Styreformannen på Troldhaugen, Hermann Friele, delte onsdag ut Grieg-prisen 2005 til Vertavo strykekvartett. Øyvor Volle, Berit Værnes, Bjørg Værnes og Henninge Landaas fikk den som sterke ambassadører for norsk musikk og Griegs verker hjemme og i utlandet.

Vertavokvartetten, 2004 (Foto: Yvonne Holth)

Av Hild Borchgrevink

I 1972 bestemte styret i Grieg-museet på Troldhaugen at det skulle opprettes en Grieg-pris. Prisen skulle gå til en norsk utøvende musiker eller et ensemble, eller andre personer som har gjort en spesiell innsats for å fremme kunnskap om Grieg og Griegs musikk.

Denne prisen deles ut hvert år den 15. juni, som er Edvard Griegs fødselsdag. I år skjedde prisutdelingen for 37. gang.

Årets Grieg-pris gikk altså til de fire musikerne som utgjør Vertavo-kvartetten, et ungt ensemble som har oppnådd stor anerkjennelse bade her hjemme og internasjonalt i over 20 år.

I juli kan du høre Vertavo i Baroniet i Rosendal, i Oundle i Storbritannia, i Hitzacker i Tyskland og Lyon i Frankrike, før de i august vender tilbake til Norge og Festspillene i Elverum der de er kunstneriske ledere.

Temaet de har valgt for Elverum-festivalen 2005 er Norden. Det betyr flere store solistnavn. Klarinettist Martin Fröst som var sentral under Festspillene i Bergen kommer. Trompetisten Håkan Hardenberger skal spille Luciano Berios ”Sequenza X” for trompet og resonnanspiano sammen med pianisten Roland Pöntinen. Alt dette skjer på avslutningskonserten, som har et spenstig program som spenner fra Berio, Anders Hillborg og Heinz Karl Gruber til Sindings ”Frühlingsrauschen” og Sæveruds ”Kjempeviseslåtten”.

Ellers er den norske komponisten Nils Henrik Asheim en gjennomgangsfigur. Flere av hans strykerverker blir fremført: ”Navigo”, duoen for fiolin og cello, ”Chase” for strykesekstett og ”Broken Line” for strykekvartett.

I oktober kommer Vertavo-jentene med ny plate.

Publisert:

Del: