Ballade video LXVIII: Tingen på terskelen
Fra Beethoven til Lovecraft. Syv videoer, to premierer. Med Helge Lien Trio, Annie, Øyunn, Daniel Aymara, Ledfoot & Ronni Le Tekrø, Marcus Paus og Arktisk Filharmoni.
Det er en betydelig spennvidde over videoene og musikken vi presenterer i dag. Vi skal innom både moderne jazz, dansevennlig pop, alternativ pop, indie-elektronika, gitarblues, horror-lieder og klassisk musikk. Det siste sammen med Arktisk Filharmoni, som har vært med på å markere 250-årsjubileet til Beethoven dette året.
Dagen i dag er ellers preget av to andre merkedatoer også. Det er 100 år siden forfatteren Jens Bjørneboe ble født. Dette blir nå markert over store deler av landet. Og det har også avfødt en helt ny plate, der Marcus Paus har satt musikk til flere av Bjørneboes dikt. En større samling av artikler om Bjørneboe finner du her hos Klassekampen. Det var for øvrig Marcus’ far, Ole Paus, som ga ut plate med dikteren selv i 1975. Det kan du lese mer om i denne artikkelen jeg har skrevet.
Vi benytter ellers anledningen til å hilse til John Lennon, som hadde vært 80 år i dag, om han hadde fått leve. Også han sto ofte for et musikalsk mangfold.
HELGE LIEN TRIO: Liten jazzbalong revisited
Premiere! Vi starter like gjerne denne utgaven med litt utsøkt norsk jazz, i regi av Helge Lien trio. Helge Lien har snart rundet fem millioner strømminger på den siste platen sin, og feirer nå dette gjennom å presentere noen av sine favorittlåter gjennom karrieren. Først ut er ”Liten jazzballong”, som han opprinnelig ga ut på albumet Spiral Circle på det japanske plateselskapet DIW i 2002.
– Jeg kjente med en gang at jeg fant noe, noe som skulle følge meg, noe avgjørende, en komposisjonsstil kanskje, en signatur! Låta ble veldig viktig for meg, og la på mange måter grunnlaget for min utvikling som komponist, forklarer Helge Lien.
– Nå har det gått 18 år siden vi spilte inn låta med det gamle bandet i Rainbow Studio. Jeg har mange ganger gjennom årene tenkt at jeg har lyst til å ta tak i denne låta igjen og gi den en ny tolkning, basert på all erfaring jeg har fått med meg på min musikalske reise. Og ikke minst se hvordan selve signaturlåten ville høres ut i ny innpakning, sier musikeren.
Singelen ”Liten Jazzballong Revisited” kom ut fredag 2. oktober, og feires nå med slipp av musikkvideo her på Ballade video. Vi ser og hører Helge Lien (piano), Johannes Eick (bass) og Knut Aalefjær (trommer). Det er Sigurd Ytre-Arne som har filmet og regissert.
ANNIE: The Streets Where I Belong
“The Streets Where I Belong” er hentet fra Annies kommende tredje-album, som skal slippes fredag om en uke. Hun har fra før gitt ut Anniemal (2005) og Don’t Stop (2009), samt et album i den utmerkede DJ-Kicks-serien fra !K7 Records i Tyskland. Hun er født i Trondheim, tilbragte barndommen i Kristiansand, og flyttet til Bergen som 13-åring.
Noen av tekstlinjene her går slik:
All of the parties under the midnight sun / That’s when I met the love of my life / He was a DJ and we danced all through the night.
Låten er tilegnet hennes kjæreste Tore ”Erot” Kroknes, som også var tilknyttet det kreative Tellé-miljøet i Bergen. Han døde i 2001, bare 23 år gammel.
– Vi var jo sammen lenge, med tanke på hvor unge vi var. Jeg var så nær ham, og vi hadde et vanvittig bra forhold. Vi delte så mye, alt dette med musikken og interessene vi hadde. Jeg tenker på ham mer eller mindre hver dag, fortalte Annie til VG denne uken.
Videoen er regissert, klippet og filmet Andreas Öhman, med klippehjelp av Johan Storm, i M12 Studios in Bergen. Det kommende albumet har tittelen Dark Hearts.
ØYUNN: Reach Out
– ”Reach Out” handler om å føle seg isolert og stuck, og å rekke ut til andre for å skifte eget perspektiv og få ny inspirasjon, sier Øyunn, aka Siv Øyunn Kjenstad. Hun er utdannet fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim, og skapte i 2017 et solo-bestillingsverk for Oslo World. Året etter sto hun bak musikken til Nationaltheatrets oppsetning av Eugene O’Neills Begjær under almene.
”Reach Out” ble sluppet den 30. september, sammen med en musikkvideo regissert av Martin Skovbjerg, med Rasmus Hasle som fotograf.
Dette er den første singelen fra debutalbumet til trommeslageren, artisten, sangeren og komponisten Øyunn. Hun lager det hun selv kaller ekspressiv, ærlig og alternativ pop, der hun synger, rapper og spiller trommer.
– Musikken har også referanser til indie, r&b og alternativ hip hop. Og videoen er filmet i et one take, med Ibrahim Madsen og meg som performere. Jeg har selv produsert og skrevet låten, og står også for trommer og vokal.
Kasper Staub spiller synther og piano, mens Jens Mikkel Madsen spiller bass. Du kan ellers høre Øyunn på trommer og backing-vokal i band som Efterklang, samt på den kommende turnéen til Ane Brun.
DANIEL AYMARA: Somebody Else
– Vi er et nystarta indie-plateselskap som fokuserer på digital eksperimentell elektronika. Det har seg sånn at vi ønsker å vise dere en rykende fersk musikkvideo til en ganske rykende fersk låt, skriver Artwork Home Accident til oss.
Den låten og videoen bringer vi veldig gjerne videre – særlig når resultatet er så spenstig og catchy som her. ”Somebody Else” er debutsingelen til den norsk-chilensk-argentinske multikunstneren Daniel Aymara, utgitt på hans egen internet-label, Artwork Home Accident.
– Plottet til videoen er basert på egne opplevelser som er knytta til festlivet, identitetskriser, karantenetid og psykisk helse. Et tilfeldig møte på gata mellom meg og Mats Muri, en av Oslos undergrunnsfilmskapere, var det som skulle til for å få i gang en musikkvideo for ”Somebody Else”.
– Vi var inspirert av amatør-filmskapere og fransk nybølgefilm, der blant annet improvisering og bruk-det-du-har ble viktige utgangspunkt for en video som passer godt til låtas DIY-produksjon.
Både låten og videoen er spilt inn hjemme hos Daniel Aymara, som også er å se foran kamera. Dette hører vi gjerne mer av.
LEDFOOT & RONNI LE TEKRØ: Shut Up
“Shut Up” er den første singelen fra albumet A Death Divine, som er et samarbeid mellom Ronni Le Tekrø og Ledfoot, aka Tim Scott McConnell. Begge har spilt i kjente grupper, begge har gitt ut flere album, og har samarbeidet med andre artister. Tim Scott McConnell har bodd i Norge siden 1993, og vant tidligere i år Spellemannprisen i blues-klassen for 2019 med albumet White Crow.
– Musikken forteller hva vi har vært gjennom. Vi har omtrent ti år igjen av karrieren, så la oss kjøre på. Det er ikke uten grunn at vi har en kolibri på coveret av A Death Divine, fortalte Ronni Le Tekrø nylig til NTB.
Materialet er skrevet og produsert av Ledfoot og Ronni Le Tekrø, og er spilt inn av Kjartan Hesthagen i Studio Studio Nyhagen. Fotografi og video er ved Carl Eek Torgersen i Necrolust Productions.
Ledfoot og Ronni Le Tekrø spiller følgende konserter i høst: Oslo Konserthus (17. oktober), Stavanger Konserthus (30. oktober) og Grieghallen, Bergen (31. oktober). A Death Divine ble tidligere denne uken sluppet på TBC Records i Sandvika.
MARCUS PAUS: Two Eldritch Songs, I. Polaris
– De første ukene av pandemien ble en paradoksalt produktiv tid for meg, sier den Oslobaserte komponisten Marcus Paus. – Jeg skrev en serie verker under betegnelsen «Cabin Fever». I min reaksjonært skapende trøst kjente jeg også på en akutt barndomslengsel, og for meg var barndommen høysesong for grøss. Resultatet var blant annet at jeg på ny leste H.P. Lovecraft – den moderne horror-genrens far.
– Lovecraft tok seg av de kosmiske skygger som Poe og romantikken ikke rakk å beskjeftige seg med. Han var dessuten en svært produktiv poet, fylt av en utpreget forloren musikalitet, evig riffende i et språk og en stil som lå nærmere Poe enn Lovecrafts samtid. Alt det suspekte han kan beskyldes for, er stort sett sant. Hans paranoide forestillinger skrev seg fra en tragisk familiehistorie, og en opplevelse av seg selv som avmektig og fortegnet.
– Scott Bradley Joiner og jeg studerte sammen ved Manhattan School of Music. Scott var allerede den gang ikke bare en fabelaktig sanger, men også svært belest, og dessuten en glitrende pianist. I dag er han dessuten en av de mest spennende musikkdramatikere i min egen generasjon, i et landskap i skjæringspunktet mellom opera og musikkteater. Scott har gitt stemme og kropp til disse sangene, mens Jessica Fishenfeld har rammet dem inn i kledelig retro-okkulte videoer.
Marcus Paus er som nevnt også aktuell med det helt nye albumet Dypt i forledelsen, der sangeren Julie Kleive og pianisten Joachim Kwetzinsky fremfører hans melodier til 12 dikt av Jens Bjørneboe. Platen kommer ut digitalt i dag, og utgis via MTG Music.
ARKTISK FILHARMONI & HENNING KRAGGERUD: Beethovens Strykekvartett nummer 11 i F-moll
Premiere! Og det med en riktig flott klassisk musikkvideo, full av liv, bevegelse og gnistrende musikk av Beethoven.
Arktisk Filharmoni er basert i Bodø og Tromsø, og har spilt inn denne femminutters videoen sammen med filmskaper Carl Cristian Lein Størmer. Kunstnerisk leder for kammerorkesteret, Henning Kraggerud, spiller på sin Guarneri del Gesu-fiolin fra 1744, som har overlevd minst tre pandemier.
– Som orkester har vi vært nødt til å tenke annerledes i forhold til spillesteder, format og formidling under koronatiden. Smittevern-restriksjonene kan føles begrensende og vanskelig – men de er også en anledning til å tenke nytt og til å være fleksibel.
Sammen med fotograf og regissør Carl Christian Lein Størmer har Arktisk Filharmoni besøkt «klassiske» lokasjoner i byen: Kulturhuset, Bikuben, Alfheim Svømmehall, Langnes Lufthavn, Helikopter-basen ved Universitetssykehuset i Nord Norge, Lehnesmåttet, Tromsø Bybibliotek og Domkirkeparken, i tillegg til Tromsø Krematorium.
– Vi har hatt et ekstra fokus på Beethovens verker gjennom 2020. Ekstra stolte er vi over den flotte innspillingen Metamorphoses, med verk av både Beethoven og Kraggerud, på den legendariske plateetiketten SIMAX Classics.
Vi takker for en staselig premiere, og oppfordrer gjerne andre klassiske orkestre til å lage nye musikkvideoer.
Vi ønsker som alltid alle våre lesere en fin og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.
Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.
Og fremdeles, med den mørke årstiden på full fart mot oss: Ta vare, og ta vare på hverandre. Og mangfoldet.❤
Ledige stillinger
Prosjektansvarlig
MusikkforleggerneSøknadsfrist:27/01/2025
Ultima søker kreativ markedsfører og digital innholdsprodusent
Ultima Oslo Contemporary Music FestivalSøknadsfrist:25/01/2025
Professor/ førsteamanuensis i musikkterapi
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:09/02/2025
Prosjektleder musikk og arbeidsliv
Institutt for musikkvitenskap - UiOSøknadsfrist:22/01/2025