Affinis Kvartett 2005

Affinis kvartett på Parkteatret

Omsdag 7. desember inviterer Affinis kvartett til konsert på Parkteatret Scene i Oslo, med et repertoar av Louis Andriessen, PerMagnus Lindborg og Rune Rebne. Alle komponistene er representert med et eller to solostykker og et kammermusikkverk. Dette programmet skal også fremføres under Iliosfestivalen i Harstad i februar.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Affinis ble startet i 1990 i Oslo, og består av 4 blåsere, gitar, slagverk og piano. Affinis er et kammerensemble som har norsk musikk som hovedprofil. Affinis har urframført verker av en rekke norske komponister, bl a Mark Adderley, Ragnhild Berstad, Lene Grenager, Eivind Buene, Lars Petter Hagen, Gisle Kverndokk og Bjørn Kruse. Affinis betyr ved grensen, eller i grenseland. Derfor kan det også fra tid til annen dukke opp godbiter på repertoaret som kan minne mer om andre musikalske sjagre enn samtidsmusikken. Ensemblet har gitt ut cd-en Anatomic Notebook (2004), og deltok også på utgivelsene Absolute Pling Plong (1995) og Ragnhild Berstad: Respiro (2003). Sistnevnte plate ble nominert til Spellemannprisen.

I dette prosjektet, som er det siste i 2005, fremstår Affinis som kvartett. Utgangspunktet for besetningen er Louis Andriessens stykke «Hout». Andriessen var fjorårets festivalkomponist under Ultima, og skulle være kjent for mange. Hans personlige, minimalistiske vri er tilstede også i «Hout» og i klaverstykket «Trepidus», men ikke på samme populærmusikalske, eller skal vi si populærnaivistiske måte som i mange andre av hans stykker.

Affinis kvartett skal også framføre dette programmet under Iliosfestivalen i Harstad i februar.

Dette sier Affinis om komponistene:

PerMagnus Lindborg er svensk komponist med utdanning fra Norge, bosatt i Frankrike. Kanskje ikke rart at han synes å være opptatt av kommunikasjon i stykkene sine. PerMagnus har på vår bestilling skrevet triostykket «TreTriTroi», for gitar, slagverk, piano og elektronikk. Stykket består av tre trioer, derav navnet. To av trioene er spilt inn på forhånd, og utgjør elektronikkdelen av stykket, mens den siste trioen blir spilt live på scenen. Stykket har dessuten en del 2 for kvarett, som dessverre ikke blir ferdig til konserten i Oslo. Her tar Lindborg utgangspunkt i formann Maos taler, og lar dette være det musikalske materiale for saxstemmen. Om denne koplingen mellom retorikk og musikk vil føre til politisk musikk gjenstår å se. I «Tusalava for saxofon, tape og elektronikk» er utgangspunktet Len Lyes film fra 1929 med samme navn. Det tredje stykket av PerMagnus er også et solostykke: «Danses Condensées for marimba». Stykket ble skrevet for Oslofilharmoniens eminente slagverker Eirik Raude. Han spilte det første gang i februar i år.

Vi har samarbeidet med komponisten Rune Rebne i flere år. Dette har bl a ført til de to stykkene «Stus Z» og «Stus Y», som begge er å finne på cden Anatomic Notebook (2004). Trioen «Stus Z» for gitar, vibrafon og Fender Rhodes minner på mange måter om en slags minimalisme, og står derfor etter vår mening godt sammen med Andriessens musikk. Rune Rebne skrev stykket «Gelma» for klarinett og elektronikk, men har etter Lars Liens oppfordring laget en versjon for saxofon, som urframføres i denne konserten.

Konserten begynner klokken 20.00, og billettene koster 120/70 kr. Affinis kvartett er: Saxofon: Lars Lien, Gitar: Thomas Kjekstad, Slagverk: Teodor Berg, Klaver: Jon Helge Sætre. Mer informasjon om Affinis finnes på www.affinis.no

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev