MiN-ensemblet

MiN-ensemblet med amerikansk musikk på Nordland Musikkfestuke

Mangfoldet er enormt i amerikansk musikk, og MiN-ensemblet har latt seg fascinere. Komplekse Frank Zappa og sjokkerende Charles Ives er blant komponistene de vil presentere musikk av under sin Musikkfestuke-konsert torsdag 1.august, stokket inn med verker av bl.a. George Gershwin og George Crumb.

Kalender

MiN-ensemblets rendyrkede amerikanske program gir et bredt innblikk i amerikansk samtidsmusikk fra 1900-tallet. Ensemblet presenterer musikk av komponistene Frank Zappa, Charles Ives, Charles Griffes, Samuel Barber, George Gershwin og George Crumb. Komponistene har hentet inspirasjon fra ulike lag av det sammensatte amerikanske samfunnet, og det har resultert i varierte og kontrastfylte uttrykksformer.

Som dirigent og konferansier for det amerikanske programmet har MiN-ensemblet engasjert Thomas Rimul. Han er kunstnerisk leder for Ensemble Ernst, og har gjestet flere av Nordens fremste samtidsensembler.

En sentral del av Musikkfestuke-konserten blir fremførelsen av det fascinerende verket «Vox Balaenae»(Hvalens stemme) av George Crumb. Verket er skrevet for maskerte musikere på elektrisk fløyte, elektrisk cello, elektrisk piano og antikke cymbaler i blå lyssetting. Stykket er inspirert av syngingen til pukkelhvalen, som Crumb hadde hørt opptak av. Crumb bruker musikerne på utfordrende måter: fløytisten synger og spiller bla simultant, cellisten etterligner måkeskrik, og pianisten utnytter hele flygelet ved å spille direkte på strengene, foruten på tangentene.
MiN-ensemblet fremfører også «Tsiaj» og «Hallowen» av Charles Ives, en komponist som ofte blandet forskjellige musikalske stilretninger på en nokså sjokkerende måte. Dessuten fremfører de Prelude nr. 2 av George Gershwin. Han var inspirert av den afro-amerikanske jazzen, og brukte den som et sentralt grunnlag for sin musikk. Hans prelude nr. 2 er arrangert for MiN-ensemblets 11 musikere av Thomas Rimul.

Frank Zappa var en av de mest eksotiske, originale og komplekse figurene innen rock-kulturen. Han var både bandleder, gitarhelt, komponist, satiriker og politisk kommentator. MiN-ensemblets strykere fremfører hans strykekvartett «None of the above».

Dessuten vil MiN-blåserne spille vakre og briljante «Summer music» av den amerikanske melodikeren Samuel Barber, og hele ensemblet vil fremføre det stemningsfulle verket «Three Tone Pictures» av Charles Griffes.

MiN-ensemblet er et av Norges få profesjonelle kammerensembler, og består av 11 landsdelsmusikere. De driver sin virksomhet på heltid under Arvid Engegårds kunstneriske ledelse, og har administrativ base ved Musikk i Nordland i Narvik. Ensemblet driver en omfattende konsert- og turnévirksomhet med ulike besetninger og varierte programmer. I juni var de på en svært vellykket turné til Praha, og til Tyskland og Tsjekkia, der de deltok på Saksisk Böhmisk Musikkfestival.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev