Frode Haltli_siden (Foto: CF Wesenberg)

Stor musikkpris til Frode Haltli

Fegerstenstiftelsens musikkpris for samtidsmusikk er i år tildelt akkordeonisten Frode Haltli. Prisen som er på 150 000 kroner deles ut 1. november. – Dette var gledelig overraskende og en stor oppmuntring, sier en fornøyd Haltli på telefon fra Island. – Veien jeg har valgt gjør meg i hvert fall ikke rik. Dette er et veldig velkomment bidrag til å holde fokus, og som allsidig artist gjør det mulig å prioritere det jeg synes er aller viktigst å drive med.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Av Bjørn Hammershaug

Stiftelsen, som bærer Ingerid, Synnøve og Elias Fegerstens navn, har i over 15 år delt ut stipendier til lovende norske billedkunstnere.

Fegerstenstiftelsens musikkpris
I 1992 opprettet fru Ingerid Fegersten i tillegg en egen musikkstiftelse med det formål å støtte norske komponister og musikkutøvere. En rekke yngre og eldre kunstnere innen ulike musikkgenre har siden den gang mottatt arbeidsstipend og større enkeltstipend.

I 2000 ønsket stiftelsen å utvide aktiviteten ved for første gang å dele ut Fegersten-stiftelsens musikkpris for samtidsmusikk. Prisen, som er på 150.000 kroner, deles ut annet hvert år i forbindelse med Ultimafestivalen, og gikk første gang til Christian Eggen.

Viktig oppmuntring
Årets vinner er Frode Haltli. Han er meget fornøyd med å bli tildelt denne prisen. Til Ballade sier Haltli at han ser på dette som en viktig oppmuntring på at det han gjør blir verdsatt.

— Slike stipend er viktige for en som opererer innen en smal genre, sier Haltli. Han befinner seg for tiden på Island sammen med Poing. Trioen gjør i disse dager en turné som også omfatter Grønland og Færøyene.

— Først og fremst er det en oppmuntring, forteller Haltli, som også tidligere har blitt belønnet for sitt musikalske arbeid: – Ett år etter at jeg var ferdigutdannet mottok jeg et statlig arbeidsstipend for yngre kunstnere. Den støtteerklæringen førte til at jeg kunne ta sjansen på å fortsette som musiker.

— Seks år senere betyr en slik pris like mye en oppmuntring som at det er rent økonomisk nødvendig. Men det er veldig kult å få en bekreftelse på at noen synes det jeg driver med fremdeles har livets rett, sier en fornøyd Haltli.

— Det som er spesielt flott med denne prisen er at initiativet kommer fra en annen kunstart, nemlig billedkunsten. Det at noen ønsker å satse på samtidsmusikk, som er en oversatt genre, og si at ”dette trenger vi” – det gjør det ekstra morsomt.

Mange nye prosjekter på gang
Haltli er en ”crossover”-artist, med ben i blant annet samtidsmusikken og folkemusikken.

— Juryen har truffet blink, for det er samtidsmusikken som ligger mitt hjerte nærmest. Den er mest tidkrevende, morsomst å drive med og samtidig dårligst betalt.

Så hva skal pengene brukes til?

— Det har jeg ikke bestemt meg for. Dette kom faktisk veldig overraskende på meg, forteller Haltli, som legger til at han hele tiden har nye prosjekter på gang.

— Veien jeg har valgt gjør meg i hvert fall ikke rik. Dette er et veldig velkomment bidrag til å holde fokus, og som allsidig artist gjør det mulig å prioritere det jeg synes er aller viktigst å drive med, avslutter Frode Haltli.

Bred bakgrunn
Frode Haltli (1975), som har sin utdannelse fra Norges musikkhøgskole og Det Kgl. danske musikkonservatorium, fikk i 2002 Spellemannsprisen for samtidsmusikk med innspillingen ”Looking on Darkness”. Han spiller reglemessig konserter på nasjonale og internasjonale festivaler.

Han ble under Festspillene i Bergen 2000 kåret til Rikskonsertenes «Årets unge solist 2001» og utropt til «Årets debutant» av Musikkens Venners Landsforbund. Haltli mottok Spellemannprisen 2002 i klassen for samtidsmusikk for debutplaten «Looking on Darkness» (ECM).

Med sin brede musikalske bakgrunn er han en attraktiv medspiller i ensembler som arbeider innen sjangere som jazz, folkemusikk og samtidsmusikk.

Frode Haltli er også kjent fra trioen POING med Rolf-Erik Nystrøm og Håkon Thelin, og fra den eksperimentelle folkemusikkgruppen RUSK (sammen med Unni Løvlid og Vegar Vårdal).

Flere prisvinnere
Fegerstenstiftelsen for komponistrer og utøvende musikere har for 2006 dessuten delt ut to 2-årige arbeidsstipend på kr. 75 000 per år til pianisten Ingfrid Breie Nyhus og komponisten Kyrre Sassebo Haaland.

Sangeren Ina Kringlebotten, harpisten Sunniva Rødland Wettre og fløytisten Trond Brekka er tildelt stipendier på 50 000 kroner.

Bratsjisten Ada Meinich, sangeren Tora Augestad og fiolinisten David Coucheron er tildelt stipendier på 30 000 kroner.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev