Bjørn H. Kruse (Foto: Lisbeth Risnes)

Suggererende slagverk

Torsdag 15. november spiller Trondheim Symfoniorkester «Konsert for to slagverkere og orkester» av Bjørn H. Kruse. Stykket er bestilt av og tilegnet de to soloslagverkerne i Oslo-filharmonien, Christian Berg og Terje Viken.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Ingen annen instrumentgruppe har utviklet seg så voldsomt i løpet av det 20.århundre som slagverket. Fra å bli brukt som et «krydder» i symfoniorkesteret, har de blitt selve «hovedretten». Utviklingen av slagverket har gått hånd i hånd med utviklingen av samtidsmusikken, som har endret seg fra å være melodisk og harmonisk til å bli stadig mer klangbasert. Som klangutvider har slagverket spilt en vesentlig rolle.

Konsert for to slagverkere og orkester av Bjørn Kruse er bestilt av og tilegnet de to soloslagverkerne i Oslo-filharmonien, Christian Berg og Terje Viken. Torsdag 15. november blir denne konserten å høre med Trondheim Symfoniorkester.

— Bjørn Kruse skriver virkelig musikk for musikere, uttaler Trondheim Symfoniorkester med entusiasme. – Puls, rytmisk driv og følelsen av at musikken går fremover; med andre ord at det svinger. Her er store utladninger, men også en meditativ klangverden.

Scenografiske vurderinger ligger bak oppbyggingen av selve slagverkoppsettet. Dramaturgi er nemlig viktig for Kruse. Solistene er plassert bak et enormt trommeoppsett, sjelden sett i Olavshallen. Trondheim Symfoniorkester lover en sanselig konsertopplevelse, der det fysiske lydtrykket og suget i magen forsterkes av de visuelle inntrykkene.

Kvelden byr også på Symfoni nr. 10 av Sjostakovitsj , der andre sats skal være et fordreid portrett av Stalin. Kveldens dirigent er Ole Kristian Ruud.

Stillinger

Professor/ førsteamanuensis i trombone

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kontrabass og fiolinlærer

Children’s International School Fredrikstad AS

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev