IMG_0463

Quart, lørdag: Stor norsk dag

Lørdag 7. juli blir den store norske dagen under årets festival. Med Briskeby, Bertine Zetlitz, Euroboys og Big Bang som trekkplastre på de to hovedscenene – og bl.a. Anja Garbarek, Cloroform og Bjørn Torske rundt om på klubbene.

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Norsk rock har som kjent vært i vinden de siste par årene, og Quart har samlet et knippe av de beste utøverne i Salamanderparken for å markere akkurat det. Euroboys ga i fjor ut albumet «Getting Out of Nowhere», etter to kritikerroste album som Kåre & The Cavemen i henholdsvis 1997 og 1999. Big Bang slapp på sin side sitt tredje album siden «Waxed» i 1995, og er i disse dager igjen i studio for å planlegge oppfølgeren til «Clouds Rolling By» fra 2000, som det amerikanske markedet er i ferd med å fatte interesse for. Bandet slapp nylig EPen «Smiling For».

Oslo kan nok være stolt av karismatiske gitarister som Knut Schreiner og Øystein Greni, men ingen skal ta fra Bergen tittelen som Norges fremste pop-by. Popium spiller iørefallende glam-poprock på sitt debutalbum, er ledet av den tidligere Pogo Pops-vokalisten Frank Hammersland, og består ellers av medlemmer fra Bergensstoltheter som Barbie Bones, Sylvia Wane, Cane og Chocolate Overdose.

Adskillig mer rocka er hovedstadsbandet Cumshots, der den uforlignelige Kristopher Schau henger over mikrofonen. Bandet debuterte med en forrykende fotballsang under sitt alter ego Caliban Allstars, og spiller i følge eget utsagn knallhard metall-rock à la Entombed, Six Feet Under og Motorhead. Hangface er et relativt ferskt lag fra Tromsø, men har alt rukket en promotur til USA, og skal åpne denne feiringen av nyvunnet, norsk selvtillit med det de selv omtaler som «elefantpop».

I Bendiktsbukt er det også bortimot helnorsk program, der Briskeby topper plakaten. De var fjorårets store suksessband her hjemme, og gikk på rekordtid fra en mye omtalt opptreden under by:Larm i Bergen til drøyt hundretusen solgte eksemplarer av debutalbumet «Jeans For Onassis». Briskebys melodiøse power-pop la grunnlaget for en suksesshistorie som gjorde medlemmene til stjerner over natten – med særlig mye oppmerksomhet rundt frontfiguren Lise Karlsnes. Bertine Zetlitz er for lengst blitt en av favorittene til det norske platepublikummet, og har oppnådd stor oppmerksomhet rundt albumene «Morbid Latenight Show» (1998) og «Beautiful So Far» (2000). Hun har blitt beæret med flere Spellemannpriser, og vakte en smule internasjonal oppmerksomhet da hun høsten 1999 deltok på den nordamerikanske Lillith Fair-festivalen, sammen med bl.a. Suzanne Vega, Sheryl Crow og Chrissie Hynde. Først ut i Bendiktsbukt denne lørdagen er det lokale bandet Brussel, som sies å spille musikk inspirert av de mer melodiske sidene av 70-årene.

I Hallen er det klart for Anja Garbarek, som i1996 ga ut den mye lovpriste «Balloon Moods. Av kontraktmessige årsaker kom det ikke noen oppfølger før nå i vår, men «Smiling & Waving» byr igjen på spennende tekster og seriøst søkende musikk, samt en imponerende gjesteliste som bl.a. inkluderer Robert Wyatt og Mark Hollis fra Talk Talk. Stavangertrioen Cloroform innleder kvelden i Hallen med sin pumpende og hovedsakelig instrumentelle «jazzcore», og har selv definert seg som «en tung propagandamaskin som sprer budskap om en musikalsk åpenhet der alt er lov». Bandet har gitt ut albumene «Cloroform» (1998), «All-Scars» (1999) og «Do The Crawl» (2000), samt re-miksplaten «Scrawl». Bandleder John Erik Kaada gir denne høsten ut sin første soloplate på EMI.

I Caledonien Hall er det duket for bl.a. Jaga Jazzist. Disse ti musikerne er et av stadig flere eksemplene på den kreative crossover-rikdommen som mange unge norske jazzutøvere viser for tiden, og var symptomatisk nok også det bandet som både åpnet og avsluttet den første sesongen som det viktige utestedet Blå i Oslo holdt åpent. Bandet slapp tidligere i år den fine «A Living Room Hush», som bør appellere til alle tilhengere av moderne musikk. Medlemmene har ellers bl.a. markert seg med samarbeid med rockgrupper som Big Bang og Euroboys.

I Vaskeriet blir det konsert med engelske Experimental Pop Band, som har de lokale gruppene NUD og Jigsaw Puzzle som oppvarmere. På Midnight Café blir det annerledes kristenrock-aften med Grand Lux og Bronco Busters. De sistnevnte var bl.a. med på Zoom 2000 til StorBritannia, og la nylig også ut på en AKKS-turne i Baltikum. Samtidig avslutter Olle Abstract sitt fem dager lange party på Markens. For første gang på et år blir det live-opptreden med Bjørn Torske,som i ti år vært en av de ledende skikkelsene på den norske techno-scenen. Han slipper sin nye sommersingle mandag 9. juli, og ventes med nytt album på Telle/Footnotes til høsten. Olle lover i den anledning litt av et lag på scenen, men vil ikke røpe noen navn ennå. Selv skal han avslutte kvelden med et DJ-sett, slik han har gjort det under Quart Festivalen de siste tre årene.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.