Iliosplakat 2003

Iliosfestival i den norske musikkens tegn

Iliosfestivalen i Harstad åpner i morgen med den finske kunstneren Jussi Aulis’ festivalutstilling «Human and movements». Til utstillingsåpningen presenterer festivalen også et nytt verk for tre tromboner og tre celli skrevet av komponisten og jazzmusikeren Henning Gravrok. Gravrok bor i Bodø og har tidligere skrevet mye for storband. Han har også skrevet musikk til tekster av Lars Saabye Christensen.

Kalender

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Festivalutstiller Jussi Aulis er utdannet lærer. Etter hvert begynte han å livnære seg som kunstkritiker, og for å berike kunstkritkken meldte han seg en gang på et kurs i skulptur. Det førte med seg flere kurs, og Aulis arbeider i dag hovedsakelig som kunstner. Skulpturene på festivalutstillingen i Galleri Nord-Norge er først og fremst skapt av objekter kunstneren har funnet og bearbeidet, blant annet skrapjern. «For meg er for eksempel demonteringshaller fantastiske steder å finne kunst i,» sier Aulis om utstillingen på Iliosfestivalen.

I løpet av de fire dagene Iliosfestivalen varer blir en fremtredende yngre garde av norske samtidsmusikkutøvere behørig presentert. Gitaristen Thomas Kjekstad, akkordeonisten Frode Haltli og slagverkeren Eirik Raude opptrer i flere forskjellige konstellasjoner. De dukker også opp på ett brett i konserten «De røde trådene møtes!»

Eirik Raude har en utstrakt solistvirksomhet ved siden av sin stilling som slagverker i Oslo Filharmoniske Orkester. Han spilte egne konserter blant annet med danske Per Nørgårds verk I Ching både under Ultimafestivalen i Oslo i høst og under MAGMA, Nordiske Musikkdager i Berlin. I Harstad er Raude solist med FMKN, blant annet med et nytt verk av Eivind Buene for slagverk og korps.

Thomas Kjekstad og fiolinisten Lars Erik Ter Jung har arbeidet sammen som duo i mange år. Samarbeidet har skapt mange bestillingsverk for denne besetningen, og de har også en CD på trappene. På Ilios skal Kjekstad og Ter Jung spille nye verk av blant andre Henrik Hellstenius, Knut Vaage, Mark Adderley og Eliza Weisenbaum. Thomas Kjekstad er også medlem av Affinis Ensemble som avslutter festivalen søndag.

Ilios har også sikret seg akkordeonist Frode Haltli til to konserter, like før han reiser på lang turné i Europa for å lansere sin nye solo-CD som er kommet ut på det tyske selskapet ECM.

Festivalen har også flere spennende prosjekter i den elektroniske og halvelektroniske genren. De har hentet Tanja Ornings soloprosjekt Cellotronics som hadde premiere på Parkteatret i Oslo i fjor, til Harstad. Kyberias cellist spiller blant annet et verk for cello og elektronikk av franskmannen Jean-Baptiste Barrière. Roots-jazz-impro-musikerne i Cloroform står for Ilios’ klubbscene lørdag kveld. Elektronikk i fri dressur, galskap, poesi, skarpe kanter og underlige univers vil det garantert bli med Maja S.K. Ratkje, kanskje skrapjern her også? Ilios slipper henne løs i improviserende soloformat med miksere og instrumentpark på Studentkroa. Dette er Ratkjes første konsert som soloartist etter at hun slapp CDen «Voice» på Rune Grammofon.

Festivalen er oppkalt etter solens gud, som hver morgen kjørte over himmelen fra øst til vest med sitt bevingede firspann. Heng på i helgen, når Iliosfestivalen kjører gjennom Harstad! Du kan ellers selv studere hele programmet, med detaljerte omtaler av hver utøver, på denne lenken.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.