Ballade video LXV: Fra Colombia til Nicaragua

Og fra hagen til tunellen. Syv videoer, to premierer. Denne uken med Maria Norseth Garli, Okay Kaya, Sid Hart, Damokles, Friksjon, Ida Jenshus og Racer.

Kalender

Karethe Eriksen // Hos Solveig

31/10/2020 Kl. 19.00 og 21.30

Viken

Opera for Kidsa – OPERA

01/11/2020 Kl. 14.00

Innlandet

Popquiz på Røverstaden

02/11/2020 Kl. 19:00

Oslo

På mange måter handler denne utgaven av Ballade video om bevegelse. Da snakker vi ikke bare om de storslåtte, men stillfarne bevegelsene i filmen til den colombianske regissøren Alejandro Bernal. Eller dansebevegelsene i videoen til talentfulle Sid Hart. Men også følelsen av at verden selv er i bevegelse, i et mulig vippepunkt både politisk og kulturelt.

Vi lever i såkalt spennende tider, der denne høsten nok kommer til å gi noen svar – og sikkert skape nye spørsmål også. Der har kunsten og musikken en rolle å spille, om den nå er politisk eller personlig – eller begge deler.
 

MARIA NORSETH GARLI: Glow

Glow from Maria Norseth Garli on Vimeo.

Premiere! Og det med andre del av Maria Norseth Garlis store musikkvideoprosjekt, der hun har fått seks forskjellige regissører fra rundt om i verden til å sette bilder til sangene fra albumet Golden på Øra Fonogram.

– I løpet av de siste par årene har jeg reist rundt i Colombia for å filme noen av de mest spektakulære stedene i landet. På grunn av pandemien har det vært nesten umulig å reise, men denne videoen ga meg muligheten til å dra tilbake til alle disse stedene gjennom bildene jeg hadde i mitt personlige arkiv.

Det sier Alejandro Bernal, som er en Emmy-prisvinnende dokumentarregissør basert i Bogotá, Colombia. Han har fulgt fredsprosessen med FARC i over fire år. Rebel Love er hans første dokumentarfilm om dette temaet. Bernal har også produsert musikkvideoer for artister som Lucrecia Dalt, Paulo Olarte og Rhauder.

– Igjen kommer jeg tilbake til det enkle, til det repeterende. ”Glow” ble til bare dager før jeg skulle i studio, og er beholdt nærmest slik den hørtes ut den første gangen jeg spilte hele sangen. Den er av den typen der jeg blir satt tilbake til et bestemt øyeblikk, et bestemt sted, hver eneste gang, sier Maria Norseth Garli selv om sangen.

– Alejandros komposisjon av storslåtte sekvenser tilfører et ekstra lag av dybde, av det enkle men enorme som er naturen, og – som sangen – rommer store, store bevegelser i det som tilsynelatende er ubevegelig.
 

SID HART: Pollux

Sid Hart startet sin musikkarriere i Nicaragua da han var 15 år – og levde i et strengt diktatur.

– Over 300 ble drept i demonstrasjoner mot diktaturet til Daniel Ortega i 2018. Sangen “Pollux” handler om innvirkningen hver enkelt person kan ha for å skape en varig forandring i samfunnet, forteller han.

I etterkant av de store protestene søkte musikeren et nytt liv – og fant det i Norge og Oslo.

– Siden jeg flyttet hit har jeg blitt omfavnet av mennesker med forskjellige identiteter og kulturell bakgrunn. Sammen har vi skapt en bevegelse hvor vi kan uttrykke oss med fullstendig frihet og helbrede sammen.

Denne bevegelsen ble også utgangspunktet for musikkvideoen «Pollux», som er regissert av motefotografen Ignat Wiig. Den ble filmet i Oslo i juli 2020, med 30 personer med forskjellige etnisiteter, religiøs bakgrunn, kjønnsidentiteter, kroppstyper, aldre og seksuell orientering.

– Å bo i Norge har gitt oss muligheten til å utforske oss selv med toleranse, samtidig som vi jobber for å bevare våre kulturer og identiteter i en ny bølge av ekstrem høyre-ideologi. Videoen fremviser et utvidet spektrum av norsk identitet, og styrken vi kan finne når vi kjemper sammen.

Sid Hart sier selv at han fant sin egen stil ved å blande sin indiske og søramerikanske arv med indie-elektroniske rytmer. Sangen ble skrevet og spilt inn i Nicaragua for to år siden, og er en del av prosjektet Soul Design.
 

OKAY KAYA: Snacks

I wanna feel like Bill Withers did / When he rhymed intuition with wishing …

Okay Kaya er tilbake med et nytt album – et litt low key-utgivelse som heter Surviving is the New Living. Den ble spilt inn hjemme i København, da resten av Europa- og USA-turneen ble kansellert på grunn av koronasituasjonen. På de nesten demo-aktige opptakene medvirker også Nature Boy.

I tråd med det litt hjemmesnekrede, intime og skisseaktige lydbildet på platen, har Okay Kaya også lagd fem enkle, men fascinerende videoer til platen – til låtene “Snacks”, “Comic Sans”, “Palm Psalm”, “DJ” og “Kiss This Sky”. Ballade video kommer antagelig tilbake til flere av dem.

Surviving is the New Living er som vanlig utgitt på velrenommerte Jagjaguwar, som også står bak plater med nordamerikanske artister som Foxygen, Angel Olsen, Sharon Van Etten og Bon Iver – og mange andre.

Videoen til ”Snacks” er gjort i én tagning, og er regissert av Emilie Monies og Kaya Wilkins.
 

DAMOKLES: Miniature Gardens

Premiere! Oslo-baserte Damokles ble stiftet høsten 2019, og er et ganske ferskt band. Vi har presentert dem en gang før i Ballade video, da med låten ”It’s Closing Time”.

– Vi henter inspirasjon fra så mangt, men grunnlaget for Damokles ligger i den mer emosjonelle delen av DIY hardcore/punk, pluss relatert indie-rock. Samt popmusikken fra det glade 80-tall, med cirka like stor konsentrasjon på trøkk og støy som på giftige hooks, sier bandet selv.

Damokles består av Kristian Liljan, Gøran Karlsvik, Frode Pettersen, John Birkeland, Ronny Flissundet og Fredrik Ryberg – musikere med bakgrunn fra band som Dunderbeist, This Sect, Contrarian, No Life Orchestra, Kite og Stonegard.

Planlagt utgivelse for debutalbumet til Damokles er tidlig i 2021. Før dette slipper bandet smakebiter i form av singler og musikkvideoer, hvorav dette er den fjerde.

«Miniature Gardens” er regissert av Kenneth Olaf Hjellum.
 

FRIKSJON: En dans på psykoser

– Friksjon er et nytt band fra Moss som spiller alternativ rock med en melodisk vri. Tekstene er på norsk, og befinner seg i den mørkere delen av spekteret.

Det forteller Torstein Eriksen til oss. Friksjon er hans tilholdssted for musikk utenfor rammene av Norsk Råkk og Freedumb – og oppsamlede tråder fra tidligere prosjekter som aldri ble.

– Musikalsk er dette milevis fra mine tidligere meritter, mens tekstene er fra et direkte, personlig og ærlig perspektiv, sier Eriksen. – ”En dans på psykoser” handler om å gjemme seg bort fra verden for å slippe stemmene og marerittene som har manifestert i kropp og sjel.

Friksjon har tidligere utgitt to digitale singler, som våren 2020 ble samlet på en eksklusiv sjutommers vinyl i begrenset opplag. Nå slipper de snart sin første EP. Det vil også komme en ny sjutommer, samtidig som bandet denne høsten legger ut på veien for å promotere utgivelsen.

Friksjon holder til i Moss, og består av Mads Jørstad Paulsen (gitar), Mikael Jensen (gitar), Håvard Eidsaunet (bass) og Tor-Arne Dunderholen (trommer), i tillegg til Torstein Eriksen på vokal. De øvrige medlemmene har tidligere erfaring fra band som CC Cowboys, Heyday, Konstant Anfall, The Cornflakes, Hate This og Kings And Deadweight.
 

IDA JENSHUS: Heim igjen

Dette er Ida Jenshus’ første låt på norsk. Låta «Heim igjen» er et bestillingsverk fra Bufetat region Midt-Norge, som har et tilbud for vanskeligstilt ungdom som heter Hjem igjen. Der ungdommene kan få et behandlingshjem i ett år, med mål om å returnere hjem til familien sin.

– Jeg ble kontaktet av reklamebyrået Tibe T i Trondheim, som jobber med kampanjen. De hadde sett videoen til ”Har du glemt”, en duett jeg sang med Rasmus Rohde for et par år siden. Den hadde akkurat den stemningen de var ute etter, og de spurte om jeg kunne tenke meg å skrive en sang til kampanjen, på norsk, sier Ida Jenshus.

Teksten til «Heim igjen» er i følge sangeren og låtskriveren som en indre dialog.

– Sangen handler om å finne en trygghet i seg selv. «Heim» representerer ikke bare et sted, men like mye en følelse man bærer med seg, sier hun. – For min del har jeg flytta utrolig mange ganger. Foreldrene mine flytta fra hverandre da jeg var liten, jeg flytta hjemmefra som 17-åring, og i dag som jeg er 33 er det fremdeles mye koffertliv. Men jeg trekkes mer og mer mot Nord-Trøndelag og et ankerfeste.

Ida Jenshus står selv for teksten, og dessuten for sang, akustisk gitar og munnspill. Hun har skrevet musikken med Alexander Pettersen, som synger, og trakterer elektrisk gitar og Hammond B3. Ellers hører vi Pål Brekkås (Wurlitzer, Moog, Hammond B3) og Pål Hausken (trommer). Filmen er laget av Harald Øren hos Tibe-T.
 

RACER: Sjørøverkaptein Knutsen

Da Knutsen & Ludvigsen hadde falt ut med hverandre på 90-tallet, med bakgrunn i rettighetene til sangkatalogen, var DumDum Boys med på å ordne opp. De spilte inn en sang som het ”Kan det være nødvendig å være så sint?”, og ga den ut under navnet Racer. Det førte til at den folkekjære duoen igjen ble venner.

Dette var opptakten til en hyggelig gjenforening for Knutsen & Ludvigsen, som blant annet ble hyllet av en ny generasjon rockere på samleplaten Ellediller & krokofanter i 1996. Det ble spillejobber både på Sentrum Scene og Øyafestivalen, flere opptredener på TV, samt en relansering av de gamle, elskede platene.

I 2015 kom også den animerte spillefilmen Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin. Og nå foreligger oppfølgeren her: Knutsen & Ludvigsen 2 – Det store dyret. Den har premiere nå på lørdag, med regi av Rune Spaans og Gunhild Enger. Og er produsert av Tordenfilm, i samarbeid med Qvisten Animation.

Da er naturligvis Racer tilbake også. Med en versjon av ”Sjørøverkaptein Knutsen”, der ett lite ord i teksten har blitt borte underveis. Tidene forandrer seg, selv for to fyrer som bor i en tunnel.

Den første Knutsen & Ludvigsen ble forresten lagd alt i 1974. Den gangen sto Knutsen & Ludvigsen for både musikk og manus – men fikk ikke spille seg selv.
 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis II i klarinett

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev