Martin Rugelsjøen Lie er ny sjef for Trænafestivalen. Nå flytter han fra hjembyen Trondheim og jobben som fastlege for å lage verdens kuleste kulturfestival på øyriket Træna i Nord-Norge (Foto: Privat)

Fastlege til Trænafestivalen

Kjærlighet og lidenskap for Trænafestivalen ga Martin Rugelsjøen Lie jobben som sjef for festivalen i det nord-norske øyriket.

Kalender

Stabat Mater av Antonín Dvořák

28/03/2020 Kl. 19:00

Oslo

Fatoumata Diawara

28/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Stabat Mater av Antonín Dvořák

29/03/2020 Kl. 16:00

Oslo

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

29/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Havfolket trenger en stødig sjel som vil bli Trænafestivalens nye leder, i vær og vind, stod det i stillingsutlysningen Tænafestivalen publiserte i mai. Søkerne måtte gjerne ha «erfaring fra arrangementsavvikling, kultur- eller festivalproduksjon», men kunne «like godt komme fra en helt annen bransje med erfaringer som gjør at du bringer inn ny kompetanse,» stod det videre.

Legen Martin Rugelsjøen Lie fra Trondheim så stillingsannonsen og tenkte at dette måtte være verdens kuleste jobb. Han bestemte seg for å sende inn en søknad, eller et brev, som bookingsjef for Trænafestivalen, Erlend Mogård-Larsen, kaller det, selv om han ikke hadde noe reelt håp om å bli festivalsjef på Træna:
– Jeg trodde jo ikke at jeg skulle få den, sier Rugelsjøen Lie, som avsluttet søknaden sin med et PS: Jeg kan ettersende CV. Som nevnt inneholder den ingen relevant erfaring. Kort oppsummert har jeg jobbet som fastlege i 3 år, sittet i kassa på Rema, jobbet på turisthytte i Utladalen, studert i Krakow og snakker polsk. Ellers er det lite som skiller seg ut.

Bookingsjef Mogård-Larsen forteller til Ballade at prosessen med å finne en ny festivalsjef var nokså krevende, med flere søkerrunder og en rekke intervjuer. Helt til søknaden, eller brevet, landet i innboksen hans.
– Og det var et svært ydmykt brev fra en ung lege fra Trondheim, forteller Mogård-Larsen. – Han gjorde det klart fra begynnelsen at han ikke var kvalifisert, han hadde hverken laget en festival eller ledet en kulturbedrift, men han hadde vært på Trænafestivalen som gjest i seks år, og simpelthen elsket festivalen. Dette var et brev med en så stor lidenskap og kjærlighet at vi valgte å gi Martin Rugelsjøen Lie en sjanse.

– Etter tre intervjurunder var det ingen tvil fra vår side, fortsetter Mogård-Larsen. – Martin fikk så permisjon fra sitt arbeid som fastlege, og flytter nå til Træna for å lage verdens beste festival. Dette synes vi er så fint at vi har lyst å dele denne historien med så mange som mulig, forteller festivalgründeren og bookingsjefen som har vært med på å bygge opp Trænafestivalen gjennom 18 år.

Fra Moddis konsert på Trænafestivalen 2018 (Foto: Frida Fliflet)

Den nye festivalsjefen tror at legebakgrunnen er bra for jobben som festivalsjef.
– Legeyrket er et omsorgsyrke, så jeg har god trening på å ta vare på folk. Gjennom å være fastlege møter jeg alle mulige forskjellige mennesker og god kommunikasjon er essensielt. Det tror jeg også blir viktig som festivalsjef.

Ballade har tatt en prat med den nye festivalsjefen om visjoner, musikk og hjertebarn.
– Du er fra Trondheim, og nå skal du bli en av Havfolket. Hvordan blir det å bo, leve og jobbe med noe helt annet enn det du har gjort som lege på et sted du bare har besøkt som festivalgjest?
– Fastlegeyrket synes jeg er et utrolig viktig og fint yrke, men det er lite rom for lek og kreativitet. Det blir fantastisk for meg å jobbe prosjektbasert med noe som utelukkende er positivt. Det å flytte til Træna bekymrer meg ikke. De jeg har møtt derfra er utrolig kule og åpne folk.

– Hva er din visjon for Trænafestivalen?
– Min visjon for Trænafestivalen er at det skal være verdens kuleste kulturfestival. Jeg bryr meg ikke så mye om sjanger og form så lenge artistene byr på noe spesielt og publikum blir overrasket. Folk skal slappe av på Træna. Få nye impulser og oppdage nye kulturelle ting. Samtidig skal det være rom for hemningsløs nord-norsk rølp. Programmet vil aldri kunne konkurrere med for eksempel Øya på navn, men ingen slår Træna når det gjelder ekte og kult, lokalt engasjement. Personlig er jeg lei av å stikke på festivaler hvor alle ser ut som meg selv (halvtrendy type på 30).

– Hva gjorde at du første gang dro til Trænafestivalen?
Jeg hadde hørt om en festival i Nord-Norge hvor artistene trivdes like godt som de besøkende, og hvor naturen var ekstrem. Jeg måtte sjekke det ut.

En av de spektakulære konsertarenaene på Trænafestivalen (Foto: Henrik Mundal Andreassen)

– Hva slags musikk liker du, og kan du trekke fram et par konsertopplevelser fra dine år som deltaker på Trænafestivalen?
– Jeg liker indiepop, jazz, disco, country og mye annet. Etter klokken 02 vil jeg helst ha minimal tekno. Susanne Sundfør i Kirkhelleren gjorde sånn inntrykk på meg at jeg nesten følte meg uvel etterpå. Det første året jeg var der tror jeg Bjørn Torske var fast dj på dagtid inne i naustet. Jeg vet ikke om det stemmer, men vi fikk inntrykk av at han bodde på en hems over miksebordet, og at han bare kom ned fra den når han skulle snurre plater. Det var også veldig fint og «nord-norskt» med konsert med Hekla Stålstrenga.

– Erlend Mogård Larsen var initiativtaker til festivalen, og kaller den for sitt hjertebarn. Hva tenker du om ansvaret for å ta vare på dette hjertebarnet?
– Jeg blir veldig ydmyk av å skulle jobbe med denne festivalen, som så mange kule og flinke folk har bygget opp over mange år, sier den ferske festivalsjefen, som starter jobben i januar 2020.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev