Dimmu Borgir

Infernofestivalen ser ut til å ta av

Med en rekke sterke norske og utenlandske navn, og stor interesse fra utenlandske medier og publikumere, samt årets klareste alternative påskeprofil, tegner Infernofestivalen til å bli en stor suksess, der arrangørene spår to tettpakkede dager på rad på Rockefeller i Oslo. Dimmu Borgir (bildet) er kanskje den aller største attraksjonen.

Kalender

«Her sitter vi og drikker, mens skikkelige folk henger på korset», sa en eldre, sporadisk religiøs slektning av en venn av undertegnede en gang. Replikken falt naturligvis på det årets Langfredag, som også er den dagen da årets utgave av Infernofestivalen skal finne sted i Oslo. Med over tyve band, i nær sagt alle avskygninger av metall-musikken, er Infernofestivalen en todagers fest for alle norske metal-hoder. Og ikke bare norske, heller.

— Vi har akreditert rundt femti utenlandske journalister, forteller Jens Fredrik Ryland. Han er en av de mest sentrale bakmennene til Infernofestivalen, som første gang ble arrangert i påsken i fjor, og spiller ellers i bandet Borknagar. – I tillegg har en rekke metal-fans fra hele verden lagt påskeferien til Norge. Todagerspassene er så godt som utsolgt allerede, så dette begynner å se bra ut.

Blant de mer langveisfarende entusiastene finner vi folk fra USA, Sør-Amerika, Australia og Europa, samt de nordiske landene. Og selv om Infernofestivalen også kan by på solide utenlandske navn, er det nok først og fremst kvalitetsstempelet til norsk metal som trekker disse gjestene. Ann Karin Frestad, som til daglig jobber hos Moonfog-labelen og med sitt eget metal-firma Khaoz Productionz, forteller at norsk metal lenge har hatt en høy og stadig stigende stjerne.

— Band som Dark Throne og Mayhem har gjort forarbeidet, slik at særlig black metal-band har hatt lettere for å nå ut etterpå. Dimmu Borgir er det største bandet internasjonalt om dagen, mens Satyricon, Immortal og Mayhem følger på de neste plassene. Norsk metal er stort ute i Europa, men får lite oppmerksomhet her hjemme. Særlig er norske journalister flinke til å lukke både øyne og ører.

Nettopp Dimmu Borgir er en av hovedatraksjonene under dette årets utgave av Infernofestivalen.

— Dimmu Borgir selger like mye skiver ute i verden som Morten Abel gjør her hjemme, sier Jens. – Og den statusen har de oppnådd på ikke mer enn fire-fem år.

Ann Karin og Jens understreker at Infernofestivalen ikke er noen ren black metal-festival, men snarere en bred mønstring av noe av det som rører seg innen den hardrocken.

— Vi er en metal-festival som inviterer til fest i et land der det finnes mer enn et par musikalske genier i metalmiljøet. Det er viktig for oss å understreke at det er musikk dette handler om. Vi ønsker å bli kvitt alle disse spøkelsesryktene med sataniske undertoner, men skal ikke bli for snille, heller. Dette er tross alt en undergrunnsgreie, og det ville bli feil å hevde at alle er mors beste barn. Vi trenger ikke favne like bredt som f.eks. Quart, men fyller opp Rockefeller to dager på rad, og er fornøyd med det.

Ann Karin forteller at sommerlige metal-festivaler i Europa fort trekker 80 – 100 000 publikumere, så i den forstand er ikke Infernofestivalen noen spesielt stor aktør. Men alt i sitt andre år ser Inferno ut til å ha etablert seg som Norges største metallfest, som utover live-musikken også kan by på utstillinger, stands, moteshow og en egen musikkpris. Festivalens maskott er som ifjor Lise Myhres stadig mer populære tegneseriefigur Nemi.

— Akkurat det er en ganske gjensidig greie, mener Jens, som tok initiativ til Infernofestivalen høsten 2000. – Det er riktig for Inferno å ha med Nemi, akkurat som det er rett for henne å være med oss. Det er vi som er hjemmebanen hennes. En annen medspiller for oss er Jan Martin Jensen i Radar Booking, som gjør en veldig viktig jobb for mange band. Og vi skal også gi ros til Rockefeller, som tidlig tok sjansen på å slippe til metalmusikk, og fort skjønte at den trekker mye publikum.

To nye navn på Inferno-plakaten kommende helg er Aerternus og We, etter at Aura Noir og Dødheimgsgard/DGH måtte trekke seg. For ytterligere opplysninger anbefaler vi en tur til hjemmesidene til festivalen.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Økonomikonsulent

Norges Korforbund

Konsertmester II / Second Concertmaster II

Kringkastingsorkestret (Kork)

Avdelingsleder II

Drammen kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev