Bit 20 Ensemble

Åpningsfesten er avlyst

Egypts president Hosni Mubarak avlyser åpningen av det nye biblioteket i Alexandria som en protest mot Israels behandling av palestinerne. Flere norske musikere skulle hatt en sentral rolle under åpningen.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Ballade snakket i går med Håkon Berge, som etter en hektisk innspurt måtte konstaterte at uroppføringen av musikken til åpningen av biblioteket i Alexandria nå er skutt ut på ubestemt tid. Det ble i går kjent at president Mubarak tok denne beslutningen som en protest mot den israelske offensiven i de palestinske selvstyreområdene.

Biblioteket er tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta, som også skal stå bak det nye operaen i Bjørvika, og en rekke norske kunstnere var tiltenkt viktige roller under selve åpningsseremonien, som skulle funnet sted 23. april.

Det er Bentein Baardson som har hatt regien på åpningsseremonien, der både BIT 20 Ensemble fra Bergen og musikk fra komponist Haakon Berge skulle stått sentralt. BIT 20 Ensemble hadde fått det ærefulle oppdraget å være det bindende element mellom innslagene.

— Det er klart at vi føler det som en tragedie at en fredsmarkering, som skulle skje i forbindelse med åpningen av et verdenssenter for forståelse, toleranse, humanisme og respekt for andre kulturer, må avlyses på grunn av en situasjon som dette, sa Baardson til NRK i går.

Prosjektdirektør Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta sier til NTB at han har stor forståelse for Mubaraks avgjørelse.

— Slik situasjonen i Midtøsten er nå, synes jeg det er en verdig avgjørelse Egypts president har tatt. Dette hadde uansett blitt en feiring med bismak

Dronning Sonja var en av de inviterte gjestene som skulle være til stede under åpningsseremonien 23. april.

BIT 20 Ensemble ble opprettet i Bergen i 1989, og har som formål å fremme utøvelsen av norsk og internasjonal kunstmusikk fra nyere tid. De har i løpet av sin karriere, som i stadig større grad også har vakt oppsikt internasjonalt, spilt over 200 ulike verk – hvorav mer enn femti spesialbestilt og urfremført av orkesteret.

I år planlegger BIT 20 Ensemble en produksjon med verker av den danske komponisten Hans Abrahamsen, samtidig som orkesteret vil gi ut verket «Bakkantinnene» av nettopp Håkon Berge. De var tidligere i år nominert til Spellemannspris i samtidsmusikk-klassen for sin innspiling av Henrik Hellstenius’ musikdrama «Sera».

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.