Polen06_logo

Polen i Trondheim

Polen 2006 er en omfattende mønstring som vil presentere polsk kultur og kunnskap over hele Trondheim fra 13. til 22. oktober. Åpningskonserten finner sted i Olavshallen den 13. oktober.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Tre generasjoner av Polens mest betydelige komponister står på programmet til åpningskonserten av biennalen Polen 2006 med Trondheim Symfoniorkester i Olavshallen fredag 13. oktober.

Den yngste av dem, Krzysztof Pendercki, vil også innfinne seg på dirigentpulten.

Åpningen vil bli foretatt av Sissel Hertzberg fra NTNU i nærvær av den polske ambassadøren i Norge.

Krzysztof Penderecki er en helt sentral komponist og radikal modernist i etterkrigsgenerasjonen. På slutten av syttitallet skjedde imidlertid en grunnleggende stilendring sted. Og Symfoni nr. 2 er det første store orkesterverket der han beveger seg inn i en tonal og mer tradisjonell stil, ja, dette er et av hans aller mest tilgjengelige verk.

En annen betydelig polsk komponist er Karol Szymanowski, en senromantiker i den kulturelle bevegelsen rundt forrige århundreskiftet. Claude Debussys impresjonisme, Reynaldo Hahns sanger og Marcel Prousts litterære refleksjoner over menneskets sjeleliv og følsomme bilder av dekadent sosietet, var blant hans store inspirasjonskilder.

Szymanowskis fiolinkonsert er som et impresjonistisk tonedikt med mange okkulte klanger. Denne konserten er i hendene på lederen for eliteorkesteret Krakow Sinfonietta, Robert Kabara. Han er også konsertmester i Det polske festivalorkesteret, grunnlagt og ledet av mesterpianisten Krystian Zimerman.

Få komponister har hatt slik innflytelse på nåtidens komponister som Witold Lutoslawski, som var aktiv i årene like før og etter andre verdenskrig.

Meny for aftenen:
Dirigent Krzysztof Penderecki Solist Robert Kabara, fiolin
Program Lutoslawski Musique funèbre, Szymanowski Fiolinkonsert,
Penderecki Symfoni nr. 2.

I perioden 13. – 22. oktober markeres Polen med egen festival i Trondheim. Det blir presentasjon av polsk kunst og kultur, utstillinger, konserter, filmer, teater og mat Det legges også opp til faglige seminarer, populærvitenskapelige og strengt faglige forelesninger av forskere fra både Polen og NTNU.

Ytterligere informasjon er å lese på sidene til ntnu/polen.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev