Skambankt (Foto: Paal Audestad)

Problemer for Pulpit – igjen

INTERVJU: Pulpit Rock Festival som ble arrangert i Stavanger tidligere i høst gikk også i år med underskudd. Utbetalinger til artister og leverandører er midlertidig stoppet som i fjor. – Vi har gjort noen feilvurderinger. Det var rett og slett ikke mange nok som ønsket programmet vi presenterte, og det må vi bare ta til etterretning, sier styreleder Eirik Solbakk til Ballade i dag.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Historien gjentar seg for Pulpit Rock Festival i Stavanger. Som i fjor sliter festivalen med underskudd og manglende utbetalinger til artister og leverandører. Dårlig publikumsoppmøte gir nok en gang røde tall i regnskapet til festivalen. Blant artistene som spilte i år var Skambankt (bildet), Timbuktu, Sivert Høyem, Kula Shaker, Quit Your Dayjob, Zahl og Heroes & Zeros.

Tar selvkritikk

Styreleder Eirik Solbakk tar selvkritikk for den økonomiske situasjonen festivalen igjen har havnet opp i.

— Vi skylder først og fremst på oss selv, sier han til Ballade i dag.

Solbakk mener likevel det er mange faktorer som forklarer uføret, og nevner dårlig vær, negativ mediedekning i forkant og det lokale publikums ønsker som noen årsaker.

— Vi får så klart det publikum vi fortjener, men trodde det var flere som ønsket å se artistene vi booket. Vi har gjort noen feilvurderinger. Det var rett og slett ikke mange nok som ønsket å se artistene vi presenterte, og det må vi bare ta til etterretning. For å arrangere festival er publikum, artist og arrangør gjensidig avhengig av hverandre – og vi fikk ikke nok publikum.

Pulpit ble arrangert i Bjergstedparken i Stavanger 17. – 18. august. Festivalen har fremdeles ikke oversikt over hele økonomien, men det dreier seg om et underskudd.

Hvor stort underskudd er det snakk om?

— Det vet vi ikke ennå. Det blir litt avhengig av den prosessen vi er inne i nå med våre leverandører som vi har tett kommunikasjon med. Vi har runder med disse og kommunen nå i et forsøk på ro det hele i land.

Ikke utbetalt honorar

Solbakk sier til Ballade at det er for tidlig å gi flere detaljer om økonomien på dette tidspunkt, men bekrefter at ikke alle utøverne har fått betalt sine honorar.

Når vil dette skje?

— Når vi får et vedtak fra leverandørene og kommunen. Det bør skje i løpet av oktober/november. I fjor kom utbetalingene i desember, og vi håper på det også i år. Grunnet valget kan det muligens ta noe lengre tid. Det jeg kan si er at noen av artistene har fått alt, noen har fått litt, og noen har ikke fått noe. Det samme gjelder for leverandørene.

— Kjip situasjon

Solbakk sier at dette har skjedd i samråd med artistene. Til Stavanger Aftenblad sier Geir Zahl, som spilte på Pulpit, at han ikke er overrasket over det som nå har skjedd:

— Det var i grunnen som ventet. Jeg gikk inn i det med en viss risiko. De jobber med å finne løsninger, og vi skal gi dem litt tid. Festivalen er tross alt et bra initiativ, sier Zahl til avisen. Han uttrykker likevel frustrasjon over situasjonen. – Det er en kjip situasjon for alle parter. Musikerne mine venter også på betaling, jeg har mange regninger som må gjøres opp, sier Zahl.

Noe av den samme holdningen deles av en av leverandørene, West Audio som leverte lydutstyr. Til Aftenbladet sier selskapets daglige leder at de har fått to tredeler av betalingen, og at de er skuffet over utfallet. Men legger til:

— Det er ikke tvil om at vi behøver denne festivalen. Blir det Pulpit neste år, så stiller vi sikkert igjen.

Bedre forutsetninger, dårlig resultat

Hvordan forklarer dere årets problemer med bakgrunn i fjorårets lignende situasjon for Pulpit, styreleder Solbakk?

— Forskjellen fra i fjor er at vi gikk ned fra tre til to dager, vi halverte budsjettet, holdt likevel en bra standard på artistene – i hvert fall mener vi det – og vi har fått mer støtte. Sånn sett hadde vi bedre forutsetninger til å klare oss i år. Vi gjorde likevel ikke det. Pulpit er fremdeles helt i startfasen, og vi selger ikke ut på forhånd. Vi er avhengig av å selge på døra, og har ikke den forutsigbarheten som trengs når vi bor i et land som tross alt har mye vær. Men det er lite å skjule seg bak. Det var for få folk som ønsket å se programmet. Vi skylder ikke på noen, er ikke sinte på noen. Det var vi som programmerte festivalen og vi som må stå for resultatet.

Blir det festival neste år?

— Vi har lyst til det. Men da må vi forandre på hele konseptet. Det vi har prøvd fungerer ikke optimalt. Hvis det blir festival neste år, så blir det med en annen oppbygning av organisasjonen, det blir på et annet sted og trolig på et annet tidspunkt, avslutter styreleder Solbakk.

Stillinger

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev