Plateillustrasjon

Alternativer til VG-lista i støpeskjeen

I kjølvannet av debatten rundt VG-lista arbeides det nå med konkrete planer om å lage flere listealternativer. I dette bildet figurerer markedsananlysebyrået AC Nielsen, som vil sette sammen et konkurrerende alternativ til dagens VG-liste. De uavhengige plateselskapene i Norge, representert gjennom interesseorganisasjonen FONO, vil samarbeide med Grammofongrossistenes Forening (GGF), som utarbeider dagens VG-liste.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

AC Nielsen er et av de største selskapene innenfor markedsanalyse, og søsterbedriftene Nielsen SoundScan og Nielsen Music Control utarbeider henholdsvis Billboard-listen i USA, og hitlister i flere land i Europa. Nå ser de på mulighetene for å lage ett alternativ til VG-lista i Norge.

”Vi er godt i gang med å se på hvilke kanaler som skal rapportere, og hvilke metoder vi skal bruke. Vi er en del av et system som har jobbet med å lage hitlister i mange år”, sa marketing director Knut Gartland i AC Nilesen til Dagens Næringsliv (DN) 6. januar.

Gartland forteller videre til DN at de er godt i gang med arbeidet, og at de allerede har tatt kontakt med flere av de største platekjedene.

”Vi vil samle all informasjon om platesalget i Norge. Vi får rapporter fra de fleste dagligvarekjedene i landet. Alle sammen, bortsett fra Lidl. Vi får også rapporter fra alle kiosker og bensinstasjonskjeder, med unntak av Mix-kjeden og Esso”, sier Gartland til DN.

I følge Aftenposten har Dagbladet vært i kontakt med AC Nielsen angående et samarbeid om en slik liste.

Samtidig sier Larry Bringsjord, sjef for de uavhengige plateselskapenes interesseorganisasjon FONO, til Aftenposten at han har kontaktet GGF, og ikke AC Nielsen, med tanke å på å lage en egen ”indie”-liste som skal indikere de mest populære utgivelsene til de mindre selskapene.

”Jeg har snakket med GGF i dag, og det er ikke sikkert at det blir så vanskelig. Det gjenstår å se, men de er ikke så negative til ideen”, sa Bringsjord til Aftenposten 6. januar.

Marte Thorsby er ny leder i IFPI og GGF, og sier følgende til Aftenposten samme dag:

”Vi har prinsipielt ingenting i mot å utarbeide en egen indieliste. Når det er sagt, må det utredes hvor stor ekstrajobb det er.”

Samtidig varsler GGF/IFPI gjennom Aftenposten 9. januar, at de vil utvide grunnlaget for sitt tallmateriale.

”Vi vil at alle som selger musikk skal rapportere til oss.” sier Thorsby, og sier samtidig at GGF og IFPI er i ferd med å reformere dagens kultur rundt utarbeidelsen av VG-lista.

”Vi er i ferd med å opprette et sanksjonsorgan, samt et eksternt kontrollorgan til VG-lista som skal få fritt innsyn og tilgang til alle tallene når de måtte ønske det. Sistnevnte skal ledes av en revisor, og vil inneholde folk fra plateselskapene, både de store og mindre og representanter for musikerne selv”, sier Thorsby til Aftenposten, uten at hun mener at dagens VG-liste mangler troverdighet.

En av årsaken til at salgstallene ikke er offentligjort er i følge Thorsby, Aftenposten 9. januar:

–Ett av probleme ved å offentliggjøre salgstallene, er at folk ville få vite nøyaktig hvilket nivå de skulle legge seg på for å manipulere et salg.”

Marte Thorsby var ikke tilgjengelig for kommentar.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev