VonDrei

Spilt. Seilt. Sølt.

Vokalistene Solveig Slettahjell, Astrid Kvalbein og Ellen Aagaard har slått seg sammen under navnet vonDrei, og presenterer sammen med Cecilie Løveid forestillingen «Spilt. Seilt. Sølt.» på Black Box’ lille scene i Oslo. Musikken er ved Karlheinz Essl, Gerhard Stäbler og Henrik Hellstenius.

Kalender

Kammermusikkonsert

27/07/2021 Kl. 19.00

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Konsertforestillingen «Spilt. Seilt. Sølt.» er en miks av Cecilie Løveids opplesninger av egne tekster og vokaltrioen vonDreis bearbeidelser av ord, språklyder og musikk. Kveldens tekster er i hovedsak hentet fra Løveids siste diktsamling «Spilt», pluss utdrag fra librettoen til en opera som er under arbeid, «Covert acts». De vokale innslagene er dels laget av vonDrei, og dels skrevet av komponister som arbeider med alternativ notasjon for instrumenter. Østerrikske Karlheinz Essls «Partikel-Bewegungen», og tyske Gerhard Stäblers «Hart auf Hart» er tilpasset for stemmen av trioen, og vonDrei har vært med på å utvikle norske Henrik Hellstenius’ forarbeid til operaen «Covert acts». Trioen har også hatt en workshop med regissør Jon Tombre, som har bidratt med ideer til den sceniske utformingen av forestillingen.

Sangerne i vonDrei kommer fra ulike musikalske tradisjoner (jazz, klassisk og samtidsmusikk), men opplever en felles tilnærming til stemmen som instrument. I sin utforsking av menneskestemmens muligheter arbeider de i skjæringspunktet mellom improvisasjon og notert samtidsmusikk, og med å utvikle verker som inneholder elementer fra sangernes ulike musikalske tradisjoner. Blant annet er de opptatt av å forme tekst og tekstlyder til musikalske effekter og former. En viktig del av deres arbeidsmetode er å utvikle repertoar i samarbeid med komponister gjennom kontinuerlige workshops.

Cecilie Løveid er født i 1951, og bosatt i København. Foruten seks utgivelser med romaner og prosalyrikk, har hun skrevet flere billedbøker og skuespill for barn. Som dramatiker har hun skrevet en rekke radioteaterstykker og mange helaftens skuespill. De fleste er oversatt og oppført på flere språk. Her bør nevnes «Rhindøtrene», 1996, hvor hun samarbeidet med Henrik Hellstenius for første gang. Det foreløbig siste skuespill i rekken, «Østerike», en overmaling, ble urframført under Ibsenfestivalen på Nationaltheatret i 1998. Løveid har også skrevet en rekke tekster til performance og eksperimentell dans. Her nevnes «Badehuset» for Lisbeth Bodd og Verdensteatret, og «Barock Friize» for sangere og skuespillere; Scirocco og Lilith. Hennes første forsøk i operasjangeren fant sted under Festspillene i Bergen i 1984, hvor Synne Skouens DUSJ 1 Opera for 2 ble urframført (også TV- versjon). Etter en del kortere og lengre arbeider for komponister, kom «Hjerterdame til Ringve», en opera av Bertil Palmar Johansen, om stiftersken av Ringve musikkhistoriske samlinger i Trondheim, våren 2000. Cecile Løveid har mottatt en rekke priser. Bl.a. Aschehougprisen, Gyldendals legat, Doblaougprisen, Ibsenprisen, Prix Italia, Prix Futura.

Solveig Slettahjell er utdannet jazzsanger. Hun arbeider i grenselandet mellom improvisert og notert musikk, og mellom jazz og samtidsmusikk, og har bl.a. vært med i vokalkvartetten Kvitretten. Slettahjell gjør også mye standard-jazz, først og fremst i sin kvintett Slow motion quintet. Hennes første soloalbum Slow motion orchestra kom i november 2001. Slettahjell samarbeider også med samtids(cross-over)ensemblet Poing, der de på oppdrag fra Ny Musikk «plinger julen inn» gjennom en turne på puber og musikklubber. Slettahjell underviser ved Norges Musikkhøgskole og Musikkonservatoriet i Kristiansand.

Ellen Aagaard er utdannet klassisk sanger, og har konsentrert sin utøvervirksomhet om ny musikk. Hun har sunget på festivaler i inn- og utland, vært solist med bl.a. Bergen Filharmoniske Orkester, Ensemble Ernst og Oslo Domkor, og holdt konserter for Ny Musikk-avdelinger over hele Norge. Hun har gjort en rekke urframføringer, og fått flere verker skrevet til seg. Ellen Aagaard holder også seminarer i framføring av nyere vokalmusikk og i stemmeteknikker.

Astrid Kvalbein er utdannet klassisk sanger, har arbeidet mye med på samtidsmusikk og arbeider også i grenselandet mot improvisert musikk og jazz. Kvalbein har helt siden studietiden samarbeidet med komponister, og har urframført verker av bl.a. Eivind Buene og Lars Petter Hagen. Hun er vokalist i jazz-/samtidsensemblet SØYR og er medlem av Det Norske Solistkor.
Forestillingen finner sted på Black Box teater, lille scene 25. september, kl. 19. Pris kroner 100,-, og gratis for medlemmer av Ny Musikk.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kulturskolelærer – breddeprogram musikk

Fredrikstad kommune – Kulturskolen

Kulturskolelærer – Dans/Jazzdans

Fredrikstad kommune – kulturskolen

Produsenter

Bodø2024 IKS

Kantor / Organist

Folldal Kirkelige Fellesråd

Basstrombone

Den Norske Opera & Ballett

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev