Tanja Orning (foto: Øyvind Holen)

Tanja Orning fremfører Mahler i ny drakt

Lørdag 26. og søndag 27. april er det klart for «Nightwood» på Black Box Teater i Oslo. «Nightwood» omtales som en «audiovisuell konsert for cello, mezzosopran, 3 computerer, 5 videomonitorer, 2 dansere og et barn», og tar utgangspunkt i Gustav Mahles «Kindertotenlieder». Musikken er ved Sven Erga og Tanja Orning, foruten Mahler selv.

Kalender

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

In Dulci Jubilo

10/12/2023 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

Nightwood er en iscenesettelse av et musikkverk – hovedsakelig gjennom lyd, men også via rom, skulptur, videoinstallasjon og koreografi. I sentrum for visningen finnes musikken som framføres av en cellist, en mezzosopran og en lydprogrammerer.

Komposisjonen henviser direkte til Gustav Mahlers fem «Kindertotenlieder» fra tiden omkring forrige århundreskifte. Med utgangspunkt i dette verket setter forestillingen sin egen samtid i perspektiv, slik den kan fremstå fra en europeisk vinkling. Via Mahlers komposisjon fremstår «Nightwood» som en reaksjon på tidens meningstap og følelsesmessige apati.

«Nightwood» blir i følge forhåndsomtalen til i spennet mellom to tidsepoker. Aktørene i forestillingen setter i gang en prosess hvor et klassisk uttrykk transformeres og omskapes gjennom anvendelse av ny teknologi kombinert med tradisjonell kunstpraksis. Det er fremdeles mulig å skimte Mahlers verk hvor det i krysningspunktet med teknologien bringes over i en ny form.

Likeledes er de to danserne plassert i et stilistisk grenseland hvor de med utgangspunkt i en enkel scenisk tilstedeværelse gjenkaller den emosjonelle ekspresjonisme fra det forrige århundret. Slik skal «Nightwood» minnes en tapt tid hvor kunsten forløste smerten gjennom skjønnhet og virtuositet.

Fakta om forestillingen:

Regi og scenografi: Zoe Christiansen, Musikk: Sven Erga, Tanja Orning og Gustav Mahler, Cello: Tanja Orning, Mezzosopran: Eva Kristine Hernes, Computer/lyddesign: Sven Erga, Koreografi og dans: Ellen Johannesen og Øyvind Jørgensen, Gutten: Hans Marthin Granlund, Film/video: Thorkil Evan Nielsen, Videoinnslag: Amanda Steggell, Kostymer: Antti Bjørn, Installasjon: Dordi Strøm, Lysdesign: Boya Bøckmann, Lydteknisk assistance: Cato Langnes, Management: DanielsenKroepelien Arts Mangement.

«Nightwwod» spilles lørdag og søndag klokken 20.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.