Urban Connection

Urban Connection til Vietnam

På forespørsel fra Utenriksdepartmentet reiste den unge jazztrioen Urban Connection i går formiddag til Vietnam. Trondheimstrioen har tidligere vært engasjert av Utenriksdepartementet til å holde en rekke konserter i Baltikum, og skal denne gangen blant annet opptre i Operahuset i Hanoi.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Det er Adresseavisen i Trondheim som melder dette i gårsdagens utgave.

— Utenriksdepartementet ringte og spurte oss for en ukes tid siden. Det kom helt overraskende på oss – men vi klarte å booke om andre avtaler og setter oss på flyet tirsdag morgen, forteller bassist Steinar Raknes til Adresseavisens Trygve Lundemo. – Jeg tror ikke vietnameserne har hørt om oss, men det er en fjær i hatten at Utenriksdepartementet har valgt oss ut.

Urban Connection består av Frode Nymo (saxofon), Håkon M. Johansen (trommer) og Steinar Raknes, og ble kåret til årets unge norske jazzmusikere alt i 1998. I fjor sommer ble de uoffisielle europamestere under Avignon-festivalen i Frankrike, der de også spilte inn sitt andre album, som lanseres tidlig til neste år. Selve innspillingen var en del av førstepremien etter at den norske trioen stakk avgårde med såvel publikumsprisen som juryens førstepris.

I våres var Urban Connection også på en større turné til Baltikum, som i august ble fulgt opp med spillejobber på bl.a. Grønland og Færøyene, samt Danmark, Sverige, Finland og Åland. Turneen var støttet av Utanriksdepartementet, Nordisk kulturfond, Norsk kulturfond og NOMUS, og vil bli gjentatt utover våren 2002.

I april slapp Urban Conection også debutalbumet med samme navn som trioen, som har høstet svært så gode anmeldelser i norsk presse. Dagbladets Terje Mosnes ga terningkast fem, og skrev blant annet følgende: «Først nesten tre år etter at Urban Connection ble kåret til Årets Unge Norske Jazzmusikere, kommer debutplata. Med snaut 35 minutter ruver den ikke hva spilletid angår, men den bop-forankrede, jazzmusikalske egenvekten er til gjengjeld uvanlig høy, frambrakt av tre store, velskolerte talenter som har videreutviklet seg gjennom spilling både i trioen og mange andre sammensetninger… En kruttsterk CD-debut langt over «lovende»-nivået, og en påminnelse om at den akustiske jazzen holdes høyt i hevd, også av unge utøvere, i den digitale stormsesongen vi lever i.»

Særlig snauere var ikke Roald Helgheim i Dagsavisen: «Johansen og Raknes fekk Chick Corea til å ta av då dei spela med Trondheim Jazzorkester, der Nymo også er med. Og «Urban Connection» er ein ny manifestason av trioens suverene behersking av eit krevjande trio-format, med «Oblivion» som perle til slutt.

Urban Connection startet opp i 1996, i forbindelse med en eksamenskonsert på jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Bandet spiller i følge eget utsagn moderne jazz med røtter i den musikken som utviklet seg i New York i be-bopens kjølevann på 60-tallet. Repertoaret består hovedsakelig av egenkomponert materiale.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.