Torstein Aagaard-Nilsen

Trondheim Symfoniorkester fremfører Aagaard-Nilsen

En splitter ny konsert for tuba og orkester komponert av Torstein Aagaard-Nilsen blir urfremført i Trondheim 25. april med Trondheim Symfoniorkester. Solist er Frode Amundsen, mens Gregor Bühl er dirigent. Frode Amundsen bestilte opprinnelig konserten i forbindelse med sin kandidateksamen ved Norges Musikkhøgskole i 1998.

Kalender

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Bestillingen ble en anledning der solist og komponist jobbet sammen over tid. Verkstedet ble avsluttet ved at Amundsen satte sammen et eget orkester til sin eksamens-huskonsert. Komponisten kunne så ta sitt partitur, et godt opptak og verdifulle timer med prosjektorkesteret med seg hjem for videre arbeide.

Siden har konserten blitt kraftig revidert. Den endelige versjonen blir gjort av Amundsen i Trondheim i år, fordi han i 2000 vant Prinsesse Ragnhilds Musikkpris – for øvrig som første messingblåser. Som et ledd i premieringen fikk han en mulighet til å være solist med Trondheim Symfoniorkester.

Amundsen har også vært solist med Kringkastingsorkesteret og Bergen Filharmoniske Orkester. Ved at han nå gir første offentlige fremførelse av Konsert for Tuba og Orkester, får Aagaard-Nilsen sin debut med et norsk profesjonelt symfoniorkester.

Torstein Aagaard-Nilsen er født i 1964 i Oslo, men vokste opp i Kabelvåg i Lofoten før han startet på utdannelse i Bergen, først ved universitetet og deretter konservatoriet. Han bor nå på Manger (Radøy) i Hordaland fylke. Aagaard-Nilsen er for det meste komponist, men instruerer også unge, vordende musikere og musikanter og underviser som lektor ved Manger Folkehøgskule, i teorifag, arrangering og komponering.

Han har skrevet masse forskjellig musikk de siste 15 årene, fra bruksmusikk for diverse blåsebesetninger til større verk i de fleste kategorier. Han har samarbeidet med Bit 20 Ensemblet og Bodø Sinfonietta og sistnevnte ensemble, ledet av Thomas Rimul, slipper senere i år en plate utelukkende viet Aagaard-Nilsens musikk på merket Euridice. Dette kan du lese mer om på komponistens egen hjemmeside.

«Konsert for Tuba og Orkester» er den tredje i rekken av seks konserter for forskjellige instrumenter så langt, og Aagaaard-Nilsen opplyser at han planlegger flere. Cellokonserten har Aage Kvalbein urfermført, Trompetkonserten ble skrevet og først fremført av Ole Edvard Antonsen. Etter Tubakonserten kom Trombonekonserten – bestilt og urfremført av Jesper Juul Sørensen, solotrombonist i Danmarks Radio SO. I 2001 ble Euphoniumkonserten urfremført av Lahti Symfoniorkester i Finland, ledet av Osmo Vänskä, og med Steven Mead fra England som solist.

Hans første konsert var imidlertid Konsert for Kornett og Brass Band. Og brass band er et av de mediene Aagaard-Nilsen har utforsket mest. I år har han bl.a. skrevet pliktstykket til Europamesterskapet for Brass Band, som avholdes 2. og 3. mai i Bergen.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev