Skjermbilde fra musikkvideoen til Monstereo, "Wings I: Everlasting Darkness". (Foto: Illustrasjon ved Robert Høyem)

Ballade video CIV: Danser med stjerner

Bergen-spesial med Karisma og Dark Essence Records – med Himmellegeme, Monstereo og Helheim. Og ellers mye fint fra Cocktail Slippers, Baklengs Salto, Stian Fjelldal (x to!), Halcyon Days og KinGeorg.

Kalender

Glogerfestspillene: Klassisk fra dA til nÅ

28/01/2022 Kl. 18:00

Viken

Glogerfestspillene: Festkonsert

28/01/2022 Kl. 20:00

Viken

Glogerfestspillene: Med egne ord

28/01/2022 Kl. 09:30

Viken

Glogerfestspillene: Vox Humana

29/01/2022 Kl. 17:00

Viken

Hei sann! Velkommen til vår spalte nummer 104!

Denne gangen blir det ingen større intro, for vi må skynde oss ned til Røverstaden, der vi skal diskutere veien videre for norsk musikk og musikkliv.

Dørene åpner klokken 16.30, der både redaktør Guro Kleveland og Arvid Skancke-Knutsen skal i ilden klokken 17.

Så vi får la våre ni ferske videoer snakke for seg. For det gjør de godt.

COCKTAIL SLIPPERS: I’ll Be Here For You

Cocktail Slippers har vært gjengangere i denne spalten det siste året, med viltre og morsomme videoer til både «She Devil (Shout It Out Loud)» og «Be The One». Her kommer tredje single fra det kommende albumet Shout It Out Loud på Wicked Cool Records, som slippes 17. september.

Her viser de en litt annerledes side av seg, med en vakker og avdempet ballade. Sangen er tilegnet døtrene deres, og hadde verdenspremiere på det amerikanske nettstedet Folk N Rock forrige uke. Den er filmet av alle medlemmene, under deres sommerferier i Danmark, Sverige og Norge.

– «I’ll Be Here For You» vil nok for noen oppfattes å være i litt ukjent musikalsk terreng for Cocktail Slippers. Men på tross av den nedstrippede, nesten akustiske feelingen gjennom hele låta, kommer særpreget vårt godt frem, forteller Stine Bendiksen, før Silje Hope fortsetter:

– Vi valgte å gjøre denne sangen så enkel og nær som mulig for å understreke stemningen gjennom hele låta: Melankoli blandes med glede, egne barndomsminner blandes med egne barns minner og ikke minst; den helt uforklarlige og fullstendig ubetingede kjærligheten man får til sine egne barn.

Cocktail Slippers består av Silje Hope, aka Hope (vokal), Stine Bendiksen, aka Rocket Queen, (gitar og kor), Astrid Waller, aka Sugar Cane (bass og kor), Sara Andersson, aka Vega (gitar og kor) og Ann Kristin Gåsbakk, aka Miss A-OK (trommer og kor).

BAKLENGS SALTO: Tennis

Baklengs Salto er et hyggelig nytt bekjentskap, som i disse dager er ute med sin første single og video. De består av Magnus Kristiansen Finnanger (trommer), Bror August Fagerheim (bass), Jørgen Konradsen (gitar), Oskar Guthushagen (keyboards) og Eirik Bang (vokal). Det er også Magnus Kristiansen Finnanger som står for tekst og musikk her.

– I tillegg til å være vår første single, er «Tennis» også den første låta vi skrev sammen, tilbake i 2018. Den pekte på mange måter ut veien vi ønsket å gå med bandet: dansbar musikk med retro synther og norske tekster, forteller de til Ballade video.

Om selve videoen, som er lagd av Magnus Kristiansen Finnanger og Eirik Bang, sier Baklengs Salto følgende:

– Da vi satte oss ned i fjor høst for å finne ut hvordan musikkvideoen skulle se ut, viste det seg at alle i bandet hadde nøyaktig samme idé: En mørk tennisbane lyses opp av neonfarger. Det danses, slås ball og spilles racket-gitar. Så da ble det sånn – musikkvideoen er rett og slett det vi så for oss da vi hørte låta.

– Vi slipper ellers vår neste single i september. I løpet av høsten kommer det tre singler til, som til sammen vil utgjøre vår første EP. Vi gleder oss også veldig til å begynne å spille konserter, spesielt releasekonserten vi skal arrangere i forbindelse med EP-en.

Foto på videoen er ved Håkon Instefjord, mens Mathias Langholm Lundgren har stått for lys. Skuespillere er Mathias Luppichini og Oda Djuplasti, mens Kjetil Jore har vært produsent og innspillingsleder.

STIAN FJELLDAL: Nesten

Stian Fjelldal er debutant i Ballade video-sammenheng, men har nylig sluppet to fine låter, som begge er bildelagt: ”Nesten” og ”Kjeller”. Så da fikk vi like godt lyst til å presentere begge to.

– Sangen tar utgangspunkt i utrykket «æ va så sinna at æ nesten sa det te an», en setning som oppsummerer stereotypien av det sørlandske lynnet på ganske muntert vis, synes jeg. For øvrig tenker jeg at det kunne vært en fin læresetning for nettroll og folk som synes at sosiale medier er et passende sted å spy ut sin eder og galle. Pust med magen, liksom.

– Videoen har jeg mekka selv av en stock video med en mann som blir veldig sinna i sakte film, og så har jeg stoppa den like før han klikker helt og reversert hele prosessen til han ender opp i sitt forknytte jeg til slutt. Ingen katarsis der, altså.

«Nesten» er den fjerde singelen fra Fjelldals kommende femte soloalbum, som slippes senhøstes eller tidlig neste år. Han forteller at det kommer flere singler på løpende bånd utover høsten.

– Jeg spiller inn låtene selv på hjemmekontor og så sender jeg sporene til Håkon Gebhardt. Han legger til litt og trekker fra, alt etter som, og mikser og mastrer. Jeg hadde egentlig tenkt å spille inn hele albumet i hans nye studio i Firenze, men det har jo vist seg noe vanskelig i disse tider.

STIAN FJELLDAL: Kjeller

Vi tar altså med en video til, og setter igjen over til Stian Fjelldal, som er fra Lyngdal i Agder.

– «Kjeller» handler om en fyr som går gjennom en rekke små, men ulykksalige hendelser i løpet av en dag og ender opp i fengsel. Hva som skjer der er uvisst, en såkalt åpen slutt kan du si.

Siden låta er ganske dansevennlig, hadde jeg lyst til å ha med dansere i videoen, men i disse pandemitider lærer man jo å gjøre ting litt enklere. Jeg kjøpte noen green screen stock-bilder av ulike folk som danser på diverse absurde måter, og vips hadde jeg dansere i min egen stue.

Stian Fjelldal forteller at han har gitt ut musikk under eget navn siden han debuterte med singelen «Håbløs» i 2010 på Warner Music Norway. Han har siden sluppet fire album – og en rekke singler.

– I dag driver jeg det meste selv. Jeg skriver og produserer på eget selskap. Jeg prøver også å mekke det jeg trenger av promo-materiale, med noe vekslende hell, men man blir forhåpentligvis bedre jo mer man prøver.

HIMMELLEGEME: Blowing Raspberries

Vi skal over til aktive Karisma Records i Bergen, som alltid har solide høstslipp. Vi starter opp med Himmellegeme, som skal slippe andrealbumet Variola Vera 1. oktober.

– «Blowing Raspberries» ble til når frontmann Aleksander lekte seg i studioet sitt. Han la frem førsteutkastet og gikk og sang på en tekst som var litt «der ute». Vi lo litt først, fordi det ikke hørtes ut som noe vi hadde gitt ut tidligere, men var bestemt på å inkludere låta på det nye albumet, sier bandet, og fortsetter:

Variola Vera føles for oss mer variert enn forrige utgivelse, som het Myth of Earth. Det var viktig for oss å ikke gjenta hva vi gjorde på debutalbumet, men samtidig beholde hva vi anser som sounden til Himmellegeme. Målet vårt er naturligvis å nå ut til så mange som mulig, noe som vi tror denne plata har potensial til.

Variola Vera er produsert av Anders Bjelland fra fine Electric Eye og Hypertext, og er spilt inn i Broen Studio i Bergen. Bandet har spilt live siden 2015, og består av Aleksander (vokal og gitar), Hein (gitar), Thord (trommer og perkusjon), Erik (bass) og Lauritz (tangenter).

– Planen fremover er å ha releasekonsert på Kvarteret i Bergen, lørdag 2. oktober, samt spille på festival i Haugesund første helgen i november. Vi har også planer om å gjennomføre filminnspilling av låten «Brother» i Domkirken i Bergen. Og etter dette må vi vende nesen utover i det vide land!

MONSTEREO: Wings I: Everlasting Darkness

– Det har vært stille fra oss i noen år, men nå er vi tilbake med ny plateutgivelse. 17. september slipper vi vårt tredje album, In The Hollow of a Wave på Karisma Records. Den er en progressiv og retrofuturistisk plate, som likevel er den mest tilgjengelige vi har laget til nå.

Hovedattraksjonen på dette albumet sies å være det tredelte eposet «Wings». Her følger vi protagonisten på en reise som innebærer høy risiko, men også høy avkastning. I singelen «Wings I: Everlasting Darkness» er hen i en svært farlig situasjon. Er dette slutten? Hva angrer jeg på? Hva skjer etterpå?

In The Hollow of a Wave er mikset og produsert av Iver Sandøy. Omslagene til platen og singlene er, som vanlig, tegnet av Monstereos femte bandmedlem, Robert Høyem.

– Robert har helt siden begynnelsen definert det visuelle uttrykket til Monstereo. Med arbeidet til denne utgivelsen har han nok en gang overgått seg selv. Lyricvideoen til «Wings part I: Everlasting Darkness» prøver å få frem detaljene i det fantastiske singelcoveret.

– Vi håper å være ute på scenen igjen så snart pandemien tillater det, og ser frem til å spille live. Ellers er vi veldig glade for, og spente på, vårt nye samarbeid med Karisma Records. En profesjonell, hyggelig og dyktig gjeng. Gjennom dem håper vi at musikken vår skal nå ut til flest mulig.

HELHEIM: WoduridaR

Vi tar med en liten metal-spesial her på tampen, og presenterer et par nye videoer og låter på den fronten.

Dark Essence Records ble nettopp startet opp som et underlabel, eller søsterlabel, for Karisma Records, men er nå sidestilt. Karisma og Dark Essence har samme eiere og ansatte, men der Karisma fokuserer på mest progressiv rock og nærliggende, er Dark Essence sitt fokus på metal. Slik som Helheim her.

– «WoduridaR» er første single til platen med samme navn. Det var et naturlig valg av låt da den representerer albumet gjennom de mange emosjoner man finner der. Fra mid-tempo med rullende basstrommer via blast beat-mellomspill til det endelige grandiose refreng som maner frem de norrøne kreftene, sier Helheim selv i en kommentar.

– Valget av regissør til videoen var enkelt, da vi tidligere har jobbet med Costin Chioreanu med vårt forrige album Rignir. Han maler og maner frem de eksakte bildene Helheim skaper gjennom musikken. Albumet vil denne gangen være en forlenget arm til LandawarijaR, men der det episke fra Rignir ligger og duver gjennom platen som en påminnelse om at det vakre ikke er forlagt.

Helheim har alt begynt å stake ut veien for neste plate. Før den blir klar skal bandet først gjøre noen konserter i Norge, samtidig som de presenterer platen live i utlandet i 2022. Dark Essence Records startet opp i 2004, og har etter hvert gitt ut mer enn 100 plater. Inkludert band som Taake, Madder Mortem, Aeternus, Shining, Vulture Industries – og mange flere.

HALCYON DAYS: Better Days

Halcyon Days presenteres gjerne som «Norwegian melodic hardcore». Her er deres nyeste single og musikkvideo. «Better Days» er den tredje singelen fra det kommende albumet Keep Myself From Sinking, som skal slippes 5. november via Indie Recordings.

Bandet består av Steffen Johansen (bass), Robbe Madsen (vokal), Ulrik Linstad (gitar), André Sørensen (gitar) og Eirik Løvås Bjerke (trommer). De sier selv
om singelen:

– «Better Days» er et raskt og heavy spor om å slippe unna ditt eget personlige mørke. Den handler om å kunne åpne deg for mennesker rundt deg, og takke dem for tålmodighet og støtte.

Videoen er en riktig god tegnefilm, som minner om klassisk lørdagsunderholdning for barn og unge, i hvert fall for de av oss som vokste opp med kabel-TV. Manus, klipp og post-produksjon av videoen er ved Robbe Madsen, med animasjonsarbeid fra BPMT Studios. Musikalsk assistanse og postproduksjon er ved Lars Bjerke, mens sangen er mikset og mastret av Henrik Udd.

Den er produsert av Halcyon Days og Daniel Bergstrand.

KINGEORG: Danser med stjerner

Og endelig: Premiere!

Og det med den nye videoen til KinGeorg, som vi sist skrev om i forbindelse med låten «Om igjen» i april. KinGeorg, aka Kim Georg Lunde, er fra Askim og startet solokarrieren i 2019. «Danser med Stjerner» er alt playlistet både på norsk og svensk radio.

Regi og produksjon av video-utgaven er ved André Holstad, som sier dette til oss:

– Jeg har drevet med illustrasjon og design før. Klipt litt skatefilmer i barndommen. Men ikke noe seriøst på filmbiten. Men som musiker selv så vet jeg hvor dyrt alt utenom musikken er. Skal noen lage et cover, så koster bare det fort pluss-minus 10 000 – og en video enda mer.

– Alt i alt så må man nesten bruke like mye på det visuelle som på studio. Derfor har jeg som oftest gjort ting selv, da det jeg mener det er viktig å bruke penger på er livebiten som band. Så hvor mye kan man kutte på utgifter, men allikevel få et godt nok produkt? Etter å ha sett mange videoer som andre har gjort, så tenkte jeg at kanskje jeg skulle prøve selv.

– Selve valget av lokasjoner var tilfeldig. Jeg er en Oslo-gutt, og er mest kjent i egen by. Vi begynte å filme og fortsatte til vi var klare. Ting gikk litt av seg selv. Hele poenget var at det skulle være enkelt, med Kim og hans formidling i fokus.

Han har også noen tips til kommende videoregissører:

– Å bruke en iPhone til å filme syntes jeg var spennende. Mobilkameraene begynner å bli såpass mye bedre enn de var for bare noen år siden. Jeg fikk tilbud om å låne profesjonelle kameraer, men tenkte at om vi får det til med en mobil, så åpner det opp for hvor fleksibel man kan være ved nye prosjekter. Har man en idé, så er det bare å ta mobilen ut av lomma og sette i gang.

Kim Lunde ser det sånn:

– Det er André som lager alt det visuelle til KinGeorg, også denne videoen. Jeg gjør ingenting i livet med mening, jeg bare gjør det! Videoen ble sånn fordi André er sjef, og jeg stoler på han.

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Facebook-arrangementet til festen og debatten på Røverstaden i Oslo i dag – fredag 27. august, fra kl. 17 – finner du her.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

Stillinger

Produsent

Foreningen Oslo Sinfonietta og Cikada

Produsent / Arrangementssjef

Grieg in Bergen Int Festival

Musikkfaglig medarbeider

Musikk I Skolen

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this