Sigyn Fossnes

Fiolinkonsert med Sigyn Fossnes

11.september blir det kunstmusikkkonsert i Kulturkirken Jakob og programmet er innholdsrikt og variert. Høydepunktet denne kvelden vil nok for mange være solokonserten med Sigyn Fossnes. I følge pressemeldingen til Ny Musikk er hun en gnistrende formidler av nåtidens kunstmusikk, både som solist og i kammermusikalske sammenhenger.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Fossnes har urfremført en lang rekke verker av norske og utenlandske komponister, og denne gangen er det et verk av Giacinto Scelsi hun skal fremføre. Denne komponisten har fått stor gjennomslagskraft etter sin død med sin musikk og det er hans fiolinkonsert Anahit – Lyrisk dikt tilegnet Venus som Fossnes skal fremføre. Dette stykket har norgespremiere på Kulturkirken Jakob denne kvelden og det har bare blitt fremført fire ganger før. Sigyn Fossnes har kjennskap til det fra før, hun innstuderte Anahit høsten 2001 med prof. Devy Erlih i Paris. Erlih var en av få utøvere som arbeidet tett med Giacinto Scelsi og det var han som urframførte Anahit i 1966.

Et karakteristisk trekk ved verket er at orkesteret har en veldig mørk klang. Bratsj er det lyseste strykeinstrumentet, og hovedvekten i blåserne ligger i alt- og tenorregisteret. Over orkesteret skinner solofiolinen, notert med ett system for hver streng, som et portrett av kjærlighetens gudinne. Medvirkende er Einar Henning Smebye på klaver og Ensemble Ernst hvor Thomas Rimul er dirigent.

Fossnes har lang fartstid både som solist og i kammermusikalske sammenhenger. Ved kveldens konsert er verkene av Adderley, Kahrs og Ness skrevet til henne. Fossnes har særlig vært opptatt av moderne fiolinteknikker og mikrotonalitet, og fordyper seg nå i Scelsis musikk for strykere. Sigyn Fossnes er utdannet ved Norges musikkhøgskole og Guildhall School of Music and Drama i London hvor hun i 1993 tok sin post-diploma. I 1997 var hun med på å danne strykekvartetten Ametri, som ble nominert til Spellemannprisen i 2001 for sin debut-CD. Hun er fast medlem av Ensemble Ernst, og spiller jevnlig i Oslo Sinfonietta. I tidsrommet mellom 1994 og 1997 var hun ansatt i Stavanger symfoniorkester.

En annen nyhet man kan glede seg til er urframføringen av norske Mark Adderleys stykke for fiolin og piano, Tightrope Walker. Verket er virtuost og teknisk sett utfordrende. Tittelen spiller både på at strengene er spent over instrumentet, men også på hvor risikabelt det er å spille for et publikum, det innebærer en risiko for å falle av…

Programmet består av Sven Lyder Kahrs med Da lontano cosi vicino, en solo med elektronikk. Deretter følger Jon Øivind Ness med Dead Kitten in the Trash på fiolin og piano. Leon Milo med Sa! også en solo med elektronikk. Dette stykket fremføres for første gang i Norge. Så Mark Adderley med urframføringen av Tightrope Walker fremført på fiolin og piano. Nest sist er Glenn Erik Haugland med soloen Ghosts in my Life. Og til sist Giacinto Scelsis Anahit første gang i Norge. Dette stykket blir fremført på fiolin og med 18 andre instrumenter.

Konserten begynner klokken 20.00 og den er støttet av Norsk musikkfond, Stiftelsen Samkultur, Fond for utøvende kunstnere, Norsk Komponistforening og NOTAM. Produksjonen er av Ny Musikk.

Stillinger

Professor/ førsteamanuensis i trombone

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kontrabass og fiolinlærer

Children’s International School Fredrikstad AS

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev