Cikada Duo

Cikada Duo og Nordheim vakte begeistring i Danmark

Fra 11. til 16. november fant Danmarks største festival for ny musikk, MusikHøst, sted i Odense for 19. gang. I år var festivalens program sentrert om to hovedtemaer, nemlig Nordisk Slagverk og Ny Britisk Musikk. Foruten Cikada Duo opptrådte bl.a. det legendariske svenske percussion-ensemble Kroumata, britiske Kreutzer Quartet, samt danske orkestre, kor og ensembler som Odense Symfoniorkester, Ars Nova og Esbjerg Ensemble.

Kalender

Flygelinnvielse

02/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Flagstad – The Opera VERDENSPREMIERE

11/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

På Cikada Duos program lørdag 16.november stod to klassiske, elektroakustiske verk av Arne Nordheim, «Link» og «Colorazione». I tillegg fremførte duoen svenske Åke Parmeruds halvtime-lange variasjoner over Karlheinz Stockhausens banebrytende verk «Kontakte».

Konserten med Cikada Duo var godt besøkt, og ble belønnet med svært pen omtale i Fyens Stiftstidendes oppsummering av festivalen. Her kan du lese deler av anmeldelsen av Ole Lauritzen, som vi bringer videre i original språkdrakt:

«Musikhøst 2003 blev et sandt overflødighedshorn af ny britisk musik og nordisk slagtøjsmusik. Et mangfoldigt panorama, som havde sine naturlige udsigtspunkter i landskabet. (…) Niveauet for opførelserne var højt på festivalen (…)

«Zeit aus Zeit» er titlen på Åke Parmeruds stort anlagte variationer efter Karlheinz Stockhausens elektroniske «Kontakte». Det fremragende værk er komponeret i 2002 og kastede virkelig nyt lys over den tidlige modernismes kombination af levende musik og elektrofoni.

Den norske Cikada Duo, Kenneth Karlsson på klaver og Bjørn Rabben i slagtøjet gav Parmeruds stykke en suveræn og præcis opførelse med «live electronics» styret af den svenske komponist selv. Ydermere tegnede gruppen perspektivet til traditionen op med to værker af Arne Nordheim, «Link» fra 1967 og «Colorazione»(1968). Hans position blev hermed velfortjent markeret. Arne Nordheim var foregangsmanden i denne genre (…)»

Cikada Duo er en frittstående del av det ti mann store Cikada-ensemblet. Duoen består av Kenneth Karlsson på piano/synthesizer og Bjørn Rabben på slagverk. Duoen gav sin første konsert med nettop Stockhausens «Kontakte» på programmet, og har siden begynnelsen i 1989 bygd opp et rikholdig repertoar av nye verker. Utover et årelangt og nært samarbeid med Arne Nordheim, har de samarbeidet med komponister som Rolf Wallin, Asbjørn Schaathun, James Dillon, James Clark og Richard Barrett.

I 2000 vant Kenneth Karlsson Spellemannprisen for sin solo CD «Sofferte Onde Serene» med musik av italienske komponister som Nono, Berio og Scelsi. På det seneste har duoen i samarbeid med SISU Percussion Trio og mezzosopranen Hilde Torgersen utgitt CDen «Will You Give Me To Tell You», et portrett av John Cage.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev