Mark Adderley

Party Music!

Mark Adderley er årets festivalkomponist under Ilios-festivalen i Harstad. MiN-ensemblet urframfører Adderleys bestillingsverk «Party Music» lørdag 31. januar i Harstad kulturhus. Verket har undertittelen «How to survive your own stupidity», forteller Adderley i dette intervjuet med Ballades Hild Borchgrevink

Kalender

— Underittelen var opprinnelig en slengbemerkning fra en kollega, sier Adderley, og snakker om absurditeten i det å ville uttrykke seg musikalsk, samtidig som selve prestasjonen blir drivkraften.- Det blir nesten det samme som at noen vil klatre opp på et høyt fjell eller seile rundt jorden – det har ingen praktisk nytteverdi, men det har en personlig verdi for den som gjør det.

Mark Adderleys rolle som festivalkomponist på ILIOS er delvis et resultat av at flere musikere foreslo verk av ham på sine programmer. Men Adderley tror ikke det er fordi han skriver spesielt musikervennlig, selv om han legger stor vekt på samarbeide med musikere i sitt komposisjonsarbeide.

— Musikken kan være ganske utfordrende for utøverne, men i den utfordringen ligger det også noe virtuost, som jeg opplever at musikerne liker å arbeide med, sier han.

MiN-ensemblet sier om Party Music at det er et slags selvportrett av komponisten?

— Det er et selvportrett på den måten at det er et personlig utsagn – det er bare jeg som kunne ha skrevet det forløpet som Party Music er. Men jeg vil heller kalle det en slags dagbok, en dokumentasjon av forskjellige musikalske uttrykk som jeg som komponist kjenner og bruker. Verket har mange forskjellige stilistiske uttrykk i seg.

Tidligere har Mark Adderley følt seg nødt til å avvise visse typer materiale i sin musikk av det han trodde var stilistiske begrensninger. Men i dag vil han ikke plasseres stilistisk. I Party Music bygger det seg stadig opp stilistiske musikalske forventninger som så brytes igjen.

Man kan kanskje si at verket på ett plan er konsekvent uforutsigbart, sier komponisten. – Men likevel blir det igjen et personlig uttrykk som binder det hele sammen.

I tillegg til urframføringen av Party Music fremfører MiN-ensemblet Henrik Hellstenius’ verk «Songs from the Outside» og den engelske komponisten Jonathan Harveys verk «Tendril». Dirigent for anledningen er Bjørn Andor Drage, som også er dirigent for Bodø Sinfonietta. MiN-ensemblet er blant Iliosfestivalens faste gjester.

Adderleys musikk står også på programmet hos duoen Lars Erik Ter Jung, fiolin og Thomas Kjekstad, gitar i Galleri Nord-Norge i dag. Galleriet, hvor kunstneren Jussi Aulis har festivalutstilling, er også konsertlokale. Hver dag under festivalen er det kammerkonserter blant Aulis’ menneskelignende skulpturer. Ter Jung og Kjekstad spiller et nytt Adderleyverk som snart er tilgjengelig på CD.

De syv musikerne i Affinis Ensemble som avslutter Iliosfestivalen søndag er også snart plateaktuelle med Mark Adderleys musikk. Affinis har allerede spilt inn Adderleys Reverberations på CDen «Definitely Pling Plong».

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev