Ballade video LXXIII: Forfedre under nordlyset
Åtte videoer, fem premierer. Kajsa Balto, Annette Gil, Spira, Ballrogg, 2 x NyNorsk Messingkvintett, Maria Norseth Garli og Jul i Nord.
Vi har samisk musikk! Vi har dobbelt opp med samtidstidsmusikk! Vi har jazz, rap og rock! Og ikke minst tradisjonsmusikk, med en eim av kongerøkelse, snus og furunål. Og masse, masse fine premierer.
Og dessuten den nest siste videoen fra det flotte «Golden»-prosjektet til Maria Norseth Garli. Om en fjorten dagers tid runder vi av dette prosjektet, og da med en video Norseth Garli har laget selv.
Kort sagt: en meny som er nesten like variert som det norske musikklivet. God fornøyelse.
KAJSA BALTO: Min máttuid rávvagat (The Advice from our Ancestors)
Muitte boahttevaš buolvvaid / Leage buorre olmmožin / Juogat luonddu láhjiid / Vánddar meahcis giitevašvuođain …
Premiere! Og dette er på alle vis svært vakkert, både videoen og sangen.
Kajsa Balto slapp sitt kritikerroste andre album Buot eallá (alt lever) i mai 2020. «Min máttuid rávvagat» er andre musikkvideo fra plata, produsert av den sjøsamiske fotografen Ørjan Marakatt Bertelsen, og spilt inn i henholdsvis Oslo og Nord-Troms.
Navnet på låta betyr «våre forfedres råd». Teksten er skrevet av Kajsas tante, Haldis Balto.
– Rådene er: del på naturens gaver, vern om våre rene fjorder, tenk på kommende generasjoner, forteller Kajsa Balto.
– Fra jeg var barn har jeg lært mye om hvordan vi skal ta vare på naturen. Det står jo av og til i en merkelig kontrast til det urbane livet jeg lever til daglig. Jeg er fra Oslo, men er samtidig vokst opp med mine samiske forfedres råd. Denne videoen ble kanskje et bilde på det.
Selv om Buot eallá ble sluppet i en periode med mye koronarestriksjoner, har Kajsa Balto og bandet likevel spilt flere konserter. Nå gleder de seg til å kunne turnere med skiva i 2021, når ting forhåpentligvis begynner å bli mer normalt igjen.
ANNETTE GIL: Teenage Rage
Premiere! «Teenage Rage» er tittelkuttet og andre låt ut fra Annette Gils kommende album på MTG, hennes tredje i rekken. Sangen handler om å være en rastløs og opprørsk tenåring. Hun ser livet i perspektiv, og innser at alle tenåringsdrømmene bare var glansbilder i forhold til hvordan verden egentlig fungerer.
– Som tenåring var jeg på trailer-tur gjennom Europa sammen med faren min. Jeg var den gang veldig forelska i mitt store idol, Michael Jackson. Etter hjemkomsten limte jeg et lite bilde av Michael på mitt eget feriebilde. Og med dette tidlige manipulerte bildet, fortalte jeg alle på skolen jeg faktisk møtte ham i ferien.
Videoen til «Teenage Rage» har mange klipp fra Annette Gils barndom, med både foreldre og besteforeldre til stede.
– Det er opptak fra min morfars gamle 8mm-kamera. Han seilte verden rundt som kaptein på en stor oljetanker, og kom alltid hjem med forskjellige skatter – som for eksempel dette kameraet.
«Teenage Rage» er dedisert til hennes mor, som har brukt hele sitt liv på å prøve å gjøre Annette og hennes søster lykkelige. Lever hun det livet hun drømte om? spør artisten seg.
SPIRA: Storm
Spira er en gammel bekjent av denne spalten, så vi skal ikke bruke så lang tid på å introdusere ham. Spira, eller Steffen Falch, er fra Bøverbru i Vestre Toten, og ble tidlig interessert i hip hop.
– Musikken har redda livet mitt, og å endelig kunne dele den med andre og forhåpentligvis kunne hjelpe andre, er en følelse som ikke kan beskrives, har han uttalt.
«Storm» er andre single fra den kommende fjerdeplaten, Bipopulær, som slippes 5. februar 2021. Det er Philip Geertsen som har laget videoen.
– «Storm» beskriver en periode i livet mitt, da det virkelig blåste stiv kuling og storm rundt meg. Ingen var der, selv om alle lata som, sier Spira i en kommentar til oss.
BALLROGG: Rolling Ball (Covid-19 Music Videos)
Premiere! Jazzensemblet Ballrogg har eksistert i snart 15 år. Først som en duo, med saksofonisten og klarinettisten Klaus Ellerhusen Holm og bassist Roger Arntzen, og i de siste årene utvidet med Stockholmsgitaristen David Stackenäs.
De har utforsket både amerikansk frijazz og europeisk kunstmusikk gjennom fire plateutgivelser. På sitt femte album henter de inspirasjon fra blant annet folkemusikk fra hele det amerikanske kontinent, mens de fortsatt drar veksel på den europeiske improvisasjons- og kunstmusikken.
– Albumet Rolling Ball ble spilt inn i 2019, og så slo koronaen inn, og både finansiering, turnering og valutakurser gjorde sitt til at albumet klamret seg fast frem mot ferdigstillelse og release i slutten av oktober i år, forteller Roger Arntzen til Ballade video.
Under den første nedstengningen gikk Ballrogg i gang med å lage noen små musikkvideoer til tre av låtene fra det kommende albumet. Det resulterte i tre karantenevideoer fra hvert av musikernes hjem i Oslo, Trondheim og Stockholm.
Låtene på videoen er «Nostalgic Idol», «Merkén» og «Terms Or Conditions». Rolling Ball gis ut av portugisiske Clean Feed, og distribueres her hjemme av Musikkoperatørene.
NyNorsk Messingkvintett: multiMORF V (utdrag)
Komponist Knut Vaage, NyNorsk Messingkvintett og lys- og videodesigner Evelina Dembacke har nå lagd en 50 minutters konsertfilm kalt multiMORF remix: Mennesket, naturen og elektronikken.
– Ønsket om å kunne skape om både seg selv og sine omgivelser til noe bedre er dypt menneskelig. Ved å gripe inn i naturen gjennom manuelt arbeid, industrialisering, elektronikk og kunstig intelligens har vi søkt å skape en bedre verden for oss selv, ikke sjelden på bekostning av naturen, sier Berger Iver Færder i NyNorsk Messingkvintett.
– I krisetider, som under den pågående pandemien er det imidlertid naturen som tvinger frem forandring hos oss. Isolasjon og sosial distansering har ført til omgripende atferdsendringer. De strenge restriksjonene har ført til depresjon og selvmord, men også til digital nytenking med videosamtaler og strømmekonserter.
Filmen er basert på et konsertopptak fra Gyldenpris Kunsthall den 26. september 2020, med musikk av Knut Vaage, elektronikk av Thorolf Thuestad og lys- og videodesign av Evelina Dembacke. Audun Strype og Stig Anderson står for henholdsvis lyd og lys, mens selve videoen er ved Ronald Toppe.
NyNorsk Messingkvintett: multiMORF VI (utdrag)
Vi har også vært i kontakt med Knut Vaage, som blant annet sier dette om prosjektet:
– Morf er eit begrep innan zoologien for å beskriva subkulturar av dyreartar. Morfisme er brukt innan matematikken for endringsprosessar mellom to matematiske strukturar. Morfing brukt innan animasjon og lydbearbeiding er saumlaus endring frå eit objekt over i eit anna.
– I «multiMORF»-serien har utøvarane stor grad av fridom, men dei må for det meste halda seg i yttergrensa av kva som er «vanleg» bruk av instrumenta. Mikrofonen fungerar nærast som eit mikroskop på lyden, så innvendige smålydar kjem fram. Stykkene har open form i den forstand at dirigenten eller utøvarane kan styra tidsforløpet, rekkefølgje av idéane, og repetisjonar undervegs. Morfinga er polyfon fordi den skjer samtidig, og på ulik måte i ulike lag (solist, band, teknologi og video).
I «multiMORF V» er Ingebjørg Bruket (trombone) solist. I «multiMORF VI» er Erlend Aagaard-Nilsen (trompet) solist. Prosjektet er finansiert gjennom støtte fra Kulturrådet, TONO, Creo Vederlagsfond, nyMusikk Bergen og BrassWind.
Ballade video regner med å legge ut et større utdrag fra verkene etter hvert, og synes dette er spennende på alle plan.
Maria Norseth Garli: Follow II
Follow II from Maria Norseth Garli on Vimeo.
Premiere! Hele denne høsten har vi hatt gleden av å vise nye musikkvideoer til utgivelsen Gold, som Maria Norseth Garli ga ut på Øra Fonogram. Her lager forskjellige regissører og visuelle artister hver sin versjon av de forskjellige stykkene på platen.
– «Follow II» kommer – som navnet antyder – to ganger på plata, sier Maria Norseth Garli. – Den er både begynnelsen og slutten, og slutter derfor ikke, men starter heller på nytt og på nytt og på nytt. Sangen har en enkel tredelt struktur i flere komplekse lag.
– Denne versjonen er intim, naken, og inneholder elementer som allerede er som en fjern drøm. For meg er sangen både vond og god å høre på. Den predikerer så absolutt et ønske om å forfølge det enkle, av å la seg forføre av enkelheten som gjennomsyrer alle de små, magiske øyeblikkene i livet.
Linda Oláh er musiker, komponist og filmskaper fra Stockholm, med base i Paris. Hun sier dette om videoen hun har laget:
– Som alltid når jeg jobber med musikkvideoer, så kommer de første idéene veldig intuitivt. Jeg hørte på «Follow II», og fikk med det samme en idé om å reise, så jeg begynte å filme togreisene mine. Når jeg så setter meg og jobber, bruker det ene bildet å lede til det andre, fantasien får renne fritt, og resten er problemløsning.
– Dette var også første gangen jeg jobbet med animasjon. Det krevde masse tegninger og tålmodighet – og alt vevdes til slutt sammen av seg selv.
På denne sangen hører vi Maria Norseth Garli (vokal og gitar), Viktor Wilhelmsen (vokal og gitar), Kyrre Laastad (gitar) og Jo Ranheim (gitar).
JUL I NORD: Attgløymehonka
Premiere! Det er kanskje litt tidlig med en julerelatert video, men denne var så sjarmerende at vi bare måtte ha den med. «Attgløymehonka» med Jul i Nord er fra albumet Jultråddokka, som kommer på WannaDance Records neste fredag, den 20. november. Og den handler om …
– Om ei stakkars jente som blir 30 år i morgen! Da er alt håp ute, hun blir ei attgløyma sammen med alle de andre gjenglemte, fortapte tauskjerringer og peppermøer, forteller Hilde Fjerdingøy.
I sangen forteller hovedpersonen om at hun ga tråd til jul. Jultråd eller jultråddokke var en forseggjort samling tråder av lin eller ull.
– De ble laget av ugifte kvinner, og ble gitt til ungkarene når de kom på besøk i romjula eller på nyåret. Var de heldige, kunne det lede til giftemål. Visa er etter Rebekka Stephensdtr, og nedtegnet av Harald Strøm (1888-1971) i Velfjord.
Jul i Nord består av Ingebjørg Lognvik Reinholdt (vokal), Hilde Fjerdingøy (torader, vokal), Hanna Andersson (fele, vokal) og Morten Kvam (kontrabass, vokal). Jultråddokka er innspilt i Aber studio på Berby Herregård i Halden. Albumet er produsert av Jul i Nord og Sjur Lyseid, som flere sikkert kjenner fra The Little Hands of Asphalt, Sunturns og Minor Majority.
Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.
Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤
Ledige stillinger
Produsent for NUSO
NUSO - Norsk Ungdomssymfoniorkester eies og driftes av De Unges Orkesterforbund (UNOF)Søknadsfrist:10/01/2025
Førsteamanuensis i musikkhistorie
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Førsteamanuensis i låtskriving og musikkproduksjon
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Tenortrombonist
Forsvarets musikkSøknadsfrist:20/12/2024
Nestgruppeleder bratsj
Kilden teater og konserthusSøknadsfrist:16/12/2024