MiN-ensemblet 2004

Ny lyd fra MiN-ensemblet

MiNensemblet, knyttet til Musikk i Nordland, slipper i disse dager en ny CD med bare samtidsmusikk. Ensemblet har spilt inn verk av tre sentrale, nålevende norske komponister, Mark Adderley, Jon Øivind Ness og Henrik Hellstenius. I tillegg har de funnet plass til verket «Tendril» av den britiske komponisten Jonathan Harvey. Platen har fått navnet «Party Music» etter Mark Adderleys verk. – Undertittelen var opprinnelig en slengbemerkning fra en kollega, fortalte Adderley om stykket til Ballade i forbindelse med urframføringen i fjor. I dag åpner MiNs release-turné på Sortland.

Kalender

Av Hild Borchgrevink

På turneen vil MiNensemblet presentere smakebiter fra CDen, men også helt nyskrevet musikk av komponisten Rune Rebne. Ensemblet spiller i Sortland, Narvik, Tromsø og Bodø denne helgen.

Mark Adderley var festivalkomponist under Ilios-festivalen i Harstad ifjor. Her urframførte MiN-ensemblet hans bestillingsverk «Party Music» Verket har undertittelen «How to survive your own stupidity”.

— Underittelen var opprinnelig en slengbemerkning fra en kollega, har Adderley uttalt om verket. – Det handler om absurditeten i det å ville uttrykke seg musikalsk, samtidig som selve prestasjonen blir drivkraften. Det blir nesten det samme som at noen vil klatre opp på et høyt fjell eller seile rundt jorden – det har ingen praktisk nytteverdi, men det har en personlig verdi for den som gjør det.

Mark Adderleys rolle som festivalkomponist på ILIOS var delvis et resultat av at flere musikere foreslo verk av ham på sine programmer. Men Adderley tror ikke det er fordi han skriver spesielt musikervennlig, selv om han legger stor vekt på samarbeide med musikere i sitt komposisjonsarbeide.

— Musikken kan være ganske utfordrende for utøverne, men i den utfordringen ligger det også noe virtuost, som jeg opplever at musikerne liker å arbeide med, sa Adderley til Ballade i forbindelse med ILIOS i fjor.

På konsertene vil de veksle mellom bestillingsverket ”Party Music” av Mark Adderley, det lyriske verket ”Tendril” av Jonathan Harvey, Henrik Hellstenius’ ”Songs from the outside”, samt Jon Øivind Ness’ verk ”Donkey Shot” – alle hentet fra den ferske CDen.

Jonathan Harvey er en anerkjent komponist internasjonalt. Han er en av relativt få britiske komponister som har orientert seg mot og assimilert teknikker fra den franske spektraltradisjonen.

I tillegg klemmer MiN-ensemblet til med et nyskrevet verk av Rune Rebne. Han har begått en el-stryketrio som i god Rebne-verktitteltradisjon har fått navnet ”Ssadee”. På noen av konsertene vil ensemblet også framføre Maarten Bons verk ”A whistle for a friend” for solo fløyte.

MiNensemblet er ett av Norges få profesjonelle kammerensembler. Ensemblet ble opprettet i 1992 og er knyttet til Musikk i Nordland. Besetningen er strykekvintett, blåsekvintett og klaver, og ensemblet konserterer med ulike besetninger og varierte programmer som spenner fra klassisk til samtid. De høstet blant annet anerkjennelse for konsertserien «Mest Mozart» under kunstnerisk ledelse av fiolinisten Arvid Engegård.

MiNensemblets første CD ble spilt inn på den verdensomspennende labelen «Marco Polo». Ensemblets andre CD-produksjon ”Arctic Contrasts” kom i 2000, og inneholder utelukkende bestillingsverk. I juni 2000 deltok MiN-ensemblet ved festivalen «Palaces of St. Petersburg». I juni 2002 var de på turne til Tsjekkia og Tyskland.

Med utgivelsen av CDen ”Party Music” markerer MiNensemblet seg ytterligere som et samtidsmusikkensemble. Ensemblet har gjennom flere år samarbeidet nært med mange samtidskomponister, og har jevnlig framført bestillingsverk. ”Party Music” utgis på plateselskapet Euridice Turn Left, som drives av musikerne Bjørn Andor Drage og Gaute Vikdal.

MiN spiller altså releasekonserter på Sortland i kveld, i Narvik i morgen, i Tromsø på lørdag og i Bodø på søndag. Konsertene i Sortland og Tromsø arrangeres i samarbeid med Ny Musikks lokalavdelinger på de respektive stedene.

Dirigent for det hele er Joakim Unander. Ensemblet består av Øyvind Nussle og Renata Kubala på fiolin, Johannes Skyberg på bratsj, Hans-Urban Andersson på cello, Håkon Thelin på kontrabass, Arnulf Johansen på obo, Inge Rolland på fløyte, Ole Kristoffersen på klarinett, Anton Biehe på fagott, Stein Villanger på horn og Torleif Torgersen på piano.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i klaver

Norges musikkhøgskole (NMH)

Innholdsprodusent digital formidling

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Ung i Kor Nord

Kommunikasjonssjef

Stormen Konserthus KF

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev