Maridalen – Gressholmen (Jazzland Recordings 2024)

Sirkus fra TSO

Trondheim Symfoniorkester (TSO) inviterer torsdag til konsert med Gustav Mahlers fjerde symfoni på programmet. Konserten beskrives som «en sirkusforestilling i en domkirke».

Kalender

Familiekonserten med Trondheim Symfoniorkester forrige uke var «en blanding av sirkus og musikk». Og vi kan jo bli i dette bildet i forbindelse med konserten 29. mars også, skal vi tro en sveitsisk kritiker etter premieren på Gustav Mahlers «Symfoni nr. 4» i 1901.

«Mahler rakker ned på våre kunstneriske prinsipper. Det er som en sirkusforestilling i en domkirke», skrev han. Som likevel måtte oppleve at symfonien ble Mahlers mest populære, og et av de mest spilte orkesterverker fra det forrige århundre.

Mahlers sangsyklus «Kindertotenlieder» fra 1904 er, trass i den dystre tittelen, et verk der tristheten og inderligheten strømmer imot oss på en måte som ikke fremkaller sorg, men heller enn gysende indre glede og optimisme. Og de som ikke tror at musikk kan lindre smerte, bør unne seg en visitt inn i denne verden som er så full av skjønnhet.

Kveldens solist er den svenske mezzosopranen Charlotte Hellekant, som synger feirede roller på operascener i Europa, Canada og USA, hvor hun er bosatt.

I mai reiser hun på turné til Roma, Firenze og Milano med Oslo-filharmonien og Mariss Jansons. Den danske dirigenten Giordano Bellincampi erstatter på kort varsel den hollandske dirigenten Lawrence Renes.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.