BIT 20 Ensemble

BIT20 Ensemble åpner biblioteket i Alexandria

Den egyptiske regjeringen har invitert BIT20 Ensemble til å spille på den offisielle åpningen av det nye biblioteket i Alexandria 23 april. Musikken er komponert av Håkon Berge spesielt for denne anledningen, og innbefatter store gjestemusikere som Jan Garbarek og Palle Mikkelborg.

Kalender

Fagerborgfestspillene 2021 – Brytningstid

23/04/2021 Kl. 18:00

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

— Vi har på en måte erobret Europa allerede, og har opparbeidet en base i Paris. Vi gjør snart en opera i London, skal tilbake til London for en konsert i desember og får flere invitasjoner fra Wien og Berlin. Nå er det kanskje på tide å komme seg ut av Europa, fortalte Stein Olav Henrichsen, kunstnerisk leder i BIT20 Ensemble, til Ballade i fjor sommer.

Det kan man vel trygt si at det Bergensbaserte samtidsorkesteret har klart til fulle, når de om en drøy uke skal spille en svært så sentral rolle ved åpningen av Biblioteket i Alexandria. Åpningen skal markeres med et storstilt arrangement som inkluderer egyptisk folkemusikk, samt en rekke internasjonale innslag. Bibliotekbygget er tegnet av det norske arkitektbyrået Snøhetta, og også åpningsarrangementet er preget av norske innslag, i regi av Bentein Baardson, som også sto bak den mye roste åpningen av OL på Lillehammer. BIT20 Ensembles rolle er å være orkester og det bindende element mellom innslagene. Musikken er komponert av Håkon Berge, spesielt for denne anledningen. Blant andre medvirkende er Jan Garbarek og Palle Mikkelborg.

Statsoverhoder fra hele verden er invitert til åpningen. Foruten Egypts president Hosny Mubarak og kone, kommer blant andre dronning Sonja og dronning Silvia av Sverige.

BIT20 Ensemble ble opprettet i Bergen i 1989 med det formål å fremme utøvelsen av norsk og internasjonal kunstmusikk fra det 20. århundre. Ensemblets kunstneriske profil består i å presentere dagens norske og internasjonale kunstnere og deres kunstverk i et vidt perspektiv, hvor kvalitet i prinsippet er eneste kriterium.

Det gamle biblioteket i Alexandria hadde som mål å innholde en kopi av alle bøkene i verden, og skal på det meste ha inneholdt over 500 000 bøker. Da det brant i år 48 f.Kr. var det verdens største konsentrasjon av kunnskap. Det nye biblioteket har som mål å bli det samme, et internasjonalt senter for kunnskap og læring og skal innen år 2020 inneholde 8 millioner bøker.

Det er ikke første gang BIT20 Ensemble spiller ved store, internasjonale arrangement. Kunstnerisk leder Stein Henrichsen har siden starten hatt som mål at ensemblet skal være profilert på den internasjonale arena. BIT20 Ensemble har presentert en rekke norske kunstnere ved de mest profilerte arenaer for samtidskunst, og presenterte i 2001 femten konserter/forestillinger utenfor Norge.

Å delta på åpningen av et så ambisiøst prosjekt er uten tvil stor Norgesreklame, og er en av de store begivenheter i ensemblets historie. Mer om åpningen av Biblioteket i Alexandria kan du lese på disse sidene fra Unesco.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Rektor

Rana kulturskole

Kantor/ kirkemusiker

Kongsberg kirkelige fellesråd

Arrangementsansvarlige

Nasjonal jazzscene

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Slagverkpedagog – 20 % fast stilling

Kulturskolen Rakkestad Kommune

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kulturskolerektor

Østre Toten kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev