Arvid Engegård, foto: lofotenfestival.no

The Independent fornøyd i Lofoten

Musikkanmelderen i den engelske avisen The Independent er imponert både over musikere og landskap etter å ha besøkt Lofoten internasjonale kammermusikkfest som gikk av stabelen i juli i fire kommuner. Han fremhever spesielt Nils Mortensens samspill med den tyske barytonen Dietrich Henschel og Leif Ove Andsnes’ Schubert-tolkninger.

Kalender

Anmelder Martin Anderson er fascinert av at konserter i en kammermusikkfestival kan ligge 70-80 kilometer fra hverandre, og sier at selv om dette kan høres upraktisk ut, fører det til at det fantastiske landskapet blir en del av konsertopplevelsen.

Han synes også samme Dietrich Henschel og Leif Ove Andsnes klarte å trekke hvert eneste mulige gram av mening ut av Schuberts «Die Schöne Müllerin».

Lofoten kammermusikkfest er resultatet av at Knut Kirkesæther, fiolinisten Arvid Engegård og den tyske musikkskribenten Kaja Engel våren 2003 tok initiativet til en kammermusikkfestival i Lofoten.

Festivalens grunnide var å føre sammen en gruppe artister på internasjonalt nivå for å gi kammerkonserter i en avslappet atmosfære, og med Lofotens spektakulære omgivelser som bakgrunn. Fire kommuner – Vågan, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes, samt Destinasjon Lofoten – samlet seg i en arbeidsgruppe med formål å organisere festivalen.

Festivalen venter at Værøy og Røst blir medlemmer fra 2004.

Kunstnerisk leder Arvid Engegård forteller at etter mange års virksomhet i utlandet er det igjen godt å være bosatt i Nord-Norge, og at han føler sterkt for å gi tilbake til landsdelen noe av det verdifulle han selv har fått lære og oppleve gjennom musikken.

Engegård er fra Bodø. Han studerte med den ungarske fiolinisten Sandor Vegh ved Mozarteum i Salzburg. I ti år var han konsertmester for Camerata Academica, kammerorkesteret ved Mozarteum.

Etter dette ledet han Orlandokvartetten i 8 år, med base i Amsterdam.

Engegård frilanser ennå hyppig til europeiske festivaler, men har i dag en stor del av virksomheten knyttet til nordnorsk musikkliv. Han er kunstnerisk leder for Divisjonsmusikken i Harstad og MIN-ensemblet. Han er også en sentral drivkraft bak planene om et kammerorkester med base i Harstad – Arctic Festival Orchestra. Engegård er også etterspurt som dirigent, og han har de siste årene gjestet bl a Oslofilharmonien, Stavanger Symfoniorkester, Kringkastingsorkesteret og Belgrad Filharmoniske Orkester.

Lofoten Internasjonale kammermusikkfest foregikk 9.-13. juli. Det blir ny festival i 2005, 10.-17. juli.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev