Trondheim Symfoniorkester

Sagnomsust symfoni i Trondheim

En av verdens mest sagnomsuste symfonier er Leningradsymfonien av Sjostakovitsj, som i kveld skal fremføres i Olavshallen. Trondheim Symfoniorkester er for anledningen øket til nærmere hundre musikere.

Kalender

Flagstad – The Opera VERDENSPREMIERE

11/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Torsdag 27. september blir symfonien å høre i Olavshallen. For anledningen er Trondheim Symfoniorkester forsterket med Forsvarets Distriktsmusikkorps Trøndelag (FMKT) og studenter fra Musikkonservatoriet i Trondheim, NTNU for å kunne realisere dette på alle måter store verket.

For det tidligere Sovjetunionen betyr den store fedrelandskrigen noe helt spesielt. Det russiske folk lidelser var store. Midt oppe i dette opplevde man også en forunderlig begivenhet. I mer enn 900 dager var Leningrad beleiret. I dette inferno, den 9. august 1942, oppføres Sjostakovitsj syvende symfoni med musikere som var blitt gitt permisjon fra byens forsvar for nettopp denne begivenheten.

Symfonien ble skrevet mens byen var under ild fra tyskerne, og er et opprørende symbol på den frie ånds kamp mot ondskapen, i en tid da behovet for følelsesmessige motstandssymboler var stort. Og symbolverdien er vel ikke noe mindre i dag med sine terroranslag.

Sjostakovitsj er en av de viktigste sovjetiske komponister overhodet. En gang var han en lojal sovjetborger, som skrev verker med passende navn som
”1.mai-symfonien”. I 1936 ble han helt uventet kalt en folkefiende i avisen Pravda. Bakmannen var Stalin, også kalt ”barnevennen”, ”den store gartner” eller ”den store jernbanebygger”. Stalin blandet seg i alt, da han hadde et godt øye til kunst og musikk.

Med dette bredt anlagte orkesterverket gjester den russiske dirigenten Andrey Boreyko Trondheim Symfoniorkester for første gang. Han regnes som en av de mest spennende yngre dirigenter i Europa i dag fra den store russiske skole.

Trondheim Symfoniorkester fikk for øvrig ny direktør i mai, da tidligere festivalleder for Nordland Musikkfestuke i Bodø, Roar Leinan, tiltrådte stillingen.

Neste oppgave for Trondheim Symfoniorkester er arrangementet «Musikk for blåsere», som er et samarbeidsprosjekt mellom TSO og FMKT.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev