Ballade video LXIX: Vi griller i bakgården, og danser på doser

Seks nye videoer, tre premierer. Med Aber, Kristabel, Ann-Iren Hansen, Jango, Simon Moholt og en helt fersk kunstfilm fra Maria Norseth Garlis ”Golden”-prosjekt.

Kalender

Flygelinnvielse

02/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Flagstad – The Opera VERDENSPREMIERE

11/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Vi skal starte med en hjertelig gratulasjon. Den er i forbindelse med den årlige feiringen av norske musikkvideoer – et arrangement i regi av Vill Vill Vest, USF Verftet og Bergen International Film Festival.

Følgende artister var i år plukket ut i konkurransen: Bendik Finborud, Ruben, Kapteinen, B-Boy Myhre ft. Cezinando, Sports Team, Boy Pablo, Mugisho x Willy, Pelicat, SASSY 009, Musti, Gabrielle og The Musical Slave. Deres aktuelle videoer ble lørdag 10. oktober vist på stort lerret på Røkeriet, USF Verftet.

Vinneren ble “They Can’t Stop You” med The Musical Slave, aka Kristin Vollset. Den har vi presentert tidligere her i Ballade video. Du kan også lese et større intervju med Vollset her, der du dessuten får se videoen til ”No plan”. Vi gratulerer så mye!
 

ABER: There It Goes

Premiere! Aber er fra Vestfold-traktene, og består av Hedda Brekke Aronssen (vokal), Eivind Molden Norseng (gitarer), Oliver James Hardaker (trommer) og Lars Støvland (keyboards). De er et riktig fint band, som vi har presentert før. Da med videoen til “I Just Need You ’Til Tomorrow”, som akkurat var blitt sluppet på debutalbumet Just Like You.

– «There It Goes» er en av de mest melankolske låtene på albumet, sier Hedda Aronssen. – Da vi jobbet med den i studio, fant vi et arrangement som passet både nærheten i den personlige erkjennelsen i teksten, og løftet musikken videre. Den prosesserte stryke-vibben ble gjort av produsent Nils Martin Larsen med bue på diverse strengeinstrumenter.

– Vi fikk lyst til å gjøre ”There It Goes” live – men da med en faktisk strykekvartett. Hallvard Nikolaisen lagde det perfekte arret, og i februar 2020 var vi inne i Newtone Studio og spilte inn liveversjonen. Mye har skjedd siden februar, både for bandet og verden for øvrig, og vi har spart på denne fram til nå – den kler den mørke høsttida vi er inne i.

Livevideoen fra opptaket er filmet i NewTone Studio i Oslo av Ketil Tefke. Strykerne er arrangert av Hallvard Nikolaisen, og fremføres av Madeleine Ossum, Hanna Nicoline Moland (fioliner), Agnes Pavelich (bratsj) og Tove Margrethe Erikstad (cello). Hedda Brekke Aronssen står for piano og vokal.
 

KRISTABEL: Zodiac

Premiere! Og det med nok en tøff og rocka låt fra Kristabels nylig utgitte album Into Lo, der hun selv har lagd musikkvideoer til alle sangene.

– Jeg har hatt en konstant, plagsom eksistensiell angst siden jeg var omtrent fire år. Som en måte å kompensere for det, kanskje, hadde jeg lenge en idé om at noen skulle komme og redde meg. Og utslette den panikken følelsen av å være et sjelløst frø i intetheten, tvinger fram i meg, sier Kristabel, aka Christelle Ravneberget.

– I ”Zodiac” møtes denne gærne panikken vi alle føler på, med den voldsomme kjærligheten, og det er heftige krefter i sving, naturkrefter. Det er en gla’ballade, sånn sett. Da jeg kom over det crazy fine videomaterialet, passet bare alt. Jeg får en Melancholia-stemning av det, en dødsbra film som er en eneste stor, vakker, eksistensiell krise.

– I ”Zodiac” har jeg tatt public domain-opptak og bare klippa dem sammen. Det kan jo også være en inspirasjon for de som ikke har tid, eller «tør» å lage video med seg selv. Det finnes vanvittig mye materiale der ute som man kan bruke som man vil. Det var ikke jeg klar over før jeg begynte å forhøre meg litt rundt.
 

ANN-IREN HANSEN: Ho tippoldemor

Sangeren og sangskriveren Ann-Iren Hansen er frilansmusiker med base i Bodø. Hun er opprinnelig fra Vesterålen, og har en master i musikk fra Det Jyske Musikkonservatorium i Århus i Danmark. Historiene i låtene hennes tar gjerne utgangspunkt i den nord-norske naturen og tilværelsen der.

Ann-Iren Hansen synger og spiller piano, og omtales som en artist med en fot plassert i den nordnorske visetradisjonen og en fot innenfor jazzen. Hun har turnert både utenlands og her hjemme. I 2018 fikk hun Norsk viseforums Rævspark-stipend (nå omdøpt til Norsk Viseforums artiststipend, red. anm.). Hun har også undervist som sangpedagog i Kulturskolen Bodø, på Bodø Videregående og i Stemmeprakt AS.

Hun har gitt ut følgende album: Ei som går (2014), Tjernet (2017) og Ikkje lukk hjertet igjen (2019). På den sistnevnte fikk hun åtte kunstnere til å tolke hver sin sangtekst visuelt. Den 10. november spiller hun på Naustet Viseklubb, som er en del av SALT art & music i Oslo.

Videoen til den nye sangen ”Ho tippoldemor” er laget av Geir Alvin Jensen og Thale Krogtoft Jensen i Mediafant, og ble filmet i Bø i Vesterålen i august 2020. Selma-Sofie Solsem er skuespiller her.
 

JANGO: Førsteplass

Arendal er kanskje ikke den byen du først tenker på når det gjelder hip hop. Men 19 år gamle Jango er derfra, og har her fått med seg superveteranen Tommy Tee som produsent. De møttes først under et intervju hos National Rap Show i sommer, og fant kjapt tonen.

– Jango havnet på radaren min av flere grunner; han har en fet og uanstrengt flow kombinert med en måte å skrive på som man tror på, sier Tommy Tee til nettstedet 730.no, som også hadde premieren på denne videoen.

– Han er en stjernefyr å jobbe med i studio også – og han har bra folk med gode intensjoner rundt seg. Gleder meg til å se hva han kan få til framover.

Jango, som egentlig heter Faraja Monsieur Basaluci, har nå flyttet til Oslo. I Arendal har han vært tilknyttet mediekollektivet Ladnera, som ellers består av rapperne Simen Steinklev og Omar Okapi, fotografene Endre Gjendem, Jakob Bakke og Bendik Beraas, filmfotografen Johannes Laukvik Nannestad og produsenten Ulf Martin Grindheim.

Simen Steinklev og Jango ga tidligere i år ut minalbumet Dårlig tid. Nå håper Jango å få ut et eget album i løpet av første halvdel av 2021. Det er Endre Gjendem og Johannes Laukvik Nannestad som står bak videoen.
 

SIMON MOHOLT: Hans

Der ”Førsteplass” byr på sommerlige bilder av grilling i bakgården, er nok dette en god del skitnere og skumlere. 25 år gamle Simon Moholt er en rapper, produsent og låtskriver fra Oslo, som ga ut albumet Ukjent alt som 19-åring. Året etter fulgte Jeg snakker til oss selv.

I begynnelsen av 2017 startet Moholt et management-, produksjons- og distribusjonsselskap kalt Cult Kaos, som også har egne klær. Bare to måneder senere kom albumet Og så snakket vi ikke mer, som sangen ”Hans” er hentet fra.

Sammen med Sveinman er Simon Moholt også medlem av rap-duoen Skinny Elefanter, som debuterte med eget album i 2018. I slutten av 2019 ga Moholt ut albumet Oslo X. Han er kanskje ikke så kjent blant nordmenn flest ennå, men formulerer seg på et tekstlig nivå som ofte virkelig imponerer, med en språklig lek som aldri føles helt trygg.

Videoen er filmet av Simon Moholt, som også står for tekst og musikk, og har co-produsert med Soledad Brother. Den er klippet av Hermann Lidsheim. Det er Morten Rudå som gestalter skikkelsen Hans.

Moholt har siden 2015 utgitt 18 musikkvideoer, derav 16 som han har skrevet, klippet og produsert selv. Denne måneden slipper han en ny musikkvideo hver fredag, inkludert tre nye videoer fra Oslo X. Det regner vi med å komme tilbake til alt neste uke.
 

MARIA NORSETH GARLI: GOLDEN

Golden from Maria Norseth Garli on Vimeo.

Premiere igjen! Maria Norseth Garli er tilbake med nok en del i sin store videoføljetong. Denne gangen samarbeider hun med Donovan von Martens, som er regissør, filmfotograf, musiker og komponist med base i Göteborg. Han jobber nasjonalt og internasjonalt med musikere, dansere og kunstnere.

Selv forteller Maria Norseth Garli dette om låten: – Jeg lager ofte musikk med utgangspunkt i et spesifikt instrument. «Golden» ble laget på en litt sliten og nedstemt el-gitar jeg har arvet. I prosessen med å finne frem til kjernen i hver enkelt låt som er med på plata, ble en annen versjon etablert, på akustisk gitar og med bue, bjeller og klokker. Intensiteten er den samme, og det var utrolig gøy å leke med fusjonen av disse to versjonene i studio. Produsent Kyrre Laastad har laget en mektig sammensmeltning som er verdig begge utgavene av låta.

– Låta i seg selv har utgangspunkt i begrensninger, som all annen musikk jeg lager. Melodien består av tre toner, teksten av tre ord. Kan man lage musikk av så lite? Ja, det kan man. Låta er et uttrykk for den seigpininga man av og til kan kjenne at livet er, og hvordan tilværelsen kan gå fra det som på overflaten er skinnende og tiltrekkende, til det man bare svelger unna, og til avtrykkene man etterlater seg. En slags refleksjon over om man virkelig kan stå for det man holder på med, i dobbel forstand, sier Norseth Garli.

De siste årene har Donovan von Martens jobbet som regissør, manusforfatter og filmfotograf, og har produsert kunstfilmer, kortfilmer, musikk- og dansefilmer for en rekke band, skuespillere, dansere og kunstnere.

– I skjæringspunktet mellom overveldende skjørhet og forløsende nedbrytning, finner jeg Marias musikk og tekster. Filmen er skapt ut i fra dette kontaktpunktet, sier Donovan von Martens selv.
 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev