Ballade video LXIII: Gaustatoppen Skyline

Syv nye videoer med girl in red, KinGeorg, Christine Sandtorv, Enslaved, Ihsahn, Nils Petter Molvær og Mino Cinélu. Samt starten på et storstilt videoprosjekt av Maria Norseth Garli.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/09/2021 Kl. 19.30

Oslo

Oslo Operafestival BARNEOPERA

19/09/2021 Kl. 14:00

Oslo

Oslo Operafestival HÅKON KORNSTAD & REZA

19/09/2021 Kl. 17:00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

21/09/2021 Kl. 18.00

Oslo

Maria Norseth Garli ga i mai ut albumet Golden på Øra Fonogram. Nå har hun fått seks filmmakere til å lage hver sin tolkning av sangene på platen. Dette er en eksperimentell og nyskapende musikkvideoføljetong som Ballade video vil presentere jevnlig utover høsten.

Vi synes også ellers at vi kan invitere til en solid vifte av norske musikkvideoer. Vi er særlig glade for premieren på den nye videoen til Christine Sandtorv fra Ephemera, og synes det er svært hyggelig å kunne hilse til Nils Petter Molvær på 60-årsdagen.

Vi setter dessuten et kryss i taket ved videoene til Enslaved og Ihsahn. De viser at det fremdeles blomstrer mørkt i det norske metal-miljøet, med artister og band som fortsetter å finne nye uttrykk.

 

GIRL IN RED: Rue

Vi starter med en riktig flott låt og video med girl in red, som er det kritikerroste prosjektet til Marie Ulven fra Horten. Hun er bare 21 år, men har alt markert seg solid i både P3 Gull- og Spellemann-sammenheng, med en musikk som i utgangspunktet ble spilt inn på ungdomsværelset hjemme i Horten.

Hun har også turnert i USA, og kom med på New York Times’ prestisjetunge liste over den beste musikken fra 2018. Hun har imponerende 1, 5 millioner følgere på Spotify – og videoen til ”Rue” brukte heller ikke lang tid på å passere en million visninger på YouTube. Den mest sette videoen så langt er nok ”We fell in love in October”, med sine mer enn 23 millioner visninger.

I fjor var girl in red den eneste norske kandidaten til Music Moves Europe Talent Awards – en årlig EU-pris for populær og kontemporær musikk som hyller artister i ferd med å bryte gjennom. Samme år ble hun også kåret til Årets Stjerneskudd under Bylarm.

Videoen til ”Rue” er regissert av Niels Windfeldt, med Aleksander Aurdal som produsent. Andreas Johannessen har hovedfoto, mens Clare Gillen er kredittert som creative director.

 

KINGEORG: En trist historie (feat. Spira)

– Gjennom en mystisk blanding av fengende pop, mørk rock og en dash elektronika matcher KinGeorg sin særegne formidlingsevne med musikalsk egenart.

Slik presenterer KinGeorg seg selv på Facebook. Han heter egentlig Kim Lunde, er fra Askim, og har i flere år vært frontfigur i Østfoldbandet Sørgekåpe. Han har stått bak fire albumutgivelser, spilt utsolgte konserter på Sentrum Scene i Oslo, og varmet opp for blant andre Ingenting, Morten Abel og Seigmen.

Lunde forteller at veien inn til musikkens verden kom via David Bowie, Pearl Jam, Thåström og Kent. Han ga da i fjor også ut ”Helter Pt. 1” – en norskspråklig versjon av Bowie-klassikeren ”Heroes”. I løpet av 2019 ga han ut flere låter, en EP – og ble til stadighet trukket frem av NRK P1 Østfold.

“En trist historie” er første smakebit fra KinGeorgs første soloalbum, som slippes denne høsten. Her samarbeider han igjen med produsent og låtskriver Johan Larsson, som bør være kjent fra OnklP & og De Fjerne Slektningene. Gjesteartist på låten er Spira, som selv er aktuell med låten ”Å nei”. Den kommer vi nok tilbake til, så snart videoen foreligger.

 
CHRISTINE SANDTORV: Virvelvind

På tide med en premiere, vel? Den kommer fra ingen ringere enn Bergensartisten Christine Sandtorv.

– Du er mer enn god nok som du er, er budskapet i denne fine sangen, som er hentet fra Christine Sandtorvs andre visealbum: Hei, menneske.

Hun står selv for tekst og melodi, og har vært i Solslottet Studio i Bergen med musikerne Thomas T. Dahl (gitar), Anders Bitustøyl (kontrabass), Kjetil Møster (saksofon) og Iver Sandøy (trommer, perkusjon). Den sistnevnte står også for produksjon, miks og mastring.

Christine Sandtorv har lagd musikk for både barn, unge og voksne, og har i mange år hatt stor suksess som en tredjedel av Bergensbandet Ephemera. Hun ga i 2017 ut visealbumet I mellom skyer, som Hei, menneske er en oppfølger til.

Videoen er laget av Christer Steffensen. For øvrig er også Ephemera ute med en ny video, som vi nok kommer tilbake til alt neste fredag.

 
ENSLAVED: Urjotun

Vi må jo ha litt metal også. ”Urjotun” er den tredje sangen fra det kommende Enslaved-albumet Utgard, som skal slippes på Nuclear Blast Records den 2. oktober.

Enslaved er veteraner på den norske metal-scenen, og startet opp i Sveio i Sunnhordland i 1991. De debuterte to år senere med ”Hordanes Land” – en splitt-EP med Emperor. I 1994 kom Vikingligr Veldi, det første av rundt 15 album, der bandet ofte har kretset rundt temaer som norrøn mytologi og natur. Hele veien har Ivar Bjørnson (gitar) og Grutle Kjellson (bass, vokal) vært sentrale medlemmer.

– Vi har lenge hatt en felles forkjærlighet for den tidlige krautrock-scenen, og for band som Tangerine Dream og Kraftwerk. Plutselig har dette fått utløp i en Enslaved-låt, nesten 30 år etter at vi begynte å lytte til kosmische Musik, sier Grutle Kjellson.

Et nytt album med Enslaved er ingen liten begivenhet – hverken her hjemme eller på det internasjonale markedet. Videoen til ”Urjotun” er produsert og regissert av David Hall, med illustrasjoner av Den Unge Herr Holm. Det er Kelsey Watkinson som befinner seg i de dramatiske omgivelsene.

 
IHSAHN: Manhattan Skyline (feat. Einar Solberg)

Om Enslaved kanskje utvider den musikalske paletten sin enda et hakk med sin nye plate, overrasker også Ihsahn litt gjennom valget av coverversjon. For, joda, det er a-has ”Manhattan Skyline” vi snakker om, opprinnelig utgitt på single i 1987.

På sitt nyeste album flørter Ulver igjen mørkt med synth-pop fra 80-tallet. Det er også denne æraen som setter sitt preg på denne ferske sangen, der Einar Solberg fra Leprous imponerer som stedfortrederen til Morten Harket. Videoen er filmet av Troll Toftenes på Gaustatoppen i Telemark.

”Manhattan Skyline” er hentet fra den kommende EP-en til Ihnsahn, som har fått tittelen ”Pharos”. Ihsahn, alias Vegard Sverre Tveitan, er fra Notodden, og startet nettopp i det tidligere omtalte Emperor. Han har jobbet med en rekke av de mest sentrale navnene innen den norske metal-scenen, inkludert Satyricon, Arcturus, Darkthrone, Wongraven og Ulver.

Ihsahn debuterte som soloartist med The Adversary i 2006, og har hele veien overbevist som en nytenkende og spennende komponist, gitarist, bassist, sanger og keyboardist.

 
MINO CINELU & NILS PETTER MOLVÆR: SulaMadiana

Nils Petter Molvær og Mino Cinélu har begge imponerende merittlister. Cinélu jobbet med Miles Davis på albumene We Want Miles og Amandla, og har ellers jobbet med Weather Report, Gong, Herbie Hancock, Pat Metheny, Sting, Santana, Lou Reed og Laurie Anderson. Han har også gitt ut tre soloalbum, og har dessuten samarbeidet med Dave Holland og Kevin Eurbanks.

Nils Petter Molvær debuterte på ECM Records i 1997 med det banebrytende albumet Khmer, som etter hvert solgte imponerende 200 000 eksemplarer. Han har siden samarbeidet med folk som Bill Laswell, den elektroniske produsenten Moritz von Oswald og reggae-legendene Sly & Robbie, og har stått bak et titalls soloplater.

Det nye albumet har fått tittelen SulaMadiana: Sula er den norske øya der Molvær vokste opp, mens Madiana er et synonym for Martinique, hvor faren til Mino Cinélu kommer fra. Singelen med samme navn er tilegnet Manu Dibango, mens både afrobeat-musikeren Tony Allen og jazztrommeslageren Jimmy Cobb får sine hilsener underveis.

– Vi kjenner hverandres kulturer, vi finner broer og veikryss, og går på stier som leder i samme retning. Vi skrev alt materialet sammen, og fulgte følelsene våre, sier Cinélu. Molvær formulerer det slik: – Vi er forskjellige, men har det til felles at vi liker å skape rom rundt oss, både for hverandre og musikken.

Nils Petter Molvær og Mino Cinélu spiller to konserter på Nasjonal jazzscene Victoria i Oslo, fredag 18. september. Dette er den samme dagen som Nils Petter Molvær fyller 60 år. Vi gratulerer – både med merkedagen og det nye albumet.

Videoen er ved Gregory Desgouttes.

 
MARIA NORSETH GARLI: Follow

Follow from Maria Norseth Garli on Vimeo.

Super-premiere! Maria Norseth Garli fra Bjugn fikk i sommer fikk et utviklingsstipend fra Sparebank1 Midt-Norge, som nå har blitt til et storstilt musikkvideoprosjekt. Det kommer en video til hvert spor på albumet Golden gjennom hele høsten, som Ballade video er svært glad for å presentere fortløpende.

Seks filmskapere er involvert i dette prosjektet: Juliane Schütz (Trondheim), Andrea Haugerud Hovik (Oslo), Alejandro Bernal (Bogota/Colombia), Linda Olàh (Paris), Donovan von Martens (Göteborg) og Emelie Zetterberg (Göteborg).

– Prosjektet er et direkte resultat av korona-epidemien. Det har vært veldig spennende for min del å sende kunsten min videre til andre kunstnere, uten mulighet til å være fysisk tilstede og arbeide sammen slik man er vant til. Filmskaperne har fått full kunstnerisk frihet, forteller Maria Norseth Garli.

”Follow” er lagd av Andrea Haugerud Hovik (f. 1994), som primært jobber med foto, video og tekst. I 2017 fullførte hun en bachelor i kunst ved Kunstakademiet i Bergen. Tematikken i tidligere verk kretser ofte rundt tid, minner, sykliske bevegelser og ”det vi ikke vet”.

– Videoen til låta «Follow» ble til ved min fortolkning av det låta snakker om. Det er enkle akkorder, og lange toner, en slags gjentagende meditasjon over lys og skygge, som i videoen speiler seg i et tre, sier regissøren.

–Jeg jobbet konkret med å legge lag på lag med stillestående og bevegelige lag i videoen. Og jeg ønsket også å la det være et åpent landskap, da teksten også er åpen på sin måte. Dette er en sang og en video du kan begynne dagen med, eller avslutte dagen med.

 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kirkemusiker

Tromsø kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Kirkelig Kulturverksted AS

Prosjektleder

Norsk ressurssenter for klassisk musikk

Redaktør

Periskop

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev