Ballade video LXVII: Fem rom, og trær som hvisker

Seks videoer, tre premierer. Denne uken drysser vi stjernestøv fra Wobbler, Eide Olsen, Heidi Torsvik og Winter Lazerus, Anna Of The North, Jørund Vålandsmyr & Menigheten og Maria Norseth Garli.

Kalender

I’ll keep knocking on your door
You are You are You are
You are You are You are

You are You are You are
Someone special

Denne teksten finner vi på ”Someone Special” av Anna Of The North, som er en av ukens utvalgte norske videoer. Den tar utgangspunkt i koronatiden, og handler om at vi at vi kan miste troen på oss selv. Og kraften i musikken.

Det samme var den amerikanske artisten Robin Pecknold fra Fleet Foxes inne på, da jeg nylig intervjuet ham. – I krisetider synes det kanskje ikke som om musikk er så viktig, men på et personlig plan kan det være viktigste i hele verden. Jeg ville aldri ha levd et liv uten musikk, sa han.

Musikk kan oppildne, musikk kan trøste. Musikk kan trosse – og gi ro. Ukens videoer inneholder nok litt av alt dette.
 
WOBBLER: Five Rooms

Wobbler er fra Hønefoss, og er et av de fremste flaggskipene innen den norske progmusikken. De debuterte med albumet Hinterland i 2005, og har senere gitt ut Afterglow (2009), Rites at Dawn (2011) og From Silence to Somewhere (2017). Den 23. oktober kommer de med sitt nyeste album, kalt Dwellers of the Deep.

Det er knyttet til dels betydelig, internasjonal interesse til utgivelsen, der Wobbler gir seg i kast med fire barokke og sterke låter, med ambisiøse arrangementer og stor dynamikk. ”Five Rooms” er den intrikate, men også fengende singelen fra albumet. Videoen til sangen er regissert av Mike Drop, og har nå rundet pene 12 000 visninger.

– Vi spilte inn videoen en varm junidag i Oslo, der vi kunne gjøre bruk av de vakre omgivelsene på Linderud Gård, spesielt i barokkrommet, sier bandet i en kommentar.

Wobbler består av Lars Fredrik Frøislie (keyboards), Kristian Karl Hultgren (bass), Marius Halleland (gitar), Martin Nordrum Kneppen (trommer, krumhorn og blokkfløyte) og Andreas Prestmo (vokal). Medlemmene har også spilt i band og prosjekter som Tusmørke, White Willow, The Chronicles of Father Robin og Jaga Jazzist.

 
Eide Olsen: The Hate Still Burns

Premiere! Og det med en svært stemningsfull sorthvitt-video i regi av Kjell Hammerø.

– Kjærligheten mellom to mennesker kan gå i stykker. Felles opplevelser som tidligere ga varme, latter og glede kan snu seg til distanse og utenforskap. Den tosomme virkeligheten forvitrer, og man vokser fra hverandre.

Det sier Eide Olsen i en kommentar til låten. Dette er et samarbeid mellom den norske låtskriveren Asgeir Eide-Olsen og den polske jazz-musikeren Irek Wojtczak, der sistnevnte spiller både saksofon og piano. De møttes våren 2018, og gir ut albumet Cross My Heart 13. november 2020.

Eide Olsen forteller at han selv gikk gjennom en vanskelig periode med skilsmisse etter 28 års ekteskap i 2015. ”The Hate Still Burns” beskriver hans opplevelse av «møtet med ekstreme og destruktive krefter som ga seg til kjenne den gang hatet ba om husrom».

– Slipper du hatet inn, kan det være kort vei til at det overtar ditt sinn og at du i all din selvmedlidenhet ønsker å beholde smerten, sier den bergenske låtskriveren og sangeren.

Innspillingene til Cross My Heart er gjort i Maro Records i Gdansk, Polen, og i TomTom Studios i Bergen, Norge. Vi gleder oss til å høre hele albumet.

 
Torsvik / Winter: Hidden Soul of the Fjords – Trees That Whisper

Heidi Torsvik har blant annet spilt i The Last Hurrah!! og Goodbye Heidi, og er bosatt i Bergen. Nå har hun slått seg sammen med den amerikanske produsenten og komponisten Winter Lazerus, og skapt et forbløffende verk kalt Hidden Soul of The Fjords.

Dette albumet har tatt flere år å lage, og er spilt inn både i USA og Norge. Det er blitt en ambisiøs og ofte vakker plate, som er delt opp i fire satser: ”Presence”, ”Beneath The Surface Touch The Sky”, ”Shining Darkness ” og ”Heart”. De tre første delene er atmosfæriske, både dramatiske og kunstmusikk-inspirerte, mens ”Heart” er mer sang-basert. ”Trees That Whisper” er åpningskuttet på denne siste delen.

På albumet, som nylig er utgitt på den nye og lovende Naxos-etiketten NXN, medvirker dessuten sterke navn som Karl Seglem (tenorsax og bukkehorn), Stein Urheim (elektrisk gitar), Benedicte Maurseth (hardingfele), Alexander Grieg (kontrabass), David Chelsom Vogt (fiolin) og Ivar Thormodsæter (trommer, perkusjon).

Hidden Soul of The Fjords finner du både skjønnhet og uro om hverandre. Den animerte videoen er ved Simone Hooymans.

 
Anna Of The North: Someone Special

– “Someone Special” ble skrevet da korona-pandemien stengte grensene, sier Anna Of The North, aka Anna Lotterud fra Gjøvik.

– Jeg hadde akkurat turnert en måneds tid i USA, og skulle skrive litt ny musikk til min neste plate. ”Someone Special” var den neste jeg rakk å få ferdig, før jeg måtte forlate landet. Så sangen er inspirert av den usikkerheten som inntrådte.

Ulrik Almås har laget videoen til «Someone Special». Anna Of The North debuterte med singelen ”Sway” i 2014, og ble to år senere nominert til P3 Gull i klassen for Årets nykommer. Hun har senere gitt ut albumene Lovers (2017) og Dream Girl (2019). Hun fikk tidligere i år Spellemannprisen 2019 for Årets musikkvideo for ”Leaning On Myself”, som var regissert av Noah Lee.

– I tider som dette får vi en følelse av hvor sårbare vi er. I den store helheten kan vi kjenne oss ubetydelige. Men du er alltid spesiell for noen.

For tiden jobber Anna Of The North med en akustisk EP.

 
Jørund Vålandsmyr & Menigheten: Selvmedlidenintensivering

Premiere! Og denne gangen en godsak med en touch av rock, roots og country.

”Selvmedlidenintensivering” er første single fra Jørund Vålandsmyr & Menighetens andre album, Hvite dager, mørke kvelder. Det kommer på Apollon Records den 27. november – og her får du altså en eksklusiv smakebit.

Videoen er filmet av Ida Helen Gøytil. Klippingen er ved Gunnar Knutsen i Tumblewine Films, mens Fredrik Høstaker danser. Jørund Vålandsmyr står bak musikken, og har også skrevet teksten med Bernhard Vigen.

Jørund Vålandsmyr, som opprinnelig er fra Eydehavn i Arendal, står også for vokal og rytmegitar. Menigheten består av Jørn Raknes (gitar), Hans Wagner (bass), Finn Håkon Werner Borgi (trommer), Ole Øvstedal (tangenter) og Silje Huleboer (kor).

Det blir slippefest for Hvite dager, mørke kvelder på Rockefeller i Oslo den 3. desember, med Dig Deeper som oppvarmere. Forgjengeren, Til dere som er lykkelige, ble belønnet med Spellemannprisen 2019 i klassen for country. Selv kaller de musikken sin for Amerikana for viderekomne.

 
Maria Norseth Garli: Fallen Skies

Fallen Skies from Maria Norseth Garli on Vimeo.

Og premiere igjen. Dette er den tredje videoen fra plateprosjektet Golden, som Maria Norseth Garli har jobbet med siden 2017. Her har hun fått regissører og kunstnere fra hele verden til å lage hver sin video til låtene på platen.

Denne fine, vesle videoen er lagd av Emelie Zetterberg – en kunstner og designer med base i Göteborg, Sverige. Hun jobber hovedsakelig med illustrasjon og grafisk form, men skaper også animasjoner og live visuals.

– Min tolkning av «Fallen skies» er et animert maleri som berører kontaktflaten mellom innsiden og utsiden, om en søken etter å bygge opp igjen noe som er rasert, sier Zetterberg selv.

Maria Norseth Garli omtaler ”Fallen Skies” som en nyttårsblues – ”en kort, kort invitasjon til å se mer av et menneske enn det som er synlig”.

– Det er en enkel liten vise, som man kanskje til og med kan kalle en dommedagsvise. Den handler om hvordan man dømmer seg selv, og gjennom det også andre. Og om hvordan et lite grep som det å åpne opp til det som er innerst inne, kan redde en.

 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this