Kaja Norena/Foto: Marinemusikken

Kaja Eide Norena feires med to konserter.

Norske Kaja Eide var en av mellomkrigstidens store europeiske opera-divaer. I Norge er hun til dels glemt, men under Oslo Operafestival setter den Kongelige Norske Marines Musikkorps sangeren i fokus.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Kongelige Norske Marines Musikkorps, som i likhet med Kaja Eide har tilhørighet i Horten, ønsker å sette i fokus et stykke norsk kulturhistorie, og setter under sin konsert på Oslo Operafestival søkelys på en av mellomkrigstidens store sangsolister.

Kaja Hansen ble født på Horten 26. april 1884 og viste tidlig frem sitt sangtalent. Hun ble elev av Helene Aschehoug i Horten, og noe senere begynte hun hos Ellen Gulbransson i Kristiania. Konsertdebuterte gjorde hun på Victoria hotell i Åsgårdstrand 24. juli 1904, og med operadebut i Kristiania året etter.

Frem til rundt 1920 var Kaja Eide hovedsakelig tilknyttet Nationaltheatret i Kristiania, og med sin høyt begavede sangkunst ble hun snart landets ledende sangerinne. Ved Nationaltheatret hadde hun tallrike store roller, bl. a. i Madam Butterfly, Lajla, La Traviata, Rigoletto og Faust. Hun reiste på flere omfattende konsertturneer – i Norge 1909 og 1924, i Sverige, Danmark og Norge i 1915 og 1918.

Kaja Eides internasjonale gjennombrudd kom i 1924 på det verdensberømte La Scala i Milano. Hennes tolking av rollen som Gilda i ”Rigoletto” ble etterhvert en av hennes viktigste roller. Debuten på La Scala ble begynnelsen til en stor internasional karriere. Den kjente operasjefen Toscanini foreslo kunstnernavnet Norena, og det var som Kaja Norena at sangeren ble kjent ute i verden.

Norena konserterte blant annet i Chicago, Boston, Philadelphia og etterhvert i Paris som hun regnet som sitt kunstneriske hjem. Hun opptrådte ved de store operascenene i Frankrike, samt i Brussel, Amsterdam, Praha, Napoli, Torino, Stockholm og København. Mellom 1933 og 1935 hadde hun fast gjestekontrakt med Metropolitian i New York, og hun gav også en rekke romansekonserter, bl. a. i 1935 for president Franklin D. Roosevelt. I 1935 ble hun engasjert til festspillene i Salzburg, og hun medvirket her i fire år på rad.

Kaja Norena døde 14. november 1968 og er gravlagt ved Vår Frelsers Gravlund i Oslo.

Konsert 18. september
Sangere: Mariann Fjeld Olsen, Kjerstin Løvdal
Konferansier og sang: Gjøril Songvoll
Ingar Bergby, dirigent
Kongelige Norske Marines Musikkorps

Konserten ble også fremført i Kaja Eides Vei i Horten torsdag 4. september.
Det er Marinemusikken som melder dette. Mer informasjon om korpset finner du her.

Stillinger

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev