn og mikset i Amper Tone Studio i Oslo, og er produsert av Goat The Head og Bård Ingebrigtsen.

De første 200 eksemplarene av Strictly Physical kommer med nummererte og signerte silketrykk. Goat The Head består ellers av Ketil L. Sæther (gitarer), Per Spjøtvold (sangg, orgel), Kenneth Kapstad (trommer) og Trond Frønes (bass). Det er også Per Spjøtvold som står bak videoen. I likhet med musikk og omslagskunst.

– Egentlig skulle skiva kommet i sommer. Og første single handler jo om medias elendige dekning av flåtten som vi har år etter år, men under en Covid-19-sommer så var liksom ikke flåtten så farlig, likevel, sier Torgeir Lund i Crispin Glover.

Om du ikke kjenner Goat The Head så godt fra før, kan du gjerne sjekke ut den nokså voldsomme videoen de gjorde i 2007 for den 37 sekunder lange låta «Darwinian Minions». Den ble senere nominert som «Video of the Year» under Metal Hammers Golden Gods Awards i 2008.
 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev