Nordic Voices, 2003

ILIOS feirer solens tilbakekomst

Den tolvte ILIOS-festivalen for samtidsmusikk arrangeres i Harstad fra 29. januar til 1. februar. – Vi feirer solens tilbakekomst med samtidsmusikk, kunst og dans, og har satt sammen et program vi håper og tror vil falle i smak, sier arrangørene Embrik Snerte og Asbjørn Abelseth. Blant årets tilbud finner vi urfremføringer av verk av Lene Grenager, Mark Adderly og Rob Waring, samt premieren på Henrik Ødegaards kirkeoratorium «Der dagen er nattens bror».

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Festivalen tjuvstarter som vanlig med skolekonserter for Harstads barn, og følges av den høytidelige åpningen av årets festivalutstilling i Galleri NordNorge, hvor vi presenterer kunstneren Jenny-Marie Johnsen, forteller ILIOs-ildsjelene på hjemmesiden til festivalen.

Den offisielle åpningsforestillingen er lagt til Harstad kirke, hvor Ny Musikk sentralt presenterer urpremieren på sin storsatsning «Der dagen er nattens bror» – et verdslig oratorium som er tilegnet «mennesker som bor aller lengst nord i landet». Her vil profesjonelle musikere samarbeide med skoleelever fra området.

— Sammen med snøskulpturparken og den årvisse Young Generation-konserten, er det tydelig at årets festival er barnsligere enn på lenge, sier ILIOS. – Men det blir nok å bite i for de voksne også: I år gjenoppstår ILIOS-ensemblet, denne gang som et samarbeid mellom Divisjonsmusikken, Arctimus, Musikk i Nordland og Musikk Finnmark. På denne konserten spilles bl.a. «Actions, Interpolations and Analysis» – Asbjørn Schaathuns prisoverdryssede konsert for bassklarinett og kjempesinfonietta. Vi er veldig stolte over å ha stablet dette prosjektet på beina – det blir et stort løft for landsdelen og garantert et stort kick for publikum.

Konserten med Forsvarets Musikkorps Nord-Norge og Arctimus dirigeres av Christian Eggen, med Terje B. Lerstad som solist på bassklarinett. Programmet omfatter elers stykkene «Tics and Tiffs» av Jon Øivind Ness, «Akrata» av Iannis Xenakis og «Pendulum» av Lene Grenager, i tillegg til Schaathuns omtalte stykke.

Arrangørene trekker videre frem de daglige konsertene i Galleri NordNorge, med bl.a. svenske Duo Gelland, og klarinettistene Håvard Lund og Rolf S. Borch. Til Harstad kulturhus’ lille sal kommer cellist Øystein Birkeland, i følge med hele syv andre cellister, samt sopranen Mona Julsrud og multislagverkeren Hans Kristian Kjos-Sørensen.

— De er i utgangspunktet på Rikskonsertturné, men har spesialsydd et program for å spille på festivalen vår. Ellers kan vi i år endelig by på dans: Matra er årets lunsjforestilling i Lillesalen, hvor klassisk indisk dans og musikk møter moderne uttrykk via danserne Mairead Vaughan og Claudine Gabriel Lillebjerka og musiker Dara O’Brien.

Lørdag er det duket for urfremføringer og improvisert samspill med Nystrøm/Snekkestad Duo, som ILIOS omtaler som «to av landets sprekeste saksofonister». I Storsalen blir det konsert med vokalsekstetten Nordic Voices, som vil fremføre freske norske verk av Lars Petter Hagen, Henrik Hellstenius og Cecilie Ore, samt «A-Ronne» av nylig avdøde Luciano Berio, som også ellers vil få en sentral plass i årets repertoar.

— Lørdagsnatta varmes opp av Cloroform, som er Norges desidert feteste og skakkeste rockeband, reklamerer ILIOS. – Storsalen blir da til en klubbscene, med muligheter for forfriskninger under hele konserten.

Harstad og Musikk i Troms’ eget Arctimus deltar i år med urfremføringen av Lene Grenagers nye pianokvintett i Kulturhusets storsal søndag, samt med Magnar Åms strykekvarettt «Sølvtråden» fra 1995 og «Metal Strings» av den japanske konmponisten Karen Tanaka fra 1996. Og helt til sist får pianist Einar Henning Smebye det siste ordet med en solokonsert som i følge ILIOS «trekker modernismens linje fra Schönberg via Stockhausen og Ligeti til Asbjørn Schaathun, før festivalen avsluttes med vår første riktige modernist – Fartein Valen.»

Hele programmet for den tolvte utgaven av ILIOS-festivalen, med grundig bakgrunnsinformasjon og fordypningsmuligheter, kan interesserte studere nærmere på denne nettsiden.
 

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.