Jan Garbarek 2004

Jan Garbarek får Norsk kulturråds ærespris for 2004

Norsk kulturråd gir æresprisen for 2004 til jazzmusikeren Jan Garbarek. – Garbarek har gjennom sitt mangfoldige kunstneriske virke som musiker og komponist i rundt 40 år fått et stort internasjonalt nedslagsfelt blant publikum og musikere. Hans virksomhet har vært viktig for økt kulturell forståelse i dagens globale virkelighet, heter det i begrunnelsen til Kulturrådet. Garbarek kommer om en uke med sitt første album på seks år: «In Praise Of Dreams».

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Med sitt utgangspunkt i afrikansk-amerikansk jazzmusikk markerte Jan Garbarek seg tidlig i sin karriere på 1960-tallet med en personlig og original spillestil, skriver Kulturrådet i sin begrunnelse for tildelingen av prisen. – Han vakte oppmerksomhet i både norsk og internasjonalt musikkliv.Garbarek hadde en sentral posisjon blant norske musikere i denne perioden og hans kunstneriske arbeid la et godt grunnlag for utviklingen av jazz og improvisasjonsmusikk i Norge fra 1970-tallet og til i dag.

— Garbarek har realisert nye sider av sopran- og tenor-saxofonens klangpotensiale, noe som har hatt stor betydning for musikere over hele verden.Hans internasjonale orientering i samspill med musikere fra ulike kulturer har i sterk grad bidratt til nye musikkuttrykk i forskjellige sjangre, mener Kulturrådet.

Norsk kulturråds ærespris deles hvert år ut til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kulturliv. Prisen er på 250 000 kroner. Jan Garbarek vil også motta en bronseløve av Elena Engelsen.

Norsk kulturråd har siden 1968 delt ut sin årlige ærespris. Listen over prisvinnerne inneholder en rekke kjente personer fra norsk kulturliv, deriblant Alf Prøysen, Sigbjørn Bernhoft-Osa, Harald Sæverud, Arne Skouen, Arne Nordheim, Synnøve Anker-Aurdal, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Finn Carling, Kjartan Slettemark og Edith Roger. Æresprisen ble ifjor tildelt forfatteren og dramatikeren Jon Fosse.

Jan Garbarek er ellers snart aktuell med det ferske albumet «In Praise of Dreams», som som vanlig gis ut på ECM. Her trakterer Garbarek selv tenor- og sopran-saksofoner, synthesizere, samplere og perkusjon. Han spiller nok en gang i trioformatet, der amensk-amerikanske Kim Kashkashian (bratsj) og fransk-afrikanske Manu Katché (trommer og elektronisk perkusjon) er de andre medvirkende.

— Forventningene til utgivelsen er enorme, og det er hevet over enhver tvil at platen kommer til å bli årets bestselger fra ECM, sier Andreas Meland i Grappa Musikkforlag, som distribuerer platen her hjemme.

Det har gått seks år siden Jan Garbareks siste plate under eget navn, den meget suksessfulle dobbelt-CDen «Rites».

— På «In Praise of Dreams» bruker Jan Garbarek ny teknologi i tandem med akustiske instrumenter, og skaper et nytt og distinkt lydbilde, mener Meland. – Dette er et album som skaper filmer i hodet til lytteren.

ECM slipper «In Praise Of Dreams» på verdensbasis 27. sepember. Ballade kommer tilbake med et større intervju i denne forbindelse.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev