Bjørn H. Kruse (Foto: Lisbeth Risnes)

Suggererende slagverk

Torsdag 15. november spiller Trondheim Symfoniorkester «Konsert for to slagverkere og orkester» av Bjørn H. Kruse. Stykket er bestilt av og tilegnet de to soloslagverkerne i Oslo-filharmonien, Christian Berg og Terje Viken.

Kalender

Fagerborgfestspillene 2021 – Brytningstid

23/04/2021 Kl. 18:00

Viken

Trimolo

25/04/2021 Kl. 20:00

Viken

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Ingen annen instrumentgruppe har utviklet seg så voldsomt i løpet av det 20.århundre som slagverket. Fra å bli brukt som et «krydder» i symfoniorkesteret, har de blitt selve «hovedretten». Utviklingen av slagverket har gått hånd i hånd med utviklingen av samtidsmusikken, som har endret seg fra å være melodisk og harmonisk til å bli stadig mer klangbasert. Som klangutvider har slagverket spilt en vesentlig rolle.

Konsert for to slagverkere og orkester av Bjørn Kruse er bestilt av og tilegnet de to soloslagverkerne i Oslo-filharmonien, Christian Berg og Terje Viken. Torsdag 15. november blir denne konserten å høre med Trondheim Symfoniorkester.

— Bjørn Kruse skriver virkelig musikk for musikere, uttaler Trondheim Symfoniorkester med entusiasme. – Puls, rytmisk driv og følelsen av at musikken går fremover; med andre ord at det svinger. Her er store utladninger, men også en meditativ klangverden.

Scenografiske vurderinger ligger bak oppbyggingen av selve slagverkoppsettet. Dramaturgi er nemlig viktig for Kruse. Solistene er plassert bak et enormt trommeoppsett, sjelden sett i Olavshallen. Trondheim Symfoniorkester lover en sanselig konsertopplevelse, der det fysiske lydtrykket og suget i magen forsterkes av de visuelle inntrykkene.

Kvelden byr også på Symfoni nr. 10 av Sjostakovitsj , der andre sats skal være et fordreid portrett av Stalin. Kveldens dirigent er Ole Kristian Ruud.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Rektor

Rana kulturskole

Kantor/ kirkemusiker

Kongsberg kirkelige fellesråd

Arrangementsansvarlige

Nasjonal jazzscene

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Slagverkpedagog – 20 % fast stilling

Kulturskolen Rakkestad Kommune

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kulturskolerektor

Østre Toten kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev