Sisu (Foto: Morten Eckersberg)

SISU gjør skolekonserter i India og Nepal

I går reiste perkusjonistene i SISU til India og Nepal for å gjennomføre 19 skolekonserter.

Kalender

Fagerborgfestspillene 2021 – Brytningstid

23/04/2021 Kl. 18:00

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

Det omfattende prosjektet er en del av en femårig avtale mellom Rikskonsertene, Utenriksdepartementet og lokale musikkorganisasjoner.

Slagverkensemblet SISU ble startet i 1993, og fungerer i dag som en base for utvikling og produksjon av konserter og forestillinger med slagverk. Utgangspunktet for SISU er samtidsmusikken, men ensemblet har utfordret sjangerkonvensjonene gjennom hele karrieren. Gjennom en slagferdig og ujålete tilnærming til musikk formidler SISU udiskutabel spilleglede, enten de framfører klassiske samtidsverk eller slagere fra popkulturen.

Reisen og turneen starter i Jaipur, den rosa by nord i India. Først skal det turneres i India, og musikken vil være både ferdigkomponert og improvisert. Instrumentene som blir brukt er til dels med i bagasjen fra Norge, mens andre vil bli konstruert ut fra hva man finner underveis. Etter 19 konserter på forskjellige skoler og college, vil turneen avsluttes med tre intense dager med workshop for musikere og utekonsert i Katmandu den 16. februar.

Turneen byr ikke bare på nye land og nytt publikum. SISU vil urframføre et nytt og grensesprengende bestillingsverk, skrevet av Glenn Erik Haugland. Verket, kalt ”Hot Potato”, baserer seg på den engelske barneleken med samme navn. Tanken er at musikken gir assosiasjoner til det lekende menneske – homo ludens. I leken brytes grenser.

Rikskonsertenes samarbeid med indiske musikkorganisasjoner støttes av Utenriksdepartementet og Den norske ambassaden i New Dehli. I Nepal er Rikskonsertene involvert i et utviklingsprosjekt for å bygge opp et musikksenter i hovedstaden Katmandu. Målet med turneene og utvekslingen er å gi barn og unge i Norge, India og Nepal muligheten til å oppleve musikk av høy kvalitet, samt gi musikere og kulturarbeidere anledning til å øke sin kompetanse. I 2007 gjennomførte åtte indiske musikere fem skoleturneer i Norge fordelt på 150 konserter, og var dermed viktige indiske kulturformidlere til 20 000 norske skolebarn. Rikskonsertene har i 2008 og 2009 forpliktet seg til å presentere indiske musikere til søsterorganisasjoner i Sverige, Finland og Danmark.

Rikskonsertenes prosjektleder Kjell Thoreby håper at prosjektet kan resultere i at musikken åpner opp for ytterligere sosiale og politiske utviklingsmuligheter mellom de involverte landene. Thoreby uttaler: ”Menneskers musikalske uttrykk kan forandre vår tradisjonelle måte å se verden på.”

Dette i følge en pressemelding.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Rektor

Rana kulturskole

Kantor/ kirkemusiker

Kongsberg kirkelige fellesråd

Arrangementsansvarlige

Nasjonal jazzscene

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Slagverkpedagog – 20 % fast stilling

Kulturskolen Rakkestad Kommune

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kulturskolerektor

Østre Toten kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev