Knut Nystedt (Foto: Lisbeth Risnes) (Foto: Lisbeth Risnes)

Knut Nystedts fantastiske høst

Knut Nystedt har nylig blitt mottatt med trampeklapp og bløtkake i Hannover. Nå setter den spreke jubilanten kursen mot Finland og Sverige.

Kalender

CHIAROSCURO QUARTET: Himmelske melodier

31/01/2023 Kl. 19.00

Oslo

Operapub i Teaterkjeller’n 1. februar

01/02/2023 Kl. 21:00

Oslo

Portrettkonsert – Harpreet Bansal

01/02/2023 Kl. 19.00

Oslo

LYTTELUNSJ med Kenneth Karlsson

03/02/2023 Kl. 11.30

Viken

Den spreke jubilant Knut Nystedt, 85 år sist søndag, har i løpet av den siste uken rukket å få urfremført to større verk: Først Oslofilharmoniens urfremførelse av hans helaftens symfoni for soli, kor og orkester ”Apocalyptis Joannis” op 155 i Trefoldighetskirken i Oslo 31. august.

Trampeklapp og kake med lys
Reprisen dagen fikk Nystedt ikke med seg; da var han allerede under veis til Verdensutstillingen i Hannover, hvor ”Magnificat for a New Millenium” op. 152 A, bestillingsverk til Expo 2000 for kvinnekor, 4 tromboner og slagverk, ble urfremført på selve 85-årsdagen. Konserten fant sted i Expos store konsertsal med over 1000 tilhørere. Ifølge arrangørene var dette det største publikum salen hadde klart å samle til noe arrangement siden Verdensutstillingen åpnet. Mottakelsen var overstrømmende, med trampeklapp så det gjallet i hallen. På podiet ble jubilanten feiret med både taler og bløtkake med lysutblåsing.

Nordisk Kirkemusikkråds hederspris
Allerede 13. september går ferden videre til Helsingfors, hvor Knut Nystedt, sammen med den finske kirkemusikks grand old man Harald Andersén, mottar Nordisk Kirkemusikkråds hederspris i Finlandiahuset. Her skal han også gi en forelesning om seg selv og sin musikk.

En ny urfremførelse
Før måneden er omme smetter han inn nok en urfremførelse, denne gang den helt ferske ”Ode til mennesket” op. 159, et halvtimes verk for resitatør, mezzosopran, blandet kor, dansere og orkester til tekster av Sofokles, Hippokrates og Platon. Verket er bestilt til åpningen av det nye Rikshospitalet, som finner sted 22. september.

I Sverige har man valgt å feire vår korgigant med egen konsert i Uppsala Domkyrka 14. oktober hvor hele seks kor medvirker. Her skal Nystedt selv dirigere alle korene i sitt verk ”Peace I Leave with You”.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev