Ballade video LVII: Sommeren kaller!
Ni videoer, tre premierer! Med alt fra erotisk fingerdans til skilpadder i en hage i Firenze. Og ikke minst en fantastisk 42 minutters audiovisuell EP fra Solveig Sørbø og Pysj.
Joda, vi hadde annonsert at dette skulle bli den siste utgaven før sommeren. Men så har det ramlet inn den ene videoen etter den andre i mailboksen vår, så vi lurer faktisk på om vi er tilbake neste fredag også. Det er uansett ren luksus – og ikke minst en klar indikasjon på at musikkvideoformatet lever.
Vi presenterer ferske og nye videoer med Arktisk Takt – Bygda dansar, Kristabel, Lokoy, Aber, Moy & Rønbeck, Norsk Råkk, Gebhardt, Magne Furuholmen og Pysj. Og håper at dere vil ha glede av denne mangfoldige reisen.
ARKTISK TAKT: Fingerpolka fra Tamokdalen
Premiere! Og det med en riktig sommerlig og lett erotisk fingerdans!
”Fingerpolka fra Tamokdalen” er hentet fra dansefilmen «Kalde Mønster» med Arktisk Takt – Bygda dansar i Troms. Musikken er ”Fingerpolka” fra Tamokdalen etter Petter Høgseth, arrangert og fremført av Julie Alapnes, Mariann Torset og Kristian Olstad.
– Dansen er filmet i stiv kuling og 15 minusgrader på FilmCamp i Indre Troms i februar 2020, forteller regissør Sigurd Johan Heide.
– «Kalde Mønster» er en episodisk novellefilm der samspillet mellom ungdommene i filmen er sentral, både som medmennesker og dansere. Nærhet, rytmikk og kraften i dansen er de sentrale elementene, sier han.
Danserne på denne originale og morsomme videoen er Berit Bugjerde, Aslak Randers-Perhson, Embla Irenesdatter, Peder Foshaug, Ruben Moen og Dina Bruun. Foto og grading er ved Eirik Heim, mens Dan Heggelund står for visuelle effekter – og Marte Aasen har klippet. Musikken blir gitt ut på Ta:lik senere denne sommeren.
KRISTABEL: Bring It On
Førpremiere! Denne videoen blir først sluppet offisielt om en ukes tid. Men vi likte den så godt at den bare måtte bli med. Selve sangen er ute i dag, og finnes på de fleste plattformer.
”Bring It On” er debutsingelen til Kristabel, aka Christelle Ravneberget. Låta beskrives som en hyllest til rocken, der hun synger om å leve livet uredd – å stille seg fullstendig åpen for det livet har å by på, og falle desperat inn i kjærligheten.
– Uansett hvor tabu det er, synes jeg det er best å bare si det rett ut: Jeg var kåt. Enkelt og greit. Så da skrev jeg en låt om det. Det er en mektig tilstand, full av motstridende energier. Jeg har alltid hørt på gammal blues og rock, og ville lage sånn ufiltrert musikk, som handler om kjernen, forteller Kristabel.
– Det som tiltrekker meg med musikk er jo den øyeblikkelige spontaniteten, som er helt uforutsigbar. Den kan du ikke måle eller planlegge. Du aner ikke hva som skal skje. Det handler ikke om å ha kontroll, det handler om å slippe kontrollen. Akkurat det samme som du må gjøre når du blir forelska.
På ”Bring It On” hører vi Christelle Ravneberget på vokal og gitar, Øystein Sandsdalen på bass og Christian Næss på trommer. Morten Øby er produsent, og har lagt på litt sologitar.
LOKOY: Classic City Girl
Lasse Lokøy har det siste året utvidet repertoaret sitt både som artist og produsent, noe som har resultert i samarbeid med artister som Girl in red, Safario, Amanda Tenfjord og Daniel Kvammen. I 2018 slapp han debut-EPen “Can We All Go to Bed”, som fikk ros fra publikasjoner som NME og The Clash.
”Classic City Girl” ble skrevet i Stockholm sammen med singer/songwriter Tove Burman.
– Det var Toves idé å lage et portrett av en jente som er oppdratt i rampelyset, med troverdighet og celebritet knyttet til navnet sitt. Hun ser på seg selv som over alle andre, og behøvde ikke engang å jobbe seg opp for å fortjene det, sier Lokøy.
I dag slippes det elleve spors digitale albumet Reworks, der sangen blir gitt en overhaling og en tolkning av artister som Death by Unga Bunga, Aiming for Enrike, Ruben Dawnson, Erlend Mokkelbost, Finding Neo og Gucci Caliente (Emily-Madelene Aarsheim).
– Jeg tror at det er mange som har en ”Classic City Girl” i seg. Selv føler jeg at vi ofte blir bedre utgaver av oss selv når vi tør å være litt diva, utfyller musikeren og produsenten.
Den korona-pregede videoen til låten har Lasse Lokøy selv redigert og regissert, i samarbeid med Ingrid Mullis. Den er nettopp dedikert til alle de ekstroverte som kanskje har hatt en ekstra tøff tid hjemme. I klippene kan man blant annet se co-skriver Tove Burman, eks-trommeslager fra Sløtface, Halvard Skeie Wiencke, Andreyun og låtskriver- og artisttalentet Alida.
ABER: I Just Need You ‘Til Tomorrow
Aber består av Hedda Brekke Aronssen (vokal), Eivind Molden Norseng (gitarer), Oliver James Hardaker (trommer) og Lars Støvland (keyboards). De omtaler seg selv som et et nytt, norsk band som ”beveger seg sømløst mellom estetikken på 80-tallet og det som kommer i 2020.”
– Jeg ville lage en låt som belyser de litt stygge sidene av forelskelse. Låta tar for seg den makten man kan få over et annet menneske, og hvordan den kan brukes når det er beleilig for deg selv, sier Hedda, som skriver låtene.
Videoen til “I Just Need You ’Til Tomorrow” er regissert, filmet og klippet av Troll Toftenes, med Kenneth Tangen på lys. Låten er også å finne på debutalbumet Just Like You, som ble sluppet på Wingman Music 12. juni. Bandet var selv litt usikre på om dette var et ideelt tidspunkt å slippe platen på.
– Vi har jobbet med dette i flere år, og ser at det er akkurat som om verden holder pusten litt akkurat nå. Alt har stoppet opp mens vi prøver å takle en pandemi på best mulig måte. Men om det er et tidspunkt man kan trenge nye impulser på, så er det vel nå, tilføyer bandets trommis, Oliver James Hardaker.
Aber er fra Vestfold, og slapp sin første single i 2018. Albumet Just Like You inneholder ti låter, og er produsert av Nils Martin Larsen. Catchy og sommerlig musikk, spør du oss.
MOY & RØNBECK: Happiness
Premiere! Andreas Rønbeck driver sitt eget musikk- og mediastudio i Holmestrand. Han debuterte i 2005 med The Superwish Album, som ble gitt ut under artistnavnet Adrien. Senere har det blitt flere utgivelser og konstellasjoner.
Han er nå klar med to videoer – den ene fra sitt femte studioalbum som Rønbeck, og den andre med den nye popduoen Moy & Rønbeck. Vi har her valgt oss den sistnevnte, siden den nærmest oser av sommerlig popglede.
– Jeg og Henrik Moy Askildsen laget denne i hans studio i Kristiansand, forteller Andreas Rønbeck. – Henrik har tidligere jobbet med blant andre Thom Hell, Frank Hammersland og Andrea Dahle. Og selvfølgelig håper vi å debutere med årets sommerhit.
– Det kommer også en EP med oss til høsten. Men ”Happiness” var den klart mest livsbejaende, sommerlige og optimistiske låten, så vi valgte den som første single. Som videoprodusent prøvde jeg å finne klipp av folk og settinger som virket naturlige.
Det kommende albumet under Rønbeck-navnet vil dukke opp 30. juni.
NORSK RÅKK: Millioner av sandkorn
”Millioner av sandkorn” er andre singel ut fra materialet til det nye albumet til Norsk Råkk, som heter Balansekunstnere. Det er igjen lagd i samarbeid med musiker og produsent Jørn Christensen. Den første singelen hadde tittelen ”Alarmen går igjen”.
– Med ”Millioner av sandkorn” på walkman’en kan man fly langt sørover til sandstrender, tequila og mariachi-trompeter. Den handler om å ta et avbrekk fra hverdagen, og gå inn i feriemodus. Da man kan ligge bekymringsløs på en strand og føle varme sandkorn på kroppen, og høre beroligende brus fra sjøen, forteller bandet.
Det Oslo-baserte bandet har i over 10 år turnert landet rundt med sin ska- og punkinspirerte rock, inkludert full blåserrekke. De har gitt ut fire album og flere singler, og flere utgivelser følger nå i 2020.
– Balansekunstnere har nok et hardere og mere «rocka» uttrykk enn tidligere, sier bandet i en kommentar.
Norsk Råkk er tilknyttet det nå Trondheimsbaserte plateselskapet Fucking North Pole Records, som fyller 20 år senere denne høsten. Dette selskapet har gitt ut en lang rekke artister, og står også bak samleplate-seriene “Pønk i Norge” og “Bærre på Jævel – Nordnorsk pønk”.
GEBHARDT: March Of The Tortoise
Ingen sommer uten skilpadder! I hvert fall ikke i følge musikeren Gebhardt, kjent fra band som Motorpsycho, HGH og Meg og kammeraten min.
– ”March of The Tortoise” er et soundtrack til skilpaddene i hagen vår, forteller Gebhardt til Ballade video. – Jeg har de siste årene skrevet en del filmmusikk. Da jeg og kona mi flyttet fra Trondheim til Firenze, og kjøpte oss hus for å bygge opp Das Boot Studio her i Italia, kom det en dag tuslende flere skilpadder som hadde ligget i vinterdvale.
– Livet vårt var litt som i en film på den tiden. Vi hadde tatt det store steget med å selge alt vi hadde av hus og møbler i Norge, pakket ned studioet jeg hadde der, og sendt alt med container til Italia. Mens vi pusset opp hus og bygget studioet, ramlet ”March of the Tortoise” ned i fingrene mine mens jeg plukket på gitaren. Jeg satt og så disse ur-dyrene spasere rundt. I hagen vår. De har nok bodd i området her fra før vi mennesker begynte å ta oss til rette.
Gebhardt forteller det har vært en tøff påkjenning å måtte gjennomleve korona-perioden i Italia. Selv har han fått dagene til å gå med å produsere, mikse og mastre for forskjellige artister. I tillegg komponerer han altså filmmusikk, og skriver og spiller inn egen musikk under navnet Gebhardt.
– Flere låter ligger på hardisken i studioet, så det kommer mer når jeg bare rekker å få det ferdigstilt. Jeg jobber litt i skilpadde-tempo for tiden. Og tror vi har endel å lære fra dem.
MAGNE FURUHOLMEN: Troubled Times
I dag har Magne Furuholmen sluppet en ny single. Dette er en hyllest til det amerikanske bandet Fountains of Wayne, med et musikkvideo-prosjekt der fans fra hele verden er med å utforme musikkvideoen gjennom å dele egne erfaringer fra livet under korona-restriksjoner.
1. april 2020 gikk én av låtskriverne i Fountains of Wayne, Adam Schlesinger, bort på grunn av covid-19. Som en hyllest har Furuholmen i samarbeid med Morten Qvenild laget en særpreget og melankolsk versjon av bandets hit-låt «Troubled Times».
– Fountains of Wayne var et band jeg lyttet mye til på slutten av 90-tallet, og som låtskriver ble jeg rørt og inspirert av blant annet «Prom Theme» og «Troubled Times». Etter at Adam Schlesinger døde, ble «Troubled Times» et slags symbol for meg på den dramatiske situasjonen som vi har befunnet oss i de siste månedene, sier Furuholmen.
I den anledning oppfordret han i mai fansen til å laste opp videosnutter av ting som har vært til hjelp for dem gjennom perioden. Med utgangspunkt i det innsendte materialet, har han selv satt sammen denne sterke og rørende collagen, som nok kan sees som en blanding av en dokumentasjon- og musikkvideo.
PYSJ: Gnos Mo
Premiere! Og dette er vi virkelig, virkelig stolte over å få bringe videre. ”Gnos Mo” er 42 minutter og 34 sekunder med ren nytelse – både musikalsk og visuelt.
Musikken er ved PYSJ, med bidrag og remikser ved Sea Change, Kim Dürbeck, Verde (Daniel Wien og Henrikke Havaas) og Arctica Ambient Project.
– Jeg vil bare si at dette ikke akkurat er en musikkvideo, men en audiovisuell EP, kommenterer Solveig Sørbø, aka Pysj. – Jeg håper den kan fungere litt som visualer på en konsert.
Hun har selv satt sammen filmmaterialet, som hun både har klippet og behandlet, og innrømmer at det har ”tatt litt tid”. Klippene er i hovedsak hentet fra CreativeCommons og Flickr communities, i tillegg til gode venner.
Hele EP-en finnes digitalt, og kan også kjøpes via Bandcamp.
– I dag er det Juneteenth – en årlig markering av frigjøringen av slaver i Texas i 1865. Bandcamps andel av all musikk som kjøpes hos dem går derfor til Black Lives Matter, så jeg håper noen av Ballade-leserne kjøper min eller andres musikk på Bandcamp.
Selv kan vi bare takke for et helt uvanlig vakkert verk.
Vi ønsker som alltid alle våre lesere en fin og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.
Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.
Og fremdeles, med sommeren på full fart mot oss: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤
Ledige stillinger
Prosjektansvarlig
MusikkforleggerneSøknadsfrist:27/01/2025
Ultima søker kreativ markedsfører og digital innholdsprodusent
Ultima Oslo Contemporary Music FestivalSøknadsfrist:25/01/2025
Professor/ førsteamanuensis i musikkterapi
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:09/02/2025