Du og jeg og vi 2 – 3 – 4 Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Det finnes god kritikk av barnemusikk

Men ja til mer av det. Periskop-redaktør Maren Ørstavik svarer Tonje Unstad

Kalender

OPUS13: Debutkonsert

25/01/2022 Kl. 19.00

Oslo

Operapub på Røverstaden

26/01/2022 Kl. 19:00

Oslo

Glogerfestspillene: åpningskonsert

26/01/2022 Kl. 19:30

Viken

Musiker Tonje Unstad etterlyser mer god kritikk av barnemusikk. Det gjør hun med rette. Men den finnes, blant annet hos Periskop.no.

Som redaktør i Periskop, et tverrfaglig tidsskrift om kunst for barn og unge, snakker jeg ofte med kunstnere og musikere som lager kunst for barn, som opplever at det er svært vanskelig å få både forhåndsomtale og kritikk av det de lager. Hvorfor er det sånn?

Min erfaring er at det allerede har skjedd en holdningsendring innen feltet kunst for barn. For de fleste utøvere er det ikke venstrehåndsarbeid eller noe man gjør mellom andre oppdrag. Mitt inntrykk er at den store utfordringen for redaksjonene når de skal velge hva som skal anmeldes, er praktisk: Mange barnekonserter får bare én eller to fremvisninger for et åpent publikum. I pressede kulturredaksjoner er ikke det nok til å forsvare ressursbruken på en anmeldelse.

Men mange av disse konsertene forsvinner ikke – de lever lange liv i skolen gjennom Den kulturelle skolesekken, hvor de treffer potensielt tusenvis av barn. Skolesekken er et komplisert system, men det er enkelt å ta en telefon til fylkeskommunen (eller musikeren selv), og spørre om dette er noe som skal turnere. Er det dét, har lokalpressen en gyllen mulighet til å skrive om noe som vil være relevant for svært mange av deres lesere.

I Periskop forsøker vi å dekke så mye vi kan av interessante nye produksjoner for barn og unge, også innen musikk. Les blant annet våre anmeldelser av Meg og kammeraten min, NyNorsk Messingkvintett, musikkfestivalen Borealis’ barneprogram, og trioen Du og jeg og vi to – tre – fire, for å nevne noen få. Vi mener at kritikk er nødvendig for at feltet skal kunne utvikle seg – som Unstad også antyder. Men vi, som alle andre medier, har begrensede ressurser, og kan ikke dekke alt. Derfor er vi enige med Unstad i at vi gjerne vil ha mer kvalifisert kritikk av barnemusikk andre steder. Slik vi ser det, er det nyttig for både lesere og utøvere.

Maren Ørstavik er redaktør i Periskop.

Vi vil også gjøre oppmerksom på at Ballade gjør flere barnemusikkanmeldelser:
Stor variasjon for små publikummere
Fugl, fisk og fyrverkeri
Eit spel på spedbornlydar
Lyden av et barns hverdag

Stillinger

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

Generalsekretær

Noregs Ungdomslag

Seksjonssjef for økonomi, personal og arkiv

Norges musikkhøgskole (NMH)

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this