Ballade video LXVI: Odins krigere, hjemmefrontens barn

Syv videoer. Fem premierer. Vi lar oss skjemme bort av Odin Staveland, Kristabel, Lovise AK, Kristian Grostad, Juno Jensen, Rikke Normann og Hjelvik.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Hei, alle! Masse fint denne uken også. Og hele fem urpremierer – det setter vi rett og slett veldig pris på.

Denne gangen presenter vi blant annet to artister som er i ferd med å lage videoer til alle sangene på sine album. Det synes vi en svært spennende utvikling, som vi gjerne følger tett. Kanskje er det delvis pandemien og manglende muligheter til turnering som ligger bak, men vi ser også på det som et uttrykk for kreativitet og kunstnerisk overskudd – og vektlegging av de visuelle aspektene.

Kort sagt: God fornøyelse!
 

ODIN STAVELAND: Blå øyner

Premiere! Og det med en uvanlig stilig og stilsikker video. ”Blå øyner” er hentet fra det kommende soloalbumet Sillajass fra Odin Staveland, oppfølgeren til Mellom husene fra 2015.

– Teksten til denne låten kom først. En blues med opphøyet språk om en jente du prøvde å få, prøvde å nå, men aldri fikk, og som du ikke får ut av hodet, forteller Odin Staveland til Ballade video.

– Jeg hadde et bass-spor liggende fra en shufflet blueslåt som aldri ble noe av. Så jeg kjørte over det med rettfrem-trommer på et hotellrom i Oslo, og prøvde å lage et refreng som aldri gav seg.

Odin Staveland spiller trommer, piano og synger, i tillegg til å skrive låter. For mange er han kanskje mest kjent for sin medvirkning i Haugesundsbandet Vamp, der også hans far, Øyvind Staveland, har en sentral rolle.

– Videoen er et resultat av et prosjekt jeg, Tomos Young og Edgar Bachel driver med. Vi lager en musikkvideostripe som skal gå hver onsdag frem til jul etter at albumet Sillajass er sluppet. Den handler om O som strever med sitt. Alle videoene er énkameraproduksjoner, beretter Staveland.

Sillajass slippes på TBCrecords, både på vinyl og digitalt, 16. oktober 2020. På albumet, som på forhånd beskrives som en blanding av jazz, beatpoesi og pop, medvirker også Thomas Dahl, Chris Holm, Kjetil Møster, Håvard Funderud, Are Ovesen, Aksel Ø. Røed, Øystein Braut og Kjetil Dalland.

Vi kommer sikkert tilbake til dette prosjektet.
 

KRISTABEL: I Want To Know You

Premiere! Og det med litt av et prosjekt. Den debuterende rockeren Kristabel – aka Christelle Ravneberget – har like godt lagd tolv forskjellige videoer til sangene på debutabumet Into Lo.

– Jeg skjønner ikke hvorfor ikke flere leker seg med musikkvideo-sjangeren! Man trenger bare tid, iMovie og et krøllete, grønt laken, sier hun til Ballade video. Alle videoene er spilt inn hjemme i hennes egen stue.

Into Lo omtales som en samling av 12 mørke, rå og ufiltrerte låter med ”skitne gitarer og sjangerkaos”. Albumet slippes i dag, fredag 25. september, og skal feires med slippfest på MIR i Oslo dagen etter.

– Det tok meg lang tid å lære meg at jeg ikke trenger å synge pent, være pen, oppføre meg pent for å kunne stå på en scene. At jeg ikke trenger å være like god på gitar som alle de jeg ser opp til. For meg er det å lage musikk en utøvelse av frihet, og et lite opprør mot roller som blir tredd nedover øra på oss fra fødselen av, sier Kristabel.

– Jeg er litt opptatt av å være en motkraft til dagens perfeksjonskrav. Jeg liker 90-talls- og dogme-estetikken, klippingen til Tarantino og fremgangsmetoden til Warhol, kommenterer hun avslutningsvis.

Ballade video har hørt hele albumet, og kan melde om en personlig, energisk og underholdende skive. Planen fremover er nå å slippe en ny video hver eneste fredag fremover mot jul. Vi vil nok presentere flere av dem.
 

LOVISE AK: Tapre barn

Premiere igjen! Og attpåtil med et viktig budskap.

– Jeg har jobbet som psykolog i mange år, og hørt ulike historier om tapre kamper på hjemmebane i oppvekster. Jeg har jobbet i gatenære prosjekt med Kirkens bymisjon og Oslo fengsel, og har en del erfaring med denne gruppa jeg skriver om, sier Lovise Angen Krogstad.

– Jeg er opptatt av å få mer kunst inn i formidling av menneskelig streben og psykisk helse, og utforsker i den forbindelse ulike musikksjangre. Jeg bruker ofte litt ”tvistet”, svart humor i tekstene, for ellers orker man ikke ta det inn.

”Tapre barn” er en litt røff og effektiv rockelåt – og signaturlåten til det kommende konseptalbumet Hjemmefrontens barn, som etter planen skal slippes i februar eller mars 2021.

– Sangene på Hjemmefrontens barn handler om å vokse opp med ulike form for vold. Og om de usynlige slagene, av svært ulik karakter. Intensjonen med ”Tapre barn” er tolket på en ypperlig måte av den unge danseren Maria Kristina Klugnes Berg, som jeg traff ganske nylig. Hele videoen er spilt inn på og under Sinsen T-banestasjon i Oslo, forteller Lovise AK.

Videoen er lagd av Erlend Mikael Sæverud og Bård Ek, som også har fotografert. Marius Melleby medvirker på gitar og bass, mens Jonathan Simpson spiller trommer. Du kan lese mer om prosjektet her.
 

KRISTIAN GROSTAD: It’s Always You

Premiere! Noen låter kan ta lengre tid å få ferdig enn andre. Men så kan de også være verdt den ekstra tålmodigheten.

– Jeg begynte å skrive denne låten allerede i 2014, men jeg klarte aldri helt å gjøre den ferdig, det manglet liksom noe. Men jeg kunne ikke helt legge den fra meg, heller. Veldig mange ufullstendige idéer og låtforslag blir mer eller mindre forkastet når jeg ikke kommer noen vei, men akkurat denne har jeg holdt fast ved, forteller Kristian Grostad.

Kristian Grostad er opprinnelig fra Steinkjer. Her har han laget en drømmende lyrics-video, som i all sin enkelthet beskrives som både følelsesladd og personlig.

– ”It’s Always You” har ligget der de siste 5-6 årene, og har vært gjennom mye fra første pennestrøk og til nå: ekteskap, fødsel, oppturer og nedturer. Den er et slags soundtrack til de siste fem-seks årene – som har vært kanskje «de viktigste årene», og en veldig formende periode i livet mitt.

Låten har alt fått mye positiv mottakelse, og har blitt omtalt som “a bold and soaring indie-rock stunner”. Nå foreligger også videoen her.
 

JUNO JENSEN: Cam Love

Premiere! Denne videoen ses kanskje aller best på mobiltelefonen. Den er nemlig på høykant – og det er på mange måter den svært fine musikken til Juno Jensen også.

Juno Jensen – aka Pieces of Juno – har akkurat gitt ut det flotte soundtrack-albumet She-Pack / CamBoy, der hun samler musikken hun har skapt til to kortfilmer fra Den Norske Filmskolen: «She-Pack» (2018) og “Cam Boy” (2020). Albumet er sluppet digitalt på det spennende selskapet KOSO i Oslo.

Musikken til de to filmene henger sammen i et slags yin yang-forhold, der «She-Pack» beskrives som ”drømmende synther i møte med mørk klubbmusikk”. Mens «Cam Boy» er ”det skjøre og skjødesløse i form av komposisjoner for glass og vokal, inspirert av pikslene som filmens camming-univers portretterer”. Det «typisk» feminine og maskuline er under lupen i begge filmer, noe musikken også utfordrer, forsterker og gjenspeiler.

– Musikkvideoen er et samarbeid mellom meg og Ivar Aase, som er regissøren av ”Cam Boy”, forteller Juno Jensen.

– Jeg skrev låta «Cam Love» for karakteren Ms. Y, til bruk i en av hennes live «camming-sessions». Ms. Y er i ferd med å gjøre suksess som glamourmodell på webcam, og inviterer kjæresten (!) med på en live strip-stream. Det går ikke så veldig bra, uten at jeg skal røpe for mye.
 

RIKKE NORMANN: Redefine yourself

Rikke Normann startet sin solokarriere da hun studerte musikkproduksjon i England i 2006, og spilte på klubber i London og Leeds. Hun er født i Bærum, oppvokst i London og Stockholm, og ble kjent for et norsk publikum gjennom sanger som ”Superstar”, som i sin tid klatret godt på VG-listen.

Hun har senere gitt ut fire soloalbum, og har sunget med en lang rekke kjente artister. Nå har hun gitt ut singelen «Redefine Yourself», som denne uken fikk en lyrics-video, i samarbeid med promo- og management-byrået KVASS Oslo.

– Videoen er filmet av oss i KVASS Oslo og Rikke selv, og viser Rikke som beveger seg rundt i botanisk hage i Oslo og viser frem blomster, forteller Pernille Tårnes i KVASS.

– Låta handler om endring og hvordan man takler det, så botanisk hage ble et naturlig valg av location rent symbolsk – blomster vokser i sesonger, litt som mennesker gjør. Man er aldri konstant, og det er ikke sikkert at du kommer tilbake som samme person neste sesong.

Avslutningen på videoen viser Rikke som maler ut følelsene og tankene sine i farger. Det er Synne Amanda Salvesen som står bak idé og redigering.
 

HJELVIK: North Tsar

Det er vel ikke akkurat en tradisjon, men denne spalten liker å ha med litt norsk metal-musikk så snart en god sjanse byr seg. Det gjorde den denne gangen med en blodfersk (bokstavelig talt!) musikkvideo med den tidligere Kvelertak-vokalisten Erlend Hjelvik.

Dette er tung, energisk og fengende viking-metal, der Erlend Hjelvik selv står for sang, tekst og melodi. Ellers har han med seg Rob Steinway (gitarer), Alexis Lieu (bass) og Kevin Foley (trommer). Hjelvik har nylig skrevet kontrakt med verdens største, uavhengige metal-label, Nuclear Blast Records, og lanserer samtidig den ferske norske etiketten Helmet Fire Records.

– Sangtittelen og teksten til «North Tsar» er inspirert av Odin som en historisk skikkelse der han som en krigsherre reiste fra det fjerne østen, og kjempet seg vestover før han til slutt slo seg ned her i nord. Gjennom sine mange seire ble han til slutt tilbedt som en gud. Nordstjernen – North star – blir også noen ganger omtalt som Odins øye, så derfra var veien kort til sangtittelen «North Tsar», sier Erlend Hjelvik til Ballade video.

«North Tsar» byr på både ulver, ravner, flammer og blodige vikingslag, der selveste Odin spøker i skyggene. Vi viser her den usensurerte utgaven, som vi for ordens skyld vil påpeke kanskje ikke egner seg for de yngste. Den forseggjorte videoen, med en rekke involverte personer i tilnærmet autentiske omgivelser, er regissert av polske Dariusz Szermanowicz.
 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.