Trondheim Symfoniorkester

Sagnomsust symfoni i Trondheim

En av verdens mest sagnomsuste symfonier er Leningradsymfonien av Sjostakovitsj, som i kveld skal fremføres i Olavshallen. Trondheim Symfoniorkester er for anledningen øket til nærmere hundre musikere.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Torsdag 27. september blir symfonien å høre i Olavshallen. For anledningen er Trondheim Symfoniorkester forsterket med Forsvarets Distriktsmusikkorps Trøndelag (FMKT) og studenter fra Musikkonservatoriet i Trondheim, NTNU for å kunne realisere dette på alle måter store verket.

For det tidligere Sovjetunionen betyr den store fedrelandskrigen noe helt spesielt. Det russiske folk lidelser var store. Midt oppe i dette opplevde man også en forunderlig begivenhet. I mer enn 900 dager var Leningrad beleiret. I dette inferno, den 9. august 1942, oppføres Sjostakovitsj syvende symfoni med musikere som var blitt gitt permisjon fra byens forsvar for nettopp denne begivenheten.

Symfonien ble skrevet mens byen var under ild fra tyskerne, og er et opprørende symbol på den frie ånds kamp mot ondskapen, i en tid da behovet for følelsesmessige motstandssymboler var stort. Og symbolverdien er vel ikke noe mindre i dag med sine terroranslag.

Sjostakovitsj er en av de viktigste sovjetiske komponister overhodet. En gang var han en lojal sovjetborger, som skrev verker med passende navn som
”1.mai-symfonien”. I 1936 ble han helt uventet kalt en folkefiende i avisen Pravda. Bakmannen var Stalin, også kalt ”barnevennen”, ”den store gartner” eller ”den store jernbanebygger”. Stalin blandet seg i alt, da han hadde et godt øye til kunst og musikk.

Med dette bredt anlagte orkesterverket gjester den russiske dirigenten Andrey Boreyko Trondheim Symfoniorkester for første gang. Han regnes som en av de mest spennende yngre dirigenter i Europa i dag fra den store russiske skole.

Trondheim Symfoniorkester fikk for øvrig ny direktør i mai, da tidligere festivalleder for Nordland Musikkfestuke i Bodø, Roar Leinan, tiltrådte stillingen.

Neste oppgave for Trondheim Symfoniorkester er arrangementet «Musikk for blåsere», som er et samarbeidsprosjekt mellom TSO og FMKT.

Stillinger

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev