Mayhem

Quart, torsdag: Norsk metal-fest

Torsdag 5. juli dukker endelig det første norske headlinernavnet opp, i form av Mayhem på metal-scenen i Bendiktsbukt. Norske navn ellers er bl.a. Delaware, Vidar Vang, Kings Of Convenience og Einherjer. Og så blir det stumfilmkonsert med Nils Petter Molvær på Fønix kino.

Kalender

Ås jazz – en liten jazzfestival

27/01/2023 Kl. 12:00

Viken

Spins, Trills & Glides: NMK & Alessandra Rombolá

28/01/2023 Kl. 18.00-19.30

Oslo

Taffelmusikk!

28/01/2023 Kl. 20:00

Oslo

Det blir nesten helnorsk metal-fest på Quart festivalen torsdag ettermiddag og kveld. Toppnavnet er Mayhem, som vel er det eldste og største bandet innen norsk black metal, og som kjent har en uvanlig blodig historie bak seg. De siste årene har bandet vært drevet av trommeslager Hellhammer, og har utviklet en stadig mer sofistikert uttrykksform, noe den imponerende «Grand Declaration Of War» fra 2000 er et variert, fascinerende og satanisk-majestetisk vitnesbyrd på. Bandet nyter en høy status i vide metal-kretser, og gjorde tidligere i år nesten rent bord i det engelske extreme music-magasinet Terrorizer.

De svenske gruppene Opeth og In Flames opptrer også, mens det ellers blir opptreden med Einherjer fra Haugesund, som med solid fartstid spiller metal-musikk med forankring i det norrøne. De turnerte denne våren i Europa med King Diamond, og deltok også under årets by:Larm i Tromsø. Zyklon står på sin side for en blanding av ekstreme musikkformer, som seg vel hør og bør når medlemmer fra Emperor går nye veier.

På Idrettsplassen starter dagen med den lokale gruppen James Band, samt Silver, som sies å tilby maksimum rock´n´roll i en dynamitt-pakke som er inspirert av bl.a. Iggy Pop, Ramones og Hanoi Rocks. De har alt gjort flere turneer i Europa, deltok på by:Larm i Tromsø i februar, og var også et av tre band under Zoom 2001-turneen i Norge og Storbritannia.

På klubbsiden setter vi først over til Hallen, der Vidar Vang & His Soulmates skal opptre sammen med Jim White og Tom McRae. Vidar Vang & co. ble kåret til årets beste nordnorske band under by:Larm i Tromsø, og er nylig blitt signet til norske EMI. I Caledonien opptrer Palace Of Pleasure, som tidligere i år slapp sitt fjerde album «Betty Ford, Here We Come». Bandet består av Mister Sister, Yoko Springsteen, Sigmund Floyd og Larsen, og spiller en særegen blanding av dub, techno og electronica. De kan blant mye annet vise til to Spellemannspriser for albumene «Emperor Norton» (1997) og «Popaganda» (1999), og debuterte med «Release The Pleasure» i 1996. Tidligere på dagen blir det dessuten matinéforestilling med Kings Of Convenience, som nærmest egenhendig introduserte det internasjonalt gangbare, musikkpolitiske slagordet «Quiet Is The New Loud», som også var tittelen på deres debutalbum. Bergensduoen har en god stund hatt base i London, og regnes som en av de fremste representantene for den nye, akustiske musi
kkbølgen.

I kafeen på Markens opptrer bl.a. Olanskii – en norsk DJ som holder til i England. I Norge er han kjent gjennom sine «Sunkissed»-klubbkvelder, og spiller jazza house, broken beats og fin downbeat. Det blir også DJ-sett med Doc L. Jnr., som egentlig heter Kolbjørn Lyslo, og også går under navnet Koolbear . I hovedavdelingen blir det live-konsert med Kango fra Tromsø, som av mange regnes som «the next big thing» blant norske house-DJs. I følge vert Olle produserer mannen «vanvittig fete houselåter med masse perkusjon og sving.»

På Vaskeriet blir det tung aften med bl.a. Einherjer, som også spiller på hovedscenen på Bendiktsbukt tidligere på dagen. Scariot er på sin side veteraner i Kristiansands metallmiljø, og er ledet av Venndølen Daniel Olaisen, som har spilt med Satyricon i tre år. Tonka har nylig skrevet kontrakt i Tyskland, og skal i følge forhåndsomtalen spille «bulldozer – og lastebil-metal» som låter like solid som de gamle Tonka-lekene. Kvelden starter med Vennesla-bandet Guardians of Time, som også nylig har fått platekontrakt.

Midnight Café frister på sin side med de lokale gruppene Bjorvands og The Flush. De sistnevnte vil være et slags husband i Bendiktsbukt under hele Quart Festivalen, der de bl.a. skal spille akustiske utgaver av låter med The Beatles og Kiss. Kristiansandsbandet består av brødrene Bjorvand og trommeslageren Per Finstad, og har turnert mye på Sørlandet de siste par årene. De er for tiden aktuelle med singelen «Flower Day» på Sico Records.

Quart Festivalen huser også Film Quart – en slags festival innen festivalen. På torsdag blir det konsert til stumfilmklassikeren «Nanook Seeks North» fra 1920, der bl.a. Nils Petter Molvær, Eivind Aarset og Jan Bang skal sette nye toner til filmen. Molvær har tidligere bl.a. vakt lykke med dette konseptet på festival i Portugal.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev