240608

Urfremføring i Trondheim

Det blir norsk aften i Olavshallen torsdag 15. februar. Da presenterer Trondheim Symfoniorkester en flunkende ny konsert av Håkon Berge. Denne konserten for akkordion og fiolin er skrevet for Øivind Farmen og Elise Båtnes, som også er kveldens solister.

Kalender

Håkon Berge er født i Stavanger i 1954 , og tok instrumentalstudiet ved Rogaland Musikkonservatorium i årene 1978-81. Deretter studerte han komposisjon ved Norges Musikkhøgskole, hvor han fikk sitt diplom i 1986.

Videre om Håkon Berge
Berge er best kjent for sitt arbeid med scenemusikk, og ble alt som 20-åring innlemmet i miljøetet rundt Kjetil Bang-Hansen, som på 70- og 80-tallet hadde Rogaland teater, Den Nationale Scene og Nationaltheatret som virkefelt. Av hans arbeider fra denne perioden ble musikken til Peer Gynt-forestillingen ved Rogaland teater i 1978 spesielt lagt merke til. Som freelancer har Berge fungert som musikksjef, komponist og dirigent ved alle de større institutsjonsteatrene i Norge og har skrevet musikk til over 70 oppsetninger.

I siste halvdel av 80-tallet var Berge med på å lage fjernsynsprogrammer om musikkpolitiske spørsmål, og opplevde å få to av disse programmene nominert til Amanda-prisen. Hans teaterbakgrunn og erfaring med TV-produksjoner førte til fjernsynsoperaen «Gagarin» i 1991, som også er utgitt på CD. Denne produksjonen oppnådde nok en Amanda-nominasjon – denne gangen i kategorien TV-drama.

Berge har videre mottatt bestillinger fra Norsk Komponistforening, Den Norske Forfatterforening, Ultima-festivalen, NRK og Den Norske Opera, og formann i Norsk Komponistforening i 1991-1997. Han er styremedlem i Norsk Musikkinformasjon og TONO.

Om solistene
Elise Båtnes kan alt se tilbake på en suksessrik karriere – blant annet som medlem av Vertavokvartetten, og som konsertmester i Oslo-Filharmonien. Nå satser hun på en karriere som solofiloinist.

Øivind Farmen staret sin internasjonale karriere som akkordionist i 19993, og har holdt konserter i bl.a. Russland, Spania, Frankrike, USA og Jugloslavia – i tillegg til de nordiske landene. Han har også vært aktiv innen gammeldans og annen dansemusikk.

Om det øvrige repertoaret
Foruten Berges ”Konsert for fiolin, akkordion og orkester” vil kvelden også by på musikk av Johan Halvorsen og Johan Svendsen. Kveldens første verk er ”Norsk Festouverture”, som Halvorsen skrev til åpningen av Nationaltheatret i september 1899, der han var kappellmester i en årrekke.

Johan Svendsen har stått bak aftenens orkesterverk: ”Symfoni nr. 1”, som han skrev under studiedagene i Leipzig på 1860-tallet. I presseskrivet fra Trondheim Symfoniorkester beskrives dette som ”en fulltonende symfoni så overveldende at selv Grieg gikk på ryggen av begeistring og skrinla sitt eget forsøk i genren.”

Ole Kristian Ruud er kveldens dirigent. Konserten tar til i Olavshallen klokken 19.30.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.