Elisabeth Norberg-Schulz

TSO åpner sesongen med Mozart og Mahler

Det er sopranen Elizabeth Norberg-Schulz som skal åpne sesongen 04/05 med Trondheim Symfoniorkester, torsdag 26. august. TSO lover noen «riktig flotte glansbilder fra Mozarts minnebok», nemlig arier fra «Tryllefløyten», «Don Giovanni» og «Idomeneo». Etter pause har TSOs sjefdirigent og kunstneriske leder, Eivind Aadland, valgt seg Mahlers første symfoni fra 1888: Den såkalte «Titan»-symfonien, som ble et verk som skulle få stor betydning for musikkhistoriens videre gang.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Norberg-Schulz er bl.a. vinner av den høythengende, italienske Minervaprisen, som går til kvinner som har vist et eksepsjonelt høyt internasjonalt nivå innenfor sitt fag. Hun gjester regelmessig de mest kjente operahusene i verden, og har bl.a. sunget for dirigenter som Claudio Abbado, Riccardo Muti, Giuseppe Sinopoli, Georg Solti og Mariss Jansons. I konsertsammenhenger har hun bl.a. opptrådt med Berlin- og Wienerfilharmonikerne, New York-filharmonien, Dresden Staatskapelle og Filarmonici della Scala, samt symfoniorkstrene i Chicago, Boston og Oslo.

Norberg-Schulz har også spilt inn en rekke plater – deriblant for Philips, Decca, EMI, Ricordi og BMG. Sammen med pianist Håvard Gimse har hun også høstet mye ros for sine Grieg-tolkninger på plate. Dette året skal hun bl.a. opptre i Frankrike, Italia, USA, Frankrike, England, Sverige og Norge.

Etter pause har TSOs sjefdirigent og kunstneriske leder Eivind Aadland valgt seg Mahlers første symfoni. Den er beskrevet som «vandringsmannens symfoni», og må i følge orkesterets pressemelding «ha gitt Mahler en følelse av store evner som musikalsk arkitekt, om enn en ukonvensjonell sådan. Symfonien skulle få vidtrekkende følger for musikkhistoriens videre gang.» Selv har Mahler sagt om denne symfonien at «musikken strømmet ut av ham som en foss nedover en bratt fjellside» da han arbeidet med den.

Sesongåpningen med TSO finner sted i Olavshallen torsdag 26. august, klokken 19.30. Orkesteret fremførte for øvrig Ludvig Iregns-Jensens «Heimferd» alt i begynnelsen av august – som et ledd i orkestrets bidrag til «Et eget århundre»-serien. TSO tilbyr Trondheimspublkummet etettpakket og variert program denne høsten, med fokus på verker av bl.a. Sibelius, Sæverud, Brahms, Musorgskij, Schumann, Stravinskij og Bach. I oktober vil TSO slå et slag for operamusikken – da i form av Bizets «Carmen», med medvirkning av bl.a. sopranene Randi Stene og Ann-Helen Moen.

Trondheim Symfoniorkester inviterte også nylig til kraftverkskonsert i turbinhallen på Bratsberg – en forestilling de selv omtalte som «det mest spektakulære Trondheim Symfoniorkester hittil har gitt seg ut på». Orkesteret spilte konsert inne i turbinhallen til Trondheim Energiverks kraftverk på Bratsberg, hele 600 meter inn i fjellet, der bl.a. Griegs «Dovregubbens hall» sto på programmet.

Trondheim Symfoniorkester har tradisjonen tro også markert seg i bybildet i Trondheim – med en rekke konstellasjoner og varianter. Johannes Gustavsson var dirigent for de to gratiskonsertene med hele orkesteret, der bl.a. Mikhail Glinka, Erich Korngold, Johann Strauss d.y., John Williams, Jean Sibelius, Anton Dvorak og Peter Tsjaikovskij sto på programmet. Disse konsertene fant sted på Trondheim Torg og St. Olav Hospital.

Stillinger

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens For Artists

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev