Wunderkammer

Wunderkammer er tilbake

Kaizers Orchestra var ikke først ute med sigøyner- og kletzmer-inspirert populærmusikk i Norge. Wunderkammers selvtitulerte debut, som kom i 1999, var et forvarsel om suksessen den alternative musikken skulle få med kabaretrockerne fra Bryne, og i dag slippes Wunderkammers nye album «Today I Cannot Hear Music». Dette feires med konsert på Blå i Oslo. Forvent deg vindskjev og mollstemt musikk med gråtende fioliner.

Kalender

The Sequels // Josefine Luna

23/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

FIA OFIA – RELEASEKONSERT & ETTERFEST

27/04/2024 Kl. 20:00

Oslo

Lørdagsopera

27/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

FIA OFIA – RELEASEKONSERT

27/04/2024 Kl. 20:00

Oslo

Det er den nystartede labelen Honeymilk Records som står som utgiver av Wunderkammers andre CD. Bandet debuterte med en svært godt mottatt album i 1999, som opp til flere norske aviser omtalte som «øyeblikkelig klassiker». Både i lydbilde og musikalske impulser, der innslag fra sigøyner- og kletzmer-musikk sto sentralt, var Wunderkammer et slags forvarsel om suksessen som for alvor skulle komme med Kaizers Orchestra. Bandets hovedperson er Pål Jackmann, som nærmest holdt på å bli popstjerne ved et uhell, mens han egentlig skulle promovere seg som regissør av filmen «Detektor».

Wunderkammer slo vel aldri helt gjennom hos det platekjøpende publkum, men kunne notere seg noe av den kraftigste skamrosen som norske kritikere kom opp med i 1999. «Dette er sigøynerpønk, rock’n’roll i jiddisch-utgave og julekveld for alle elskere av rytmisk barbari på grensen til anarkiet», skrev Stein Østbø i VG, som ellers sammenlignet Haugesundsbandet med både Les Negresses Vertes, Tom Waits og Elvis Costello. Minst like begeistret var Terje Mosnes i Dagbladet, som skrev: «Hva Wunderkammer likner? Leonard Cohen på speed? En ung, intens Elvis Costello med rasende sigøynere i hæla på jakt etter kletzmer-musikkens kilder et eller annet sted i det jødiske Øst-Europa? Førkrigs berlinertysk tangodekadense? Upolert, intelligent rock’n’roll? Alt sammen pluss mye mer.»

Musikerne i Wunderkammer har bakgrunn både fra den klasiske musikken og samtidsmusikken, samt rock- , korps- og jazzmiljøer. På det nye albumet «Today I Cannot Hear Music», som består av et knippe til dels svært sterke stemninger og melodier, har bl.a. Arve Henriksen gjestet studio, mens Paal Nilssen-Love er kommet inn som trommeslager. Bandet skilter også med to medlemmer fra Stavangertrioen Cloroform, i form av Øivind Storesund (kontrabass) og Børge Fjordheim (slagverk). Øvrige medlemmer er Pål Jackman (sang, gitar), Gjertrud Økland (fiolin, bratsj), Johan Egdetveit (trekkspill), Per Zanussi (sag), Roald Gilje (tuba) og Tanja Orning (cello). Den sistnevnte vil nok en god del Ballade-lesere dra kjensel på i forbindelse med hennes innsats i Ametri-kvartetten, Kynberia og improvisasjonsgruppen Brave New World.

Wunderkammer tyvstartet lanseringsrunden i Haugesund torsdag denne uken, noe som fikk frem følgende lovord hos anmelder Roar E. Jacobsen: «Wunderkammers releasekonsert i går ble (…) en kveld for frihet og forsoning. Bandet tok så til de grader kontroll over egen energi – og denne gjengen gir gass, slik at Jackmans melodier oppfylte alle krav om effektivitet og drønn. Uten å miste sin særegne østeuropeiske stemning og hang til undergrunnsromantikk. Wunderkammer presenterte låtene fra sterke «Today I Cannot Hear Music», med innslag fra gamle livefavoritter som «Eldorado» og «Erlkönig». Ståbass, trekkspill, cello, sag, fløyte, el-gitar, sang, hjertesorg og landets to beste trommeslagere – Paal Nilssen-Love og Børge Fjordheim i nærkamp. Instrumentering skapt for fest og musikalsk begjær. Og midt i alt hysteriet, et gravalvor og en ambisjon om å formidle noe som er viktig… Pål Jackman med pønk-bakgrunn lar skolerte musikere slå seg løs. Ingenting hadde vært mer gledelig enn om Wunderkammer sveipet over landet i medvind.»

Release-konserten på Blå finner sted mandag 26. august, og starter klokken 21.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.