Susanne Lundeng

Nordlandske røtter

Nordland Musikkfestuke 2004, som går av stabelen i Bodø fra 30. juli til 8. august vil ha temaet «røtter» som rød tråd gjennom hele sitt program. Under tittelen «Klassiske Røtter» byr de på sopranen Elisabeth Norberg-Schulz, mens Susanne Lundeng vil med sin utradisjonelle behandling av folkemusikkstoff stå for en annen tilnærming til musikalske røtter. – Gjennom årets musikkfestuke ønsker vi å presentere et mangfold av våre musikalske røtter, utfordre vår musikalske identitet, og ikke minst bidra til felles musikkopplevelser, melder Karianne Sørgård Olsen i Nordland Musikkfestuke. Ballade presenterer her første del av artikkelen om festivalen i Bodø.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Kyrre Tromm Lindvig

Elizabeth Norberg-Schulz vil opptre med et program med verker av Mozart i samarbeid med Tromsø Symfoniorkester. NMFu har i lang tid arbeidet for å få den etterspurte sopranen til festivalen og i år klaffet det. Da hun selv har røtter i Bodø, passet hennes opptreden også som hånd i hanske i forhold til årets fokus på røtter.

Norberg-Schulz er etablert som en av Norges ledende sangere og har sunget ledende roller ved alle de mest betydningsfulle operascener i Europa og USA. Hun har samarbeidet med orkestre som Die Berliner Philharmoniker, Orchestre de Paris og New York Philharmonic Orchestra, og dirigenter som Kleiber, Muti og Solti. Hun har mottatt en rekke priser for sitt virke, deriblant Musikkritikerprisen – som deles ut av Norsk kritikerlag – i 1991/92.

Tromsø Symfoniorkester er under ledelse av sjefsdirigent Bjarte Engeset. Engeset dirigerer ledende orkestre i Norden, Tyskland, Baltikum og Tsjekkia, og har en rekke cd-innspillinger bak seg.

De historiske røttene vil bli representert via musikkspillet «Ragnhilds Drøm». Sagaspillet er komponert av Magne Hanssen og teksten er av Anne Helgesen og Lyder Verne.

— Det har vært en suksess de to gangene det har vært satt opp tidligere. Ragnhilds Drøm formidler en kulturhistorie med utgangspunkt i Snorre og lokale arkeologiske funn, og spilles utendørs på idylliske Graddholmen Amfi i Skjerstad. For Nordland Musikkfestuke er det et viktig poeng å samarbeide med aktører i regionene, forteller Olsen.

Den plateaktuelle fiolinisten Susanne Lundeng er årets Nordlandsprofil. Hennes siste plate, Forunderlig Ferd, ble for øvrig spilt inn i Bodø og er nylig blitt sluppet på Kirkelig Kulturverksted.

— Hun står i stor grad inne for våre assosiasjoner rundt temaet røtter. Hun har hatt en utradisjonell tilnærming til tradisjonsstoff, noe som utfordrer oss; også i valget av hennes Nordlandsprofil-prosjekter, sier Olsen.

I løpet av musikkfestuken vil Lundeng opptre med fire egenproduksjoner i ulike settinger og genre:

Åpningskonserten vil by på Lundeng i samspill med band og kammerorkester. Her vil det også dukke opp nasjonale og internasjonale gjester, blant annet den irske fiolinisten Christopher Stouth.

Deretter opptrer Lundeng med en barneforestilling med bånsuller og slåttetraller Denne konserten tar sikte på å formidle tradisjonsstoff til barn og det vil tas i bruk både musikk, fortelling og teater. Under tittelen «Nordlandsnetter» vil det voksne publikum så få oppleve både folkedans og jamsession med Susanne og venner. Fjerde og siste egenproduksjon er en konsertreise til hennes hjemsted Fleinvær, ute i skjærgården.

— En musikalsk og stemningsfull reise ut i skjærgården, lover Olsen.

Ballade vil imorgen publisere andre del av artikkelen om Nordland Musikkfestuke 2004.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev