Isa Katharina Gericke

Erik Bye åpner Trondheim Kammermusikk Festival

Erik Bye vil tirsdag 4. september kl 19.30 åpne Trondheim Kammermusikk Festival. Dette vil han gjøre i form av å lese sitt eget dikt skrevet til Nidarosdomen – om den døvstumme steinhuggeren Ankile. Festivalen satser ellers på et bredt program, der både litteratur, mat og malerkunst trekkes inn som en naturlig del av den musikalske menyen.

Kalender

Fagerborgfestspillene 2021 – Brytningstid

23/04/2021 Kl. 18:00

Viken

Trimolo

25/04/2021 Kl. 20:00

Viken

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Tema for årets Kammermusikkfestival i Trondheim er «I grenseland». Trondheim Kammermusikk Festival har helt siden starten i 1996 markert seg som en spennende og nyskapende festival, hvor hovedprofilen har vært unge musikere på høyt nivå og kammermusikk i flere genre. I år ønsker arrangørene å fokusere spesielt på det siste aspektet ved å utforske grensene ikke bare mellom ulike musikkgenre, men også mellom forskjellige kunstarter.

Årets utgave av festivalen byr derfor på et rikholdig spekter av opplevelser. Medlemmer av Trondheim Symfoniorkester kommer onsdag til å rykke ut i uvante konstellasjoner, og vil møte unge og gamle trøndere i gatene, på kjøpesentre og i Rådhussalen. Den unge sopranen Isa Katharina Gericke, som vant den nasjonale delen av Dronning Sonja Internasjonale Musikkokurranse, dukker opp i flere sammenhenger, men Jon Balke stiller med både urfremføring av bestillingsverk og som pianist i forestillingen «Piano!» og i Magnetic North Orchestras nattkonsert fredag. Et annet jazznavn under årets festival er Eldbjørg Raknes, som gjorde stor suksess under årets Vossajazz med bestillingsverket «Til Iris». Fra Danmark kommer Paizo Kvartetten, mens Erlend Skomsvoll bl.a. vil delta med «Fnugg!» på Bluegarden, der han seter tubaisten Øystein Baadsvik og fire strykere i stevne. I det hele tatt går jazz og kunstmusikk, hvori opptatt samtidsmusikken, som en rød tråd gjennom de fem dagene festivalen varer.

— Du kan si vi opererer med et utvidet kammermusikkbegrep, sier daglig leder Vegar Snøfugl. – Vi ser på kammermusikk som musisering i små, intime ensembler, med stor grad av intimitet mellom både utøvere og publikum. Det finnes langt mer i kammermusikken enn bare strykekvartetter.

Snøfugl forteller at det har kommet inn mange positive tilbakemeldinger i forkant av arrangementet.

— Jeg føler at vi både har bredden og toppene i årets program. Vi er selvsagt spent på fremmøtet, men tror at årets profil bl.a. bør egne seg til å trekke et nokså ungdommelig publikum. Vi prøver ellers også å trekke inn elementer fra andre kunstarter – der vi absolutt regner matlaging blant de skjønne kunster. Under motoet «Mat, vin og musikk» vil vi på Britannia Hall servere en fem retters meny, som tar utgangspunkt i forskjellige komponisters favorittmat.Her er også malerne Håkon Bløeken og Håkon Gullvåg med som festivalkunstnere, i og med at de akkurat har lagt siste hånd på det som nå er Norges tredje største veggmaleri – i det samme lokalet.

Men aller først skal altså Erik Bye innlede hele festivalen med sitt dikt «Ankile», som han i sin tid skrev til nettopp Nidarosdomen.

Ballade bringer her et utdrag av Byes tekst – med et ønske om en god festival til alle trøndere og tilreisende.

Det stiger en sang over Nidaros by, Ankile

Den sangen er gammel den sangen er ny, Ankile

Jeg hugger min hymne med hug og med hånd,
kom gi meg en stein og jeg gjør den til ånd

og barnet skal lytte i sol og i regn

lytte til syngende stein


Og sangen skal leve i Nidaros by, Ankile

og smuldrer en stein skal vi hogge en ny, Ankile

Kom hit med ditt håp og din bønn og din bør

Kom pilgrimer alle, som slektene før

Og barnet skal lytte i sol og i regn

lytte til syngende stein

De musikalske innslagene premierekvelden omfatter verker av Jan Magne Førde, Duke Elington, Franz Scubert, Jon Balke og Richard Strauss.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Rektor

Rana kulturskole

Kantor/ kirkemusiker

Kongsberg kirkelige fellesråd

Arrangementsansvarlige

Nasjonal jazzscene

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Slagverkpedagog – 20 % fast stilling

Kulturskolen Rakkestad Kommune

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kulturskolerektor

Østre Toten kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev